Friluftslivet i Mora

Varje år sedan 2010 så rankar Naturvårdsverket Sveriges kommuner när det gäller friluftslivet. Årets Friluftskommun utses. Man ”inventerar” tre områden i kommunerna, totalt kan man få 32 poäng.

• Planer för friluftsliv (11 poäng)
• Information och samarbeten kring friluftsliv (7 poäng)
• Aktiviteter inom friluftsliv (14 poäng)

Frågorna är omfattande och gäller t.ex. antagna planer/styrdokument för friluftsliv, ansvar för frågorna, personal som enbart jobbar med dessa frågor, information om friluftsliv, aktiviteter i kommunens regi, kampanjer, koppling till de 10 nationella målen, satsning på naturturism m.m.

För fördjupning titta på rapporten hos Naturvårdsverket. Jag har krångel med att kopiera just nu. Men gå in på Naturvårdsverket och sök på Årets Friluftskommun 2018.

Utmärkelsen Årets Friluftskommun gick till Sundsvall med maxvärdet 32 poäng, Östersund som vi ibland jämför oss med kom på 8:e plats I rapporten ges exempel på aktiviteter som kommunerna tagit initiativ till, spännande, uppskattade och trevliga saker.

 

OUT alderängsturenCykelpasset 2017 4

Mora kom på plats 113 av de 204 som svarat i landet. I Dalarna var Leksand bäst 8:a och Älvdalen näst bäst på 29:e plats. Mora fick placering 8 i Dalarna. Jag har tidigare skrivit om dessa frågor då de ligger mig varmt om hjärtat och jag säger som förr att dessa frågor  har låg prioritet i kommunen. Det är rätt trist, då vi har de bästa av förutsättningar och det torde vara och är ett framtidsområde för oss. Jag tänker då på besöksnäringen. Aktiv semester har det talats om i många år nu och den formen av ”ledighet” ökar fortfarande rejält överlag. Även för Morabornas välbefinnande och trivsel är det viktigt att vi hänger med inom det här området. Vi har bra elitidrott och rankas högt där, men det här gäller den stora massan och därmed väldigt viktigt. Det finns ju både privata och andra organisationer som jobbar med frågorna, Friluftsfrämjandet m.fl. men det räcker inte. Större gemensamt grepp måste tas.

Kommunen bör ta initiativ och dra samman alla tänkbara inblandade och jobba fram planer för område efter område, vandring, cykel, skidor, skridskor, fiske, bad, paddling, naturreservat m.m. Jag såg nyligen att Vansbro kommun sökt och fått EU-bidrag på 1,2 miljoner för leder. Tillsammans med kommunen och andra satsas nästan 2 miljoner. Infrastruktur för friluftslivet torde vara satsningar som snart betalar sig. Vi får inte hamna mer på efterkälken, aktiv kommun som vi är och ska vara.

Det vore intressant att höra något om dessa frågor i valrörelsen. Vore jag politiker skulle jag lyfta detta och jobba för ett Mora som tar, kanske återtar, täten i dessa frågor. Det skulle ge många röster. Hoppas och tror jag, med rätt ”marknadsföring” förstås.

FullSizeRender 2 kopia 3

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: