Ett besök i Navardalen, Älvdalen.

Jag har länge haft en önskan att få ligga över en natt i den s.k. Dammkojan vid Navardalssjön i Älvdalen. Så tyst och härlig natur däruppe. Har länge haft en dragning dit, redan på den tid när Ove Zacheusson började fixa anläggningen. Det är verkligen hans verk. Björnstarkt kaffe blev ett känt begrepp. Det finns i serveringen där och har funnits i många årtionden. Oves minnessten pryder sin plats.

DSC_4561

Vi tog vägen över Prästbodarna. Jag har varit där tidigare och tänkte ta några bilder i det väntat fina vädret. Första regnskuren på länge kom naturligtvis. Vi fikade under ett tak och jag skulle ändå ta några bilder. Det dök det upp älgar både här och där, inne i fäboden och nere vid vägen. Man ser regnet på den första bilden. Sen sken det upp en stund.

DSC_4502DSC_4514

Fint var det. Vi gick runt en sväng och tittade på husen.

DSC_4540
Många äldre hus i prästernas fäbod.

Vi drog vidare mot Navardalen på de fina grusvägarna. Vi skulle som sagt hyra den s.k. Dammkojan för en natt. Det kändes spännande. Vi ”checkade in” med hjälp av kodat nyckelskåp. En roddtur på sjön var given att starta vistelsen med.

Navardalssjön är en damm. Troligen bodde dammväktare i kojan då och då. Dammen var till för att på flottningens tid sätta fart på timret nere i Rotälven när det började gå trögt. Kvällen kom och vi såg fram mot god mat ute vid stugan, vi dukade upp, men ganska snart insåg vi att vi måste flytta in. Åskväder och världens hagelskur sköljde över oss. Häftig och mysigt att sitta inne i kojan och se hur sjön ”kokade”. Det blev vitt på marken länge.

DSC_4612
Vår tänkta matplats.

Vi hade det skönt i stugan, eldade lite och lyssnade på den totala tystnaden när åskan gett sig.

DSC_4627DSC_4628

Det blev en fin kväll över sjön, härlig himmel kan man säga. Svårt att gå till kojs när det blev nya vyer hela tiden.

DSC_4654

Sen kväll och solen är på väg ner. Ett skådespel som ni ser.

DSC_4731

Tidig morgon, en koll bort mot anläggningen, vandrarhemmet och serveringen. I höger bildkant ska en björn av något slag stå. Väldigt svår att se, men den finns där.

Ny dag och nya gäster. Både i serveringen och på sjön.

DSC_4831
Besök ända från Gävunda. Pilot och en passagerare.
DSC_4834
Stephan tar emot vid bryggan.
DSC_4844
Pilot och passagerare. Hunden hade ca 150 flygmil. Stortrivdes i ”flygmaskinen”.

Det blev en härlig vistelse där uppe i Navardalen. Där finns även vandringsleder för den som vill. Upp på Bliket och brandtornet t.ex. I dagens läge hade brandtornet gjort nytta. Men nu flygs det i stället. Den fiskeintresserade har mycket att hämta här, sommar som vinter. Vi återkommer till Navardalen, Christina och jag. Var så säker.

Efter kaffe och kolbulle drog vi vidare via lite specialvägar och kom ut vid Loka. Sista bilden en föjeslagare vid stugan.

DSC_4570

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: