De svenska häxprocesserna startade i Älvdalen år 1668 under Karl den XI:s regering. Hysteri bröt ut och ledde till en stor mängd häxprocesser som under de följande åtta åren krävde cirka 300 människors liv.
Rockdale i Älvdalen har ett evenemang den 17-19 maj 2019, bl.a. ordnades en byvandring i Åsen den 18 maj. Vi följde i Gertrud Svensdotters fotspår. Gertruds öde var upprinnelsen till häxprocesserna i Sverige. Hon anklagades för att kunna gå på vatten.
Ett utomordentligt bra och trevligt arrangemang som Åsens hembygds- och släktforskningsförening stod för. Konferencier för dagen var duktige Anders Bergman, ett 50-tal personer deltog och dagen avslutades i fäboden Gambodarna.
I Älvdalen avrättades under häxprocessen 14 personer, tre dog i fängelset före rättegången och en under pågående rättegång. 1671 avslutades häxprocesserna i Älvdalen och Landsdomare Magnus Persson rapporterade att i Älvdalen är alldeles tyst och hörs Gud i vare lov intet mer därav.
Vill ni läsa mer om häxprocesserna så kan ni besöka Annika Andebarks webbplatser http://www.trollkona.se och andebark.se Annika deltog i vandringen.

Vår byvandring startade i Åsen och Anders Bergman hälsade välkommen. Annika som forskar om trolldomsprocesserna presenterade sig, där finns verkligen kunskaper inom området.

Vi gick först till den s.k. Gertruds källa där hon sägs ha hämtat vatten. Gertrud dök upp mycket lämpligt inför den häpna publiken. Hon drog upp två spannar vatten och bar iväg med sitt ok. (duktig aktör Elin från Åsen som återkom i andra roller, sång och spelningar).
Gertrud med sitt vatten från ”Gertruds källa”. Tungt jobb barfota
Vi sedan gick åter ner till bystugan och tog bilarna ner till Österdalälven och Hemmansäng. Vi vandrade ut till en udde i älven med närhet till Lissön. Det var där det hela började. Gertrud, då 11 år tillsamman med Mats, 9 år vallade getter. De kom i bråk om en brödbit och Mats berättade för sin far och talade om att Gertrud kunde gå på vattnet och hämta hem getter som gått/simmat ut till ön. Därmed var häxprocesserna igång.
Gertrud och Mats kommer med getterna. Osämja om brödet uppstod.
Vi var imponerade av det fina skådespeleriet och historien kom närmare oss. Tänka sig att det var här allt det hemska började.

Anders gav intressanta berättelser nere vid älven för intresserade åskådare.
Väl uppe i Gambodarna blev det kaffe med dopp. Solen kom fram och värmde oss. Fäboden ligger högt, ca 530 m.ö.h. Vi fick lyssna till fin musik och sång och spelning på äldre ”blåsinstrument”, kohorn och näverlur. Vi träffade en gätkulla i original som kulade, Kerstin Sturmas.

Vi gick några hundra meter upp till Yvyrbyn, Överbyn, där några hus funnits tidigare. Kanske det häftigaste på hela byvandringen var när Anders berättade att vi stod i eller alldeles bredvid ett speciellt fornminne, ett jorddragningshål. I vidskepelsens tid så drog man ibland barn genom ett jordhål så att de skulle skyddas mot faror och olyckor. I det här fallet vid sin vistelse i fäboden. Fantastiskt spännande tyckte vi i den vildvuxna skogen.
Anders berättar om jorddragningshålet, Hålets ena ingång, ca 1,5 m långt. Stackars barn.
Dagen avslutades nere i fäboden efter att vi tittat på en ”Stortall”, säkert minst 400 år gammal. Stor och ståtlig med berättelser vi aldrig får höra.


Vi är så glada att vi åkte på den här turen till Älvdalen. Alla på plats var mer än nöjda. Med så ”små” medel få till en så intressant, spännande och rolig dag. Stort tack till Rockdale och alla inblandade./ Owe och Christina.
Vi avslutar med Gertrud vid sin källa och några fler bilder av Hjalmar Larsson
En tanke på “Trolldomsprocesserna på 1600-talet startade med 11-åriga Gertrud Svensdotter i Åsen, Älvdalen. Vi följde hennes ”spår” i maj 2019”