Vår diamant vid Saxnäs i Mora

IMG_1325Det har nu varit ett möte på Andreasgården med inbjudan från kommunen. Frågan var COOP:s intresse för etablering i Mora, på Saxnäsområdet. Fullsatt var det, upp mot 200 personer visade intresse. Bra att det engagerat så många. Det hela gick ut på att COOP visade sina önskemål om att få bygga en livsmedelsbutik vid Saxnäs. En butik på ca 2500 kvadratmeter och minst lika stora övriga ytor, P-platser, lastytor, infart m.m. Ni ser förslaget på bilden.

COOP Mora plats

COOP:s intresse för Mora lovordades av den politiska ledningen och tjänstemännen förklarade den planprocess som väntar om kommunen inte vidhåller dagens översiktsplan där området är utlagt som grönområde. Jag vet inte om jag uppfattade mötet fel på grund av mitt engagemang, men nog kändes det som om man bäddade för en positiv syn på COOPs önskemål. De närvarande tyckte annorlunda, majoriteten i alla fall. Många nämnde behovet av butik bortom Badstubacksbron men det blev ingen fördjupning i den frågan. Avfärdades rätt snabbt. COOP hänvisar till att kundunderlaget är större vid Saxnäs och söderut än vid Tuvan. Lite svårt att förstå då det bor nästan 5 000 personer ”bortom” Badstubacksbron. Där har vi även en stor turisttrafik och många arbetspendlare.

Vilket företag det än gäller som vill göra en större etablering i Mora skulle naturligtvis välja Moras finaste plats om det gick att komma över den. Att få sin logga lysande där över området ner mot Saxviken är en dröm för många.

Förslaget om att återgå till LIDL:s nuvarande lokal vid Kyrkogatan avfärdades bl.a. med motiveringen att varuhissen var för långsam.

Det känns jobbigt för mig som tidigare kommunanställd och att behöva ”gå emot” tidigare arbetskamrater och politiska ledare. Men jag kan inget annat göra när det här med att bygga på den kvarvarande grönytan vid Saxnäs känns så totalt fel för mig. Inte bara för mig, väldigt många i Mora tycker detsamma och hör av sig på många sätt. Hur ska vi kunna förvara en byggnation för våra efterkommande då alternativet var en fin stor park. Det pratas även om bostäder där och då är ju grönområdet ”borta”, Moras diamant som bör putsas och slipas efter saneringen.

Det återstår nu för våra folkvalda att före valet ta ställning i den enkla frågan, vill ni att det kvarvarande grönområdet på Saxnäs ska bebyggas eller inte? Frågan ställs av väldigt många, men svaret uteblir av någon anledning. Anledningen kan knappast vara annan än att man godkänner byggen, kanske redan gett COOP löfte, vad vet jag. Ful tanke kanske.

Hursomhelst, frågan engagerar Moraborna mer än någon annan fråga på länge. För att visa folks engagemang har jag ombetts att starta en namninsamling i frågan, på nätet eller på traditionellt sätt. Jag är inte främmande för det. Ett demokratiskt redskap som kan användas när man känner sig maktlös och besluten verkar gå rakt emot folkviljan.

Vi får skäl att återkomma i frågan, men jag och många, många fler Morabor vill att vår diamant ska vårdas och slipas och inte förgöras i ett hammarslag.

IMG_1324

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

4 reaktioner till “Vår diamant vid Saxnäs i Mora”

 1. Godt skrevet Owe. Som fritidsleilighetseiere er vi i Mora mellom 50-70 døgn pr år, skal vi inn til byen så sykler, eller går vi forbi Saxviken. det er et område som er som en grønn lunge i Mora. Grøntarealet i Saxviken må absolutt ikke bebygges av COOP, eller andre butikker. Mora kommune bør heller bruke krefter og energi på å holde liv i et hyggelig sentrum, som blir enda bedre når gågaten blir helt klar. God sommer i Mora.

  Gilla

 2. Så bra skrivet Ove!
  Namninsamling låter bra, men troligen kör de över oss som vanligt! Varför förstöra en av Moras finaste platser, när det finns andra alternativ? Tyvärr så är det nog redan bestämt. Jag såg igår på långt håll att de har börjat att anlägga nån slags väg där. Men vi måste ändå på något sätt protestera mot detta vansinne.

  Gilla

 3. Eftergifterna för de kommersiella marknadskrafterna går här för långt. Vi som önskar en annan användning av området får kanske ta till lite radikala grepp som t.ex ockupation av området. Valfråga? För beslut är väl inte fattat? Eller?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: