Elsa 97 år berättar gamla minnen.

Häromdagen hade jag det stora nöjet att besöka Elsa Eriksson i Östnor. Hon är 97 år och kommer ihåg mycket från förr. Hon växte upp i Morkarlby vid Spanskvägen, flyttade till Östnor i nittonårsåldern. Mamma var Anna Spansk och pappa Karl Ek. Jag berättar med bilders hjälp lite av det vi pratade om. Bilder säger så mycket. Hemmet byggdes 1917 och huset står kvar än i backen på vänster sida från Mora centrum sett. Elsa berättar att hon lekte i skogen vid dagens Morkarlby skola. Det sammanträffar med min uppväxt. Vi tillbringade många dagar där som små. Men hon var alltså där ca 30 år tidigare. Våra barndomshem ligger ca 300 m från varandra. Därför är det lite extra roligt att prata med henne.

DSC_2331

Elsa idag i Östnor.

Elsa berättar om många händelser från förr, bl.a. att hennes morfar Anders Spansk med familj bodde nere på ”Stranden”, ungefär i trakten av dagens kulturhus. Det brann i centrala Mora år 1900 på Valborgsmässoafton och många blev hemlösa, bland annat Sveas morfar med familj.

Elsa Eriksson Östnor Branden 1900, Spansk Karl kom därifrån115

De byggde därför nytt uppe i Morkarlby ganska nära Morkarlby gamla skola, Spanskgården, där det länge var åkeri. Idag hyreshus. Nere vid Stranden fick morfar med familj serva forkörarna som drog genom Mora på väg norrut. De låg i köket och skulle ha ”service”. Mycket städning efter dessa övernattningar, köksgolvet var täckt med hö.

Elsa Eriksson Östnor 2

Här en bild från Spanskgården vid f.d. Skeriolsvägen, numera Morkarlbyvägen. Här står Elsa med syskon uppklädda på väg till kyrkan. Far och mor lite i bakgrunden. Året är 1928. Vi ser Mora Tidnings hus på Kyrkogatan i bakgrunden. Elsa tittar lite blygt fram bakom en syster. Storasyster Greta står till höge,  vi kommer tillbaka till henne på en andra bilder.

Elsa Eriksson Östnor Morkarlby småskola 1927,108

Ett klassfoto från gamla småskolan i Morkarlby 1927. Idag Morkarlby bystuga. Elsa sitter ganska långt framme till höger med flätor och rutigt. Hon ska med sitt goda minne försöka identifiera klasskompisarna.

Elsa Eriksson Östnor, Karl Ek till höger och broder Oscar vid hemgården. Bytte rävskin mot nya skor till julen 30-tal113

Ytterligare en fin bild som jag fick låna. Pappa Karl med broder efter jakt framför hemmet vid Spanskbacken. Rävskinn var hårdvaluta och Karl var en duktig jägare. Elsa berättar att han sålde skinn till Eliassons Skor och till jul kunde de ibland få nya skor, byte mot rävskinn.

Elsa Eriksson Östnor106 kopia

Ännu en bild från hemmet i Morkarlby ca 1933. Familjen fint uppställda med den ståtlige hästen Olle i mitten. Från vänster Elsa, Selma, Maja, pappa Ek Karl, Keste, Gunnar och mamma Spansk Anna. Man skymtar bondgårdar ner mot Morkarlby.

Elsa hade många syskon och Greta fick ställa upp som fotomodell för framtagande av vykort. Sonid Elwendal var fotograf och korten här är tagna nere vid Vasamonumentet. Moras största turistattraktion en gång. Greta till vänster på första och till höger på andra kortet. De övriga flickorna med viss reservation, Elsa Johansson och Anna Spansk

 

Vi avslutar med en bild på Elsas mamma i unga år och tackar så väldigt mycket för samtalet och tackar även sonen Bo som ställt upp och ordnat träffen.

Elsa Eriksson Östnor Anna Ek, född spansk,109

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

En tanke på “Elsa 97 år berättar gamla minnen.”

  1. på den näst sista bilden till vänster med tre kullor är hon som står längst till höger min moster Elsa Johansson.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: