Strandenområdet i Mora i förändring

Mora kommun har skickat ut en intresseförfrågan för utveckling av Strandenområdet i Regionstad Mora till aktörer att anmäla intresse för uppförande och/eller ägande av åk 7-9 skola m.m. Intresseförfrågan godkändes av kommunstyrelsen i april 2020 den gick ut i maj 2020.

Då jag förstått att denna förfrågan är relativt okänd för Moraborna så vill jag göra en sammanfattning av den utan att gå in på alla detaljer. Förfrågan finns att rekvirera på kommunkontoret. Någon dialog med Moraborna har såvitt jag vet inte ägt rum i den här frågan före utskicket, inom vissa områden vad jag erfarit inte ens med de förvaltningar som ev. skall bedriva verksamhet i lokalerna. Lite efter detta inlägg skrevs har jag studerat kommunens strategidokument lite mer. Här det första stycket, ingångsportaeln, i det 22 sidiga dokumentet plus bilagor:

”Vår målbild är att Mora år 2030 ska erbjuda en genuin, aktiv, välkomnande och vacker livsmiljö med goda förutsättningar att leva, bo och verka genom hela livet.

I den hållbara staden Mora är det viktigt att alla invånare – unga och gamla, kvinnor och män, med olika kulturella och socioekonomiska bakgrunder – upplever att de är trygga, delaktiga i samhället och kan påverka och förändra sin vardag. Jämfört med tidigare, då vi bedrev ett arbete för medborgarna, bedriver vi numera ett främjande arbete tillsammans med medborgarna, näringslivet och föreningslivet.”

Innehållet mer i detalj är följande enligt förfrågan:

Innehåll på området

På fastigheten önskar kommunen få plats med följande:

 • En 7-9 skola för 800 elever
 • En idrottshall med en plan som är 20x40m med läktare på ena långsidan, samt ev tillkommande idrottshall för att klara idrottsundervisning för skolan
 • Mottagnings- alt. tillagningskök för 1000 portioner/dag med tillhörande matsal för 300 personer
 • Lokaler för Kulturskolan och Fritidsgård
 • Kulturscen för musikframträdanden med ca 400 platser
 • Bibliotekslokaler med tillhörande kontorslokaler
 • 50 st extra duschar för Vasaloppet (utöver 32 st som hör till Idrottshallen)
 • 15 st uppställningsplatser för bussar för att täcka Vasaloppets behov
 • Öppen byggrätt om ca 7 000 kvm BTA

Kommunen presenterar två möjliga affärer i sin förfrågan:

Mora kommun vill pröva två olika vägar förutveckling av Strandenområdet. Den ena affären bygger på att en privat aktör uppför och förvaltar alla lokaler på området och kommunen hyr lokaler för skola, idrottshall, lokaler för kulturskola &fritidsgård, kulturscen och bibliotek. Den andra affären innebär att den privata aktören endast förvärvar byggrätt, med i detta skede öppen användning, samt ansvarar för att uppföra och tillkommunen hyra ut bibliotek och kulturscen. Mora kommun i sin tur uppför skola, idrottshall och lokaler för Kulturskolan & fritidsgård i egen regi för egen förvaltning. Avseende den öppna byggrätten vill Kommunen få förslag på inriktning. Tänkbart är kontor, tillfälligt boende eller någon form av aktivitet. Den öppna byggrätten beräknas kunna blica 7000 kvm BTA, men det handlar förstås om hur man disponerar området och hur man förhåller sig till höjder. Den öppna byggrätten ligger bl.a. där Rosa Huset ligger idag.

Förstasidan på intresseanmälan

Intresseanmälan innehåller som sagt många detaljer som jag inte redogör för här.

Tidplanen se ut så här:

Som ni ser så sker dialogförfarande sista kvartalet 2020 och första 2021. Dialogen sker med aktörerna. Dialog med Moraborna är helt utelämnad. Men allt verkar ju klart, både att enbart Stranden är alternativ för byggnationerna och vad som skall byggas. Inklusive bibliotek verkar det. Även om liten brasklapp är medskickad att politisk oenighet kan finnas. Inflyttning till området beräknas till kvartal 4, 2024.

Beslut om val av aktör sker under kvartal 2 och avtal tecknas kvartal tre. För en utomstående kan det kännas väldigt knappt om tid för att besluta i en så viktig fråga.

Här ser ni läget just nu, vilka aktörer som valts att arbeta vidare med. Kommunens webbplats.

https://morakommun.se/arkiv/nyhetsarkiv/nyheter/2020-10-02-kommunen-forhandlar-med-tre-aktorer-om-utveckling-av-strandenomradet.html

Som ni ser kan ni söka er vidare på kommunens webbplats och följa projektet. Det är som sagt bestämt vad som ska bli på området av kommunstyrelsen och Moraborna står här relativt ovetande. Inga stormöten eller informationer har ägt rum. När ansvariga svarar på frågor bl.a. om biblioteket blir svaret att ”Ingenting är klart och bestämt”.

Det får vi ta, kommunstyrelsens beslut om byggandet, men det tråkigaste och mest ”odemokratiska” tycker jag är att biblioteket ska flyttas. Så tydligt emot folkviljan. En enkät till Moraborna skulle nog ge att 90% vill behålla det i centrum. Men det här förstår tydligen inte berörda kommuninvånare. Er vilja och tyckande och tänkande har ingen vikt här. Här är det annat som bestämmer.

Jag lägger till en sista bild/skiss, paket B, där kommunen hyr skola, idrottshall, lokaler för Kulturskola och Fritidsgård, kulturscen och bibliotek av privat fastighetsägare. Den privata fastighetsägare förvärvar byggrätten för egen utveckling. Se bild.

Ytterligare en kommentar vill jag ge i den här stora frågan. Det sägs att Strandenområdet är en viktig entré till stadskärnan söderifrån. En plats som ska stärka attraktionskraften i Regionstad Mora. När jag ser skisserna ser det snarare ut som de inresande besökarna möts av väggar från rondellen och en bra bit framöver på Vasagatan. Om fastighetsägaren utnyttjar byggrätten, vid rosa huset m.m. så täpps hela området till med hus. Man vänder på ett visst sätt besökarna ryggen tycker jag. Ett alternativ vore att en grön fin park och kanske några byggnader längre in på området mötte våra besökare. En dröm som får förbli en dröm. En gång i tiden ville en varuhuskedja bygga på området. Det var inte helt uteslutet hos vissa, men blev inte verklighet. Då var ett av de främsta argumenten att när man kommer in i Mora ska man få ett ”värdigt” mottagande.

Jag har alltid varit emot att det centrala smala området ska proppas igen med byggnader och med dem ökad trafik. Området är för strategiskt för fyllas igen med byggnader/parkeringar/betong och asfalt.

En kommentar till får det bli, att låt ”utomstående” bygga, finansiera och hyra ut till kommuner trodde jag inte var aktuellt längre. Det blir i alla fall på intet vis billigare än att göra allt i egen regi med ”egna” pengar. Så har jag fattat det hela med den erfarenhet som finns tillgänglig. Stor risk att våra efterkommande får betala ”notan” när åren går med de långa avtalen. Det finns inga ”tomtar” i den här branschen heller.

Jag tror jag representerar många Morabor i den här frågan när jag avslutar med att säga att vår möjlighet till påverkan varit och är i det närmaste obefintlig. Jag tycker demokratin ska stärkas och att kommuninvånarna ska kännas sig med på den s.k. båten i den här typen av framtidsfrågor. Så är inte fallet idag.

Tack för mig den här gången, men det sista ordet borde inte sagt i den här viktiga frågan för Moras framtid/Owe Hållmarker

Sista bilden. Skiss för paket B:

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

3 reaktioner till “Strandenområdet i Mora i förändring”

 1. Tack för grundlig info. Håller med om faran att området blir en koloss på den smalaste delen av näset mellan Österdalälven och Saxviken.
  1975 då det var det Europeiska byggnadsvårdsåret var det livliga diskussioner om centrala Mora. Intresset var stort – nu har samtalen tydligen förts enbart på tjänstemanna och politikernivå!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: