Framtiden för Saxnäsområdet i Mora

motala_0070929_005_1192126579_9214000

Året är 2030. Mormor Lisa och barnbarnet Lasse var på väg bort mot Zorns gammelgård i Mora. Mormor ville visa Lasse hus och saker från förr. Det spelades även barnteater där. På promenaden från centrum genom den fina parken bort mot gammelgården stannade de till och köpte glass, mormor tog sig en kopp kaffe. Lisa satt och tänkte hur fint det blivit i parken och sa till Ville. ”Här du Lasse tänkte man bygga  en stor affär, stora parkeringar och vägar skulle funnits här i stället för den här parken. Vilken tur att man inte gjorde det.” ”Ja det tycker jag också.” svarade Lasse och åt vidare på sin glass.

Varför den här lilla historien?  Jo, jag kom nyligen hem från en längre semesterresa och fick då reda på att det skulle bli ett möte om COOP:s och kommunens tankar kring en eventuell etablering av en butik i Mora. Träffen blir på Andreasgården den 19 juni kl 19.00 – 21.00.

Det har på flera håll framkommit att COOP önskar placera sig vid Saxnäs på den grönyta som finns idag. Det är ju inget som säger att det ska bli så bara för att man ska ha en träff, men oron kom åter till mig. De ansvariga har än inte avfärdat dessa planer och då utgår jag från att alternativet finns kvar.

Jag skrev här på bloggen i januari om området kring Saxviken. Då fanns inga planer på etableringar av affärer. Läs gärna den bloggen, bl.a. visar den vad Karl-Erik Forslund skrev om Mora och Saxviken för ca 100 år sedan. Han betonade potentialen i området.gronmiljo

Som ni förstår så är jag starkt emot ett saboterande av en pärla som Saxnäsområdet. Det är inte direkt snyggt idag, men så länge det inte bebyggs finns potentialen. När saneringen är klar efter sågverket kan planerna på en park ta fart. Mora skulle sättas på kartan än mer.

Skulle vi fråga 100 samhällsplanerare, 100 landskapsarkitekter och 1000 Morabor så är jag rätt säker på svaret. Få procent skulle förorda en affär och vad det innebär på platsen.

Skulle vi fråga våra besökare vad det föredrar så kommer en fin park långt före ytterligare en livsmedelsbutik.

Som de flesta andra landsbygdskommuner så har Mora en åldrande befolkning. I början av 80-talet var Morabornas medelålder samma som rikets. I dag skiljer det betänkligt och vi är betydligt äldre i kommunen än i Sverige i övrigt. Vi är snart ikapp Rättvik som har den sjunde högsta medelåldern i Sverige. Inget fel på äldre, men samhället blir allt mer livligt och ”lönsamt” med en större del yngre. Vi bör alltså få in fler yngre familjer och naturligtvis bör fler barn födas. Väldigt viktigt att få in aktiva människor som jobbar för att behålla skatteunderlaget. I det sammanhanget kan man fundera på vad som attraherar presumtiva inflyttare mest, en stor fin stadspark med aktiviteter vinter som sommar, eller ett varuhus/livsmedelsbutik med tillhörande vägar och parkeringsytor.

images

Det här ska inte ses som ett påhopp på COOP, de är naturligtvis välkomna till Mora, men på annan plats tycker jag. Jag är ingen etableringskonsult, men en sak är säker att de nästan 5 000 som bor norr och nordväst om Badstubacksbron: Tuvan, Öna, Kråkberg, Selja/Långlet, Oxberg/Gopshus, Bonäs och Våmhus skulle bli väldigt nöjda. Även resenärer norrut skulle lätt kunna stanna till vid t.ex Önaområdet/gamla AME m.m.

Ni undrar väl hur jag kan vara så engagerad i en sådan här fråga. Jo, jag känner till området mycket väl och har ända sedan sågverken revs sett möjligheten i något fint för Mora där. Jag har protesterat förr när kommunalhus skulle placeras där och IT-företag ville bygga. Egentligen tycker jag det blev för många bostäder där. Men dom är där nu.

En så uppenbart fin plats i en kommun ska kunna nyttjas av kommunens invånare och av våra besökare. Den ska inte låsas upp av ”särintressen”. Mora behöver den här fina oasen så nära centrum i form av en fin park. Så står det även i vår översiktsplan.c828e018398b06e2a4f8472a083a1544

Är ni intresserade av det här så möt upp på Andreasgården den 19 juni.

Jag måste poängtera att det här är inte någon politiskt knuten synpunkt. Jag anser inte den här frågan vara av politisk art i ”vanlig” bemärkelse. Men allt kan användas i det syftet. Det här är min personliga åsikt, inget annat.

Bilderna i inlägget kommer från olika svenska städer.

 

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

3 reaktioner till “Framtiden för Saxnäsområdet i Mora”

 1. Hej Owe !

  Lika underbart som vanligt att ta del av dina tankar.

  Jag vet inte när eller om kommunen senast hade en speciell informationskväll för att det ska öppnas en ny butik i Mora.

  Det verkar som det rört om lite i maktens korridorer.

  Ses på Andreasgården.

  Med vänliga hälsningar

  Pär Kjellin

  backdraft-5cm

  Starvägen 2

  792 34 Mora

  Telefon: 070-31 55 112

  E-post: info@backdraftbrandskydd.se

  Hem: http://www.backdraftbrandskydd.se

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: