Några loppisfynd, överraskning i Mora tidning från 1945 m.m.

Vi var på en loppis på Selbäcksvägen i Mora. Där fanns diverse saker av alla de slag. Vi plockade på oss lite smått och gott, bl.a. ett ovanligt litet keramikhuvud på en gammal dam. På väg till betalningen såg jag två gamla tidningar som låg där alldeles för sig själva, en Stockholmstidning från 1944 och en Mora Tidning från den 2 november 1945. Jag gillar att läsa gamla tidningar och se vad som försiggick förr i tiden. Mot kvällen satt vi ute på verandan och jag tog med dom ut. När jag tittade på Mora Tidningens första sida såg jag mitt efternamn i rätt stora bokstäver. Trodde jag såg i syne, men inte.

I första spalten, ungefär på mitten ser ni en annons. Far min hade 1945 fått för sig att han skulle byta efternamn från Carl Andersson till Carl Hållmarker. Håll kommer från gårdsnamnet långt tillbaka i tiden. Farfar hette Håll Anders Andersson och bodde i Gopshus. Farfar från Oxberg Håll Oscar Andersson.

Tydligen godkände Kungl. Maj:t. namnbytet, här är annonsen i MT :

Inte så märkvärdig med ett namnbyte, kanske lite ovanligare på 40-talet, men just att den tidningen låg där på loppisen och jag tog den var ändå ett häftigt sammanträffande. Jag tittade inte alls på tidningen innan jag köpte den. På det här viset fick vi reda på mer exakt när namnbytet skedde, hade ingen aning tidigare.

Jag nämnde något om ett kvinnohuvud, det var något extra med det, säljaren sade att det var hans mormor som gjort det i keramik. När vi kom hem såg jag att det stod G.E. 1995 på undersidan av huvudet. Jag blev nyfiken och kontaktade släktforskaren Torbjörn Näs som hjälpte till med information. G.E. var Gunborg Ek från huset med loppisen. Jag kände till namnet sedan gammalt, hon hade pälsateljé där en gång i tiden. Gunborg levde mellan 1916 och 2009, född i Gräsö, Uppsala län. Vi passerade gården dagen efter och då berättade jag för en av sönerna i gården det här med tidningsannonsen. Då nämnde han att keramikhuvudet förställde Gunborgs mamma Anna Matilda Jansson född 1880 i Sörboda, Gräsö. Hon levde till 1963. Mormor hade avbildat mormors mor.

Dottern Gunborg, keramikkonstnären bodde 1936-1940 i Katarina församling i Stockholm och var där pälssömmerska. Herr Ek från Morkarlby hade väl på något sätt fått Gunborg att flytta med till Mora. Det gick ju bra och de gifte sig 1943. Pälsateljén startades upp och blevr en känd kvalitetsinrättning.

Här den det fina lilla keramikhuvudet, på Gunborgs mamma Anna Matilda.

Anna Matilda Jansson 1880 – 1963

Slut på berättelsen om de lite annorlunda loppisfynden i Morkarlby.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: