Vandring till brandtornet i Norra Garberg

En sådan fin dag som idag, soligt, blå himmel och lite kallt. Läge för ett besök i Norra Garberg. Inte skidor den här gången utan en promenad i skoterspår upp till Klacken och brandtornet på 606 m.ö.h. Det var -16 i Eldris. I Garberg ca 5-6 när jag knallade iväg.DSC_3452.JPG

Vägen upp

Inte särskilt lång tur det här, ca 1,5 km. I och för sig ett par lite branta partier, men inga problem i det fina hårda skoterspåret. Start i närheten vid IFK Moras stuga. Som ni ser på bilden skidåkare till vänster och skotrar till höger. Vi håller alltså höger. Några skapliga motlut som sagt, men fint.

Efter cirka 35 minuter är jag framme vid tornet. Lagom takt inkl. fotografering. Tornet skymtar mellan det vita snötyngda träden.

DSC_3402

Väl uppe blir det fika i tornet som vanligt och en koll på utsikten genom luckorna som man öppnar. Tornet firade 100 år nyligen, 2016. Bilden till vänster åt Orsahållet, grustaget i Grönsberg syns. Den andra bilden mer åt Morahållet med Hemulbergsmasten till vänster.

Jag tog en lite annorlunda väg ner, åtminstone till att börja med och mot slutet in i fäboden. Först följde jag MoraNisserundan och på den kommer  man ner på den s.k. Klackmyren. En utförslöpa som heter duga. Jag åkte den i ”aktiv” ålder, skulle inte komma på tanken idag. På myren finns snömätare. Runt metern numera.  Några bilder från nerfarten.

Väl nere i fäboden var det nästan vårkänsla, takdropp och solen värmde. Fullt liv på fåglarna. Vid en gård är man särskilt mån om fåglarna och mycket fågelmat finns uppdukad.

Väl nere i det sköna vädret blev det en promenad för att njuta av omgivningen. Inga dåliga lägen på husen där uppe.

En fin tur det här som man verkligen kan rekommendera. Jag funderar starkt på att ordna en vandringstur här uppe till tornet. Det finns planer även på en längre vandringstur i skoterspår. En härlig upplevelse om ni inte provat. Vanligt i alperna med vintervandring. Jag återkommer på http://www.moraoutdoor.se när planeringen kommit längre. Fint väder är nästan en förutsättning. Det verkar vara en vinter i år med mycket av den varan, inklusive snö.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: