Marknad i Röros 2018

Länge har vi pratat om att åka till Röros marknad och bl.a. se när de många forkörarna kommer dit från olika håll. I år var marknaden det den 20 februari och i bra väder. Tidig start blev det då de dryga 30 milen ska avverkas i vinterföre. Det ljusnade och Älvdalens kommun passerades i god fart. Obligatoriska fikat på vägen när vi kommit lite upp på högre höjd i  fjällen.

Trafiken tätnade lite, men inte farligt. Utsikten blev allt vackrare uppe i fjällvärlden.

Väl framme fick vi parkering nära ”centrum”. Välskyltat och välordnat. Vi vandrade huvudgatan fram och såg alla stånd som låg i beredskap för invasionen av folk. Huvudattraktionen är ju när forförarna med sina ekipage anländer. En dryg halvtimmes underhållning och tal föregick hästarnas ankomst. Det vara rätt kallt och hästarna var svettiga. Det gav en del fina bilder. Mycket folk hade kommit och forkörarna var minst ett hundratal. Ett gäng hade ju startat från Siljansfors i Mora och ”rest” i 10 dagar. Mycket snö hade krånglat till vägvalet.

Hästarna anlände och det blev en vacker parad in till marknadsplatsen.

Som sagt, det ångade fint av hästarna i solen och det var tacksamt att ta bilder.

Många fina ekipage var det och många fina hästar. Det gör ett tufft jobb och går långa sträcker fram till Röros. En fin tradition som lär bevaras.

Efter paraden gällde det att förse sig med något i magen. Trångt på huvudgatan och på många sidogator. Men stort utbud av mycket. Hög kvalitet på marknaden jämfört med många andra man besöker.

DSC_0246

Vi käkade både korv och kolbullar. Någon norsktröja slank även med.

Vi var jättenöjda med turen och drog oss hem på hala vägar, i alla fall till att börja med. Det lättade neråt Älvdalen, såpass att vi bidrog till statskassan med fortkörningsböter.

Vi kommer med stor sannolikhet att göra om Rörosbesöket. Rekommenderas!

DSC_0063

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: