Mora-Nisse, nu med egen webbplats.

Vasaloppet firar 100 år i år 2022. Jubileumsvasan blev en lyckad påminnelse om loppets ursprung. Nu väntar övriga lopp under Vasaloppets vintervecka.

Den person som betytt mest för Vasaloppet genom tiderna torde utan tvekan vara Nils ”Mora-Nisse” Karlsson. Hans nio segrar och ovärderliga arbete inom organisationen på många poster gör honom till ”Mr Vasaloppet”

Länge diskuterades det ett samlingsplats i någon form med utställning m.m. för att hedra Mora-Nisse i den lilla timmerbyggnaden som kommunen skänkt Vasaloppet. Huset ligger mittemot Vasaloppets hus. Där låg tidigare Vasaloppets administration m.m. och senast kända verksamhet i är nog Målkullans restaurang. Det som nu kommit till stånd är ”Mora-Nisses hus”, i timmerbyggnaden, som sköts av Vasaloppets samlarklubb. Ett rum är Mora-Nisses rum med utställningsmaterial överflyttat från muséet i källaren på Vasaloppets hus. Föremål, bilder m.m. från Nisses tid och gärningar. I övrigt disponerar samlarklubben lokalerna tillsammans med andra, t.ex Vasaloppets veteranklubb och IFK Moras Lädeorden.

Under diskussionerna kring hedrandet av Mora-Nisse kom ett förslag om ett ”digitalt” museum om honom. Varför inte ta över Nisse på nätet och visa hans liv även där? Idén blev verklighet och jag fick uppdraget av Vasaloppet att skapa en webbplats för Nils Karlsson. Torbjörn Nääs från Sollerön fixade strukturen på sidan och var den tekniskt sakkunnige under arbetet.

Jag har tidigare under år 2013 och 2014 haft det ärofulla arbetet att i IFK Moras regi dokumentera familjen Karlssons hem i Östnor med priser, fotoalbum, skrivelser, talmanus, minnen, kläder, vallaboden m.m. Ett mycket intressant jobb som resulterade i ca 3 500 objekt, foton, brev m.m. Det gjorde mig lämplig att hålla i arbetet med webbplatsen ansågs det.

Nu finns sedan några månader tillbaka en Mora-Nisses webbplats som Vasaloppet ansvarar för. Den är utformad som ett fotoalbum med 14 olika ämnesområden. Ungdomsåren, OS i St Moritz 1948, Mora-Nisses Sport, Paradiset Hökberg m.m.

Här en länk till Mora-Nisses webbplats: http://www.moranisse.se

Ni får här se några exempel på bilder från sidan.

Vi börjar med en konfirmationsbild på Nils i unga år, tidigt 30-tal.

Nils Karlsson vid sin konfirmation,

Några fler bilder från unga år.

Jag ska inte visa hela sidan här, men ytterligare några smakprov från det ”trevliga” albumet ska ni få.

Vi tar några bilder från sportaffären på Kyrkogatan i Mora, Moras turistmagnet under många år.

Mora-Nisse fick beundrarpost i massor, några smakprov här, sen får ni gå in på webbplatsen och ”botanisera”. Lycka till och ha så trevligt!

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: