Mora 1975

Jag har varit fotointresserade sedan barnsben med lådkamera i det närmaste. Brorsan Ulf och jag framkallade bilder i vårt mörkrum, en skrubb som vi lade beslag på. Kamerorna blev lite mer avancerade och det här är bilder som jag tog 1975/76. Jag hade varit borta från Mora i 5 år mer eller mindre och uppskattade kanske miljöerna mer därför, vad vet jag. I alla fall gick jag runt och tog ett antal bilder . Tänker visa några här, kanske någon är så långväga ifrån som Gopshus. Vi bodde nämligen där 1975 och halva 1976 innan flytten gick till Älvdalen. Där fick jag arbete på kommunalkontoret. ”Diversearbetare” på kommunkansliet.

Det här är en av de så kallade Saxnäsgårdaren, mitt emot brandstationen. Här bodde en del kompisar. I bakgrunden ser vi virkesstaplar vid Ströms sågverk.

Vi förflyttar oss bort till Vasagatan, Röda Stugan närmast. Där har det varit Café m.m. Även auktionsfirma, står nog det på väggen. Längre fram till höger låg Åbergs slakteri, även bostäder åt familjen Åberg. Längre fram t.v. det kära gamla badhuset som vi besökte ofta. Bassängen var nog 12,5 m lång. Stor på den tiden. Pelle Böhlmark höll koll på oss busungar. Vi badade tills vi var alldeles urlakade. I bastun satt vi och lyssnade på ”gubbarna”, Grin Oskar med flera som skrävlade om sina eskapader.

Två bilder från centrala Mora. Ganska sig likt här än idag. Gamla Posten och Centralhuset.

Det var tydligen en översvämning 1975 eller så var det bara normalt vårvatten nere vid Prästholmen.

Det bör vara vid Prästholmen

Kyrkogatan

Från de här trakterna har jag många minnen. Bör vara Kyrkogatan 39. Det står röda parhus där idag. Här bodde bl.a. familjen Sjunneryd ett tag. Gunnar blev senare min chef något år på lantmäteriet. Innan huset revs tror jag familjen Trygg bodde där. Herr trygg var någon ”höjdare” vid Mora Bryggeri. På andra sidan bodde familjen Ingemansson och på övre plan i samma hus familjen Mårdbrandt. Vi var kompisar Christer och jag, jämngamla. Lennart var småpojk, två år yngre. Vi var nog i smygrökaråldern om jag inte minns fel.

Det gamla Brännvinsmagasinet på Mora Hotells tomt. I bakgrunden Busstationen vid Strandgatan.

I samma byggnad som busstationen låg den fina Pressbyråkiosken. Där köpte vi förresten lösa Bellman Siesta som vi hade i mungipan när jumpade på stockarna nere vid Saxviken. Brännvinsmagasinet användes på den tiden som personalbostäder åt hotellet. Vår kompis Kent Schillström med fru Traudi bodde där. Fru kanske inte då, men senare. De stadgade sig tidigt. Behövdes nog för att få ordning på Kent. Där på nedre plan hade vi många trevliga tillställningar. På övervåningen bodde då en tysk kille, var namn jag kanske kommer på senare. Bakom det här huset låg Holgers korvkiosk. Godaste grillade med bröd i Mora. Nära kiosken låg ett blått ”bioskåp” där filmerna på Saga och Skandia annonserades ut. Rolf Andersson bytte affischerna några år.

Pilen vid Saxviken och Stahrbo

Så här såg det ut nere mellan järnvägen och Saxviken innan där fylldes ut. Till vänster låg Ströms sågverk där man nyligen sanerat marken. Det fanns två pilträd därnere som vi höll till vid. Framförallt det stora där vi hade ett ”tillhåll” uppe på en av de stora grenarna. Ett slags ungdomars mötesplats, ett modernt ord numera. Rakt fram ser vi Stahrbo och till höger därom BP-macken med Gunnar Blomberg. I det s.k. tidningshuset till höger bodde familjen Böhlmark.

Ytterligare en bild från Vasagatan mot kyrkan. Man ser taket på Zornmuseet och Zorngården skymtar fram. Huset med skorsten är det gamla ångbryggeriet som rymde Sagabiografen mot slutet innan det revs och gav plats för nya Lisselby. Det stora trähuset var ett affärs- och bostadshus. Swanströms Elbyrå m.fl. höll till där.

Morkarlby

Här fick jag allt fundera på var det var, fortfarande lite osäker. Men måste vara i Morkarlby där far min Carl och hans bror Holger hade Carl Anderssons Fröhandel. Det större huset till höger bör vara bröderna Forsmarks hus, även det till vänster som brann ner. Hos Forsmarksbröderna sprang vi ofta som små. De var så hyggliga mot oss och hjälpte oss med våra cyklar m.m. En sådan där härlig verkstad som man önskar det fanns fler av idag. Bröderna jobbade på FMM. De hade även en syster.

Korsnäsgården

Den fina Korsnäsgården, som tur är kvar än idag. Här bodde kompisen Anders Hedenmark. Det hände att det var lite party där när det var föräldrafritt. Centralt och bra med utsikt från balkongen över bl.a. Mora Marknad som då höll till vid kajens grusplan med underhållning och försäljning. Vi skådade Mr Swing, Miss Tonga, Mr Addo m.fl. till tonerna av Shanes och andra populära grupper i vår smak.

Kufverska huset

Långt söderut på Kyrkogatan står än idag det här lite annorlunda huset. Idag rödmålat. Kallas Kufverska huset om jag hört rätt. Längre upp på Kyrkogatan från det låga timmerhuset som visades tidigare.

Hotell Gustav Wasa

En bild från området vid Strandgatan. Järnvägsövergången ner till Ångbåtsbryggan. Till vänster hotell Gustav Wasa som slutligen revs efter en brand. I det huset har det verkligen varit många verksamheter. Några exempel: hotellet, Östbygge Handel, Swanströms El, biblioteket, fritidsförvaltningen, diskotek Splash, Sin Bin eller vad det hette, flera olika tror jag.

Jag jobbade som springschas några sommarmånader på Östbygge Handel. Goda inkomster och god träning. Cyklade ut varor långt bort i Utmeland bland annat.

Ytterligare en bild på Vasagatan, bort mot Röda Stugan. Zorngårdens pinnstaket till höger. Kommer inte ihåg namnet på den fina träkåken till vänster. Det låg i princip mittemot Zornmuseet. Asfalt där idag.

Gångtunnel Malungsvägen

Kanske den här tunneln var rätt ny eftersom det blev en bild där mot Finngården, ditflyttad från Östnor, vid Mäxvägen.

Utmeland, Lejonvägen/Bosselvägen

Vi flyttar oss lite ner mot Mora via Lejonvägen. Inte asfalterad då. I andra huset uppifrån bodde/bor min kompis Rolf. Martin och Gun slog till och byggde ett hus på slutet av 40-talet om jag är rätt ute. Mora växte i alla riktningar. Växtligheten tilltog ännu mer på 70/80-talen. Rolf fick jobb i Falun på Stora och försvann till Falun och vidare till Stockholm. Tidigt ute i ”databranschen”, hålkort och liknande nyheter på väg in. Huset har han dock kvar och växelbor med Stockholm.

Här kommer fler stadsbilder som dök upp i mapparna

Mitt bland stadsvandringen låg dom här bilderna, invigning av Mora Simhall av Lennart Thorslund. Det var nog 1975 eller 76. Det hände lite i Mora under hans ”regeringstid”.

Jag hittade ytterligare några gamla bilder från Mora, troligen även de från 1975, möjligen 1976, som jag stoppar in här utan några kommentarer.

Jag avslutar den här lilla bildkavalkaden och berättelsen i Gopshus. Jag hade fått jobbet i Älvdalen och vi bosatte oss i farfars fars hus i Gopshus. Inga större bekvämligheter, men härligt på sitt vis. Lillstugan är under reparation som ni ser och Renault 4 ”Laban” gick fint att lasta i och på. Lisa hade sina första år i Gopshus. Vi flyttade senare till Älvdalen och bodde där några år. Därefter flytt till Mora och pendling till Älvdalen. Efter fem år i Älvdalen fick jag ett efterlängtat jobb på Mora kommun, 1980.

Numera aktiv pensionär och rår över mig själv och min tid.

Tack så länge.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: