Ulvsjötur

Varje år under senare tid har det blivit minst en tur till Ulvsjö både vinter och sommar för mig. Igår var det dags igen. Mountainbiken i skuffen, lite inköp på ICA Olssons i Älvdalen. Några foton vid Jöllenbron ca halvvägs till Ulvsjö från Älvdalen, och strax är jag framme.

Varför till Ulvsjö? I min ungdom jobbade jag på kyrkoförvaltningen i Mora och Ulvsjö. ca 90 km från Mora, tillhör ju Mora, både kyrka och kommun. Det satt sina spår hos mig, en kyrkogård mitt ute i ingenstans och fin var den med klockstapel och allt. Senare i jobbet på kommunen hade jag hand om s.k. kompletteringstrafik och varuförsörjning. Jag hade kontakt med och skötte betalningarna till två damer som skjutsade folk ner till Älvdalen och Mora för att handla, samtidigt som posten hämtades. Ulla-Britt bor kvar där än och det är alltid givande att besöka henne, få ännu mer historia till livs över en kopp kaffe.

Det som kanske påverkat mig mest är den utsatthet som folket fått stå ut med genom åren. På 40-50-talen var man faktiskt ca 70 personer där uppe. Ingen el, vägen kom sent, skolan lades ned liksom allt annat. Utsattheten har varit påtaglig, prästen kom från Mora, ibland med 10 års mellanrum. Då fick 12 dop förrättas i skolan och läkaren som följde, som tillika blev tandläkare, drog ut 80 tänder. Dessa sopades ihop av lärarinnan i skolsalen. Hon skötte mycket i byn, utöver lärarrollen.

Lärarinnan som jobbade där länge, Elise Olofsson, har skrivit en gripande bok, ”Ödemarkens folk”. Det var en träffande titel. Det gick så långt ett tag att kommungubbarna, mest gubbar då, skulle flytta alla Ulvsjöbor till Lomsmyren i Mora. Detta för att slippa alla kostnader där uppe i ”obygden”. Man lyckades inte med dessa dumheter.

I dagsläget bor endast en handfull människor där, bl.a. en ”urinvånaren”, Ulla-Britt Lindberg. Hon som skötte familjen, posten, skjutsar, hemtjänst, väderobservatör åt SMHI, klockringare – varje lördag m.m. Här visar Ulla-Britt mig den s.k. kungsladan.DSC_9019

En annan inte helt oviktig sak är det vackra landskapet sommar som vinter. Skidåkningen på vårvintern ute på myrarna är gudomlig. Där uppe ligger naturreservatet Norra Mora Vildmark. Sommartid finns en massa fina grusvägar och ställen att besöka.

DSC_9059

Som sagt, vintern går inte av för hackor. Oändliga myrar upp mot Härjedalen.DSC_2153

Ja Ulvsjö, ett ställe man kan fastna för tydligen. En plats med en historia och natur utöver det vanliga. Sista bilden visar Lindbergsgården nere från sjön, ”centrum” i Ulvsjö. En gård med anor. Mycket finns att säga om Ulvsjö, kanske återkommer jag.

DSC_9048

 

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: