Miljöpriset och till mig och Mora Outdoor

Cykeltur på försommaren Orsasjön runt. Här passeras Bonäs på den gamla bygatan.

Väldigt överraskande men fantastiskt roligt, vice ordföranden i Miljönämnden för Mora och Orsa, Arne Grahn, ringde och berättade att jag vunnit 2019 års miljöpris i Mora kommun. Jag undrade om han inte ringt fel. Nej då, det var mitt arbete med Mora Outdoor som låg till grund för nomineringen och priset som nämnden beslutat om. Beslutsmotiveringen: ”Owe marknadsför genom ”Mora Outdoor” Moras vackra omgivningar på ett sätt som inspirerar Morabor till en miljövänlige Hemester (semester i hembygden). Tipsen och informationen på webbplatsen och facebooksidan lockar ut många Morabor och besökare i naturen och bidrar till en större förståelse och respekt för vår värdefulla natur.”

Nämnden beslutade under sitt sammanträde förra veckan att tilldela Owe årets miljöpris. Priset delas ut under kommunens nationaldagsfirande den 6 juni i kommunalhusparken.

Jag vill här även nämna att Orsas miljöpris gick till Therese Eriksson för sitt arbete med ”Mitt Orsa”. På sidan visas pärlor i Orsa och andra besöksmål. Väldigt roligt att vi två uppskattas för det vi brinner för.

Vandrare på väg in i Läde fäbod i Mora

Jag har i sommar arbetat i elva år med webbsidan och Facebooksidan Mora Outdoor. Vi var på semester i Brac i Kroatien och hyrde cyklar på hotellet och fick då med oss kartor. Kartan innehöll förslag på cykelturer som varierade i längd och svårighetsgrad. Man fick reda på längd, höjdskillnad, sevärdheter, fikaställen m.m. och så en bra karta förstås. Då tänkte jag, att den inte fanns på nätet, då hade vi kunnat planera lite bättre och idén om Mora Outdoor växte fram. Vi har så mycket att erbjuda i Mora, men var finner man information om det? Till att börja med var det löp- och cykelturer främst som presenterades. Upplägget var mot träning. Det har mer och mer gått över till att presentera leder som lämpar sig för vandring, lättare MTB-turer eller vägcykling. Man väljer ju farten själv. Det har tillkommit fiske, naturreservat, paddling, golf, utsiktsturer, fäbodar m.m. Skidor och skridskor på vintern naturligtvis. Även lekplatser finns uppvisade med utrustning och läge. Mora Outdoor finns även på Facebook med aktuell information och tips.

På väg mot kojan vid Korskälla. Plats utmed Romboleden där gränsen går mellan Älvdalens, Mora och Härjedalens kommuner.
Miljöpriset fick jag för att portalen lockar folk i Moratrakterna att ta semester hemikring, hemester, i stället för att resa bort varje år. Det är en väldigt bra motivering. Sen kan man ju säga att aktiviteterna i sig själva är rätt ”miljövänliga”. En annan, som jag ser, det väldig viktig aspekt är att portalen på ett bra sätt understödjer besöksnäringen. Vad finns i Mora att göra, förutom Zornmuseet, Gammelgården, Tomteland, Vasaloppsutställning eller liknande. Hur kan man få en lite mer aktiv semester? För mig är det den självklara styrkan och möjligheten för Mora att locka hit aktiva människor i alla åldrar. Trenden är mer än tydlig att det är Outdoor som gäller. När vi tog namnet Mora Outdoor fanns inte begreppet i Siljan turisms vokabulär, numera dominerar det nästan Visit Dalarnas programförslag.

Några vinterbilder från i år:

Vi har så mycket lokalt att visa upp. Våra fäbodar t.ex. kan skapa en viss ”mystik” för många. Bara att gå runt och se på de fina husen. Ofta går det urgamla buffringsvägar mellan fäbodarna. Bara vägen ut i skogen till fäbodarna kan imponera på många besökare.

Några bilder från Vikafäboden Axi.

Vi går över till Solleröskogen och Södra Flenarna. En liten men fin fäbod, Klassad som riksintresse av Riksantikvarieämbetet.

Vi tar en fäbod till i vinterskrud, Norra Garberg. Numera finns ju Norra Garbergs Sportcentrum, med skidåkning, vandring vinter som sommar. Servering och möjligheter till dusch. Fina rum/stugor finns för uthyrning.

Det finns många bilder på portalen och de lockar ofta ut folk. Sen som sagt måste det finnas information om platser, spår/leder. De ska vara märkta och om inte så ska de beskrivas väl. Kartor är något som bör förbättras på sidan. Sen ska den nog få en modernare design så småningom. Men innehållet förblir alltid viktigast och enkelheten att hitta information inom varje område. Många kommuner hör av sig och vill prata om arbetet med portalen. På senare år är det flera privatpersoner som hör av sig om tips, förhållanden, möjligheter, snöförhållanden m.m. Här bör vi förbättra oss och i kommunen på fritidssidan ha personer att svara på sådan frågor. Själv gör jag så mycket jag hinner, men det är sårbart. Framtidsfråga.

Jag började med Mora Outdoor när jag jobbade på kommunen, informationsfrågor m.m. Lasse Eriksson och jag skramlade ihop lite pengar och började. Det är ingen dyr verksamhet, men man kan nog växla upp insatta pengar ordentligt om man satsade lite mer. Numera är jag konsult åt kommunen på ålderns höst. Jag trivs bra med det. Kombinerar nytta med nöje.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

En tanke på “Miljöpriset och till mig och Mora Outdoor”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: