Utveckla friluftslivet

Vi har som jag ser det de bästa förutsättningar att utveckla friluftslivet i vårt område. För vår egen skull, men främst för att locka till oss besökare. Konkurrensen om turisterna ökar och deras krav på utbud/kvalitet stiger. Det rörliga friluftslivet och upplevelser är mer aktuellt än någonsin och förmodligen står vi bara på första trappsteget.

När jag pratar med folk om det här så säger många, ”men här i våra trakter finns väl allt. Vi har ju Hemus och Vasaloppsspåret t.ex.”  Visst är det så, jämfört med många andra svenska kommuner ligger vi bra till, men jag tycker vi ska satsa mycket mer och utmana våra konkurenter.

Enligt min mening så drivs inte dessa frågor med ett samlat grepp i kommunen. Här bör kommun, näringsliv, köpstad, föreningar, andra organisationer och privata slå sig samman. Det bör tas fram en plan för utveckling inom området, likväl som det finns planer för mycket annat.

Arenaidrotten och lagsporter får största fokus och prioritet. Det pratas om multihall m.m. med prislappar på hundratals miljoner. Naturligtvis behövs lagidrotten och arenor, men infrastruktursatsningar inom det friluftslivet hör vi inte mycket om. Jag återkommer med några förslag på områden. En annan kanske mer provocerande aspekt är att arenaidrott mer är ett ”skådespel” med många vältränade idrottsmän på arenan. Men majoriteten är passiva åskådare på läktarna. Visst behövs det spänning och action och många unga dras med och tränar för att nå eliten.

När det gäller friluftslivet är det ofta en livslång aktivitet med många positiva effekter. Som sagt, allt behövs, men större satsningar inom friluftslivet ser jag som nödvändiga.

Vad är då det rörliga friluftslivet och vad behövs? Några exempel följer som tillresande tittar efter för att uppleva en aktiv semester med upplevelser. Många exempel finns på kommunens webbplats Mora Outdoor och därifrån kan man gå vidare i utvecklingen, förbättra befintligt och komma med helt nya aktiviteter.

DSC_0551

Vandring

Längre sammanhållna vandringsleder, väl märkta med informationstavlor utefter leden. Bra digitala och andra kartor måste finnas. Vi har Vasaloppsleden men den bör få sällskap med fler ”exklusiva” leder.

Det bör hända något under vandringen och t.ex. turer mellan och till fäbodar på de gamla klövjestigarna är populära på fler håll. Här är vi rätt unika i Siljansområdet. Leksand är ett bra exempel där man satsat på fäbodvandringar. Ett stort EU-projekt.

DSC_5619
Läde

Många vandrare väljer bergstoppar som ”slutmål” på turen för utsiktens och vyernas skull. Vi har många berg i trakterna och vissa har märkta leder/stigar, men långt ifrån alla.

 

 

 

Cykel

Motionsformen cykel växer lavinartat. Allt från trivsamma familjeturer till utmanande downhillåkning. Mora är med i Biking Dalarna med några cykelleder och de utnyttjas väl. Utmaningen här är att för ”normalturisten” märka ut enklare lätta leder, t.ex Orsasjön runt och ut mot Sollerön och vända. Det går att följa befintliga leder, men märkningen måste klart förbättras och lederna ska dras bort från de mest trafikerade avsnitten. Rätt stora pengar, men det gynnar både cykelpendlaren och turisten.

 

Vasaloppsarenan är kanon för MTB, men mer krävs, både avancerad stigåkning/trail och även turer på grusvägar. Jag har uppfattningen att grusvägarnas dragningskraft underskattas av oss. Besökare från Europa är fascinerade av vår tillgång till alla tillgängliga grusvägar. Här kan markeras leder till fäbodar och andra ”sevärdheter”.

Mountainbike har utvecklats snabbt och det finns allt fler varianter på banor. Vi ska vara med även där men tyngdpunkten bör nog vara den mer traditionella varianten, typ Vasalpoppsleden.

DSC_6334
Ner mot Björnarvet, Blyberg i bakgrunden.

Fäbodar

Som jag nämnde är vi unika med våra fina fäbodar. Ofta i fina lägen och med exklusiva gamla byggnader. Vi bör göra mer reklam för dessa och även lyfta fram de gamla stigar som ofta förbinder dem eller med den by de tillhör.  Berättelserna om och vistelsen i   dessa våra gamla livsmiljöer är väldigt spännande och uppskattat av många.

DSC_7763 kopia (kopia)
Övre Bleckets fäbodar

Paddling

En friluftsaktivitet på stark frammarsch är paddling i olika former. Friluftsfrämjandet är oftast huvudman här. Fler ”leder” och förslag på turer skulle kanske locka fler paddlare till kommunen.

DSC_4073
Österdalälven i Mora

Skridsko

Möjlighet att åka långfärdsskridsko/skridsko har utvecklats bra de senaste åren. Banor plogas på Saxviken och på Orsasjön. Ett välkommet tillskott är de skidspår som går intill banorna. Fler plogade banor kan göras, mer service, serveringar ibland. Mycket efterfrågat.

 

Naturreservat

Vi har 28 naturreservat i kommunen. Allt från rätt små, t.ex. Vinäsgraven till ett jättestort som Norra Mora Vildmark. En skatt med en potential som ingen kan ta ifrån oss. Här kan leder skapas och utvecklas. Guidade turer kan anordnas. Två bilder visas här från Norra Mora vildmark, promenad upp till Moras näst högst berg, Munkhäden, 784 m.ö.h. och de milsvida myrområdena med möjlighet till gudomlig skidåkning på vårvintern. Där finns även väl märkta skoterleder.

Skidor

När det gäller längdskidåkning liksom utförsåkning är vi väl försedda och har även överkomligt avstånd till fjällen. Visst kan allt bli bättre, lite fler spår med mer ”gammaldags” åkning i småkuperad terräng. Men det finns fina byspår att utnyttja, t.ex. Vika, Färnäs, Bergkarlås m.fl.

Vintervandring

Ett område är eftersatt i våra trakter, vintervandring. Det är ett betydligt vanligare fenomen i andra områden i Europa, främst i alperna. Det kan vara med eller utan snöskor. Men bekvämast och mest lättillgängligt är utan snöskor. Ett par skoterkörda spår på 5-10 kom i Hemus/Mora skidstadion skulle räcka långt för vintervandraren. Vi har vi ju en uppsjö av skoterspår i ”alla” riktningar. Reklam för fina vandringsturer på dem skulle sitta fint, gärna med guidning även här. Löpning på skoterleder är förresten en härlig upplevelse. Skoteråkaren och vandraren bör kunna samsas.

vintervandring_adelboden-29
Vintervandring i Adelboden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det blev mycket det här. Jag har inte haft någon ambition att vara heltäckande inom friluftsområdet. Budskapet är som ni vid det har laget förstått att jag tycker att Mora med omnejd verkligen har goda förutsättningar för friluftsliv. Hur viktigt som helst att se det, kanske extra viktigt i dessa tider, då vi ser att ett av våra starka områden, handeln, inte går mot en direkt positiv utveckling. Kanske friluftslivet kan stärka många områden inom handeln och framför allt skapa småföretagande med guidning, transporter, service och liknande.

Avslutningsvis vill jag åter betona att arenaidrott och lagidrott inte ska ställas mot friluftsliv. Men investeringar inom det sistnämnda området måste ökas.

Förresten, gå in på http://www.moraoutdoor.se om ni inte gjort det tidigare, där finns en meny med ”rätter” som bör passa många frilufts/motionsentusiaster.

Tack för den här gången/Owe

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

2 reaktioner till “Utveckla friluftslivet”

  1. Väldigt bra sammanfattat , håller verkligen med dig, men vi saknar att man gör något åt detta , framförallt att se våra möjligheter i andras (läs besökare) ögon
    Torsten

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: