980

Det som är behöver inte vara.

   Det närmar sig val och saker och ting börjar kännas igen. Buden och överbuden börjar komma från alla håll. Vi väljare blir intressanta igen. Kortsiktiga ”satsningar” ska genomföras inom många sektorer. Buden kommer i form av antal miljarder, inte så tydligt vart pengarna ska gå. Det jag verkligen saknar i den politiska debatten är långsiktigheten. Framtiden, visioner, vart vill vi? Hur ser vägen dit ut? Inte lätt att vara långsiktig idag, jag vet. Men det går att anstränga sig lite mer. De populistiska kortsiktiga överbuden tror jag börjar reta folk.

Det leder över till en annan käpphäst jag har. En spaning in i framtiden när det gäller våra politiska partier. Åtta partier är representerade i riksdagen idag. I kommunerna oftast fler, lokala alternativ, med vissa lokala ”hjärtefrågor”. Personligen tror jag det skulle fungera minst lika bra med ett mindre antal partier. När det kommer till kritan har flera partier en väldigt likartad uppfattning. Men när valet kommer då är det dags att visa sig igen. Satsningar redovisas från alla håll, men i grunden är skillnaden som sagt väldigt liten mellan partierna. Det har ju inte sett ut som det gör idag i alla tider i de demokratiska processerna och kommer inte att göra så i framtiden. Det kan vi vara säkra på. Hattar och mössor lär det inte bli, men färre småpartier tror jag på.

Unknown

Jag tror heller inte att det är mängden politiker och partier som avgör hur väl demokratin fungerar. Lokalt, där jag har mest erfarenhet, tror jag det skulle gå minst lika bra med en mindre styrka förtroendevalda. Vi ser eller hör dem i alla fall inte särskilt mycket under valperioden. Jo, mot slutet av de fyra åren. Det måste vara de förtroendevaldes kunskap, vilja och förmåga som avgör hur framgångsrik man blir, inte mängden personer. 

De som finns och arbetar i systemet jobbar oftast inte för förändring. Så fungerar vi, vi skyddar det som gagnar oss. Men förändringens vindar brukar blåsa upp. Nytt provas och plötsligt undrar vi vad vi höll på med.

Jag uppfattar att makten, positioner, mandatfördelningar och liknande är väldigt viktigt. Det spekuleras mycket om vem som ska regera med vem på alla nivåer före och efter valen. De politiska sakfrågorna kommer kraftigt i skymundan

Alla är vi politiker i någon form, inom vissa frågor har vi bestämda uppfattningar. Dessa våra tankar och viljor måste fångas upp på något sätt. Det är inte säkert det bäst sker genom ombud. Ombudens roll krymper i samhället, folk vill tala för sig själva.

Jag jobbade i kommunen med olika demokratiprojekt, bl.a. en panel där folk fick frågor i aktuella ärenden. Svaren var vägledande för de beslutande och det fungerade hyfsat under den korta period det pågick. Det var bara ca tvåhundra Morabor med i panelen, men en utökning till femhundra skulle vara en fin demokratisk ”inrättning”. Deltagarna fick inte bara rösta i frågorna utan även kommentera och tycka till. Det finns många andra exempel på direktdemokrati att testa. Det skulle vitalisera engagemanget hos folk och även skapa mer förståelse för ”konsten” att driva t.ex. en kommun.

Jag har absolut inget emot de som jobbar som förtroendevalda idag, känner många och de gör ett bra jobb under ofta svåra förhållanden. Däremot tror jag på något annat i framtiden. Intressant att se vart det svänger. I dagsläget tar alla media upp tiden med att diskutera en partiledares framtid. 20-25 minuter av en halvtimmes nyhetssändning ibland. Tyvärr tar dylika frågor för stor plats. Var är de stora framtidsfrågorna och visionerna? Svåra frågor, men de måste lyftas och diskuteras.

Nej, det som är behöver som sagt inte vara…..

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

En tanke på “”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: