Störtlopp från Stortjärnsåsen till Bredvad i Älvdalen 1936

Idag fick jag se en absolut häftig bild. Den var på damerna som åkte störtlopp från Storsjöåsen till Bredvad i närheten av Älvdalsåsen. Året var 1936 och dagen den 15 mars. 8 damer startade och fixade racet. Segrare Ruth Larsson från Åsen på tiden 10,31. Elsa Ryskåsen kom åtta på 12.50. Det fanns naturligtvis en herrklass som vi här lämnar därhän. Här är den otroliga bilden som Alfred Backlund från Älvdalen fixat, ett tecknat fotovykort.

Alfred Backlunds fina kort på tävlingen

2016 gick jag och Christina sträckningen för störtloppet, vi hade hört talas om det. Vi skulle besöka brandtornet där uppe vid Stortjärnsåsen. Vi ”samlar” på brandtorn i trakterna. En fin vandring från Bredvad genom fäboden/byn och upp. Ett par km kanske. Se kartan. Det är inte säkert loppet gick precis den vägen, men troligen. Löparna poserar ju framför tornet. Här karta på sträckningen, prickad stig m.m.

Tornet är bredvid raststugan, ni ser höjdkurvorna, fort gick det!

Som sagt, vi knallade upp till det fina tornet för ca 5 år sedan och kollade in utsikten. Här några bilder.

Vi hälsade på fåren i Bredvad.
Framför det välskötta tornet på nästan 600 m.ö.h. Varmt och finväder var det.

En tur som vi rekommenderar. Bredvad ligger vid Åsendammen. Infarten är lite svår, men kolla kartan. Brevlådor nere vid vägen tror jag. Lite extra roligt att gå där då man vet att störtlopp körs där sedan 1933.

Jag fick låna bilder av Micke Estenberg och han skickade med ännu ett par nostalgibilder, fotovykort av Alfred Backlund från 1935. Hoppbacken i Brunnsberg.

Tänk vad dom kunde ta sig för och fixa och dona förr med egna gemensamma krafter. Det är liksom andra tider nu, så är det allt.

Backhoppning i Brunnsberg, Älvdalen 1935.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: