Exploatering av Saxnäs grönområde

Den heta sommaren fortsätter. De heta diskussionerna kring exploatering av grönområdet vid Saxnäs har mattats av något. Coop har deklarerat att man ser Saxnäs som bästa området men att man inte är låst vid det för en etableringsplats. Men Noretsidan är inte intressant, ej heller Tuvanområdet.

DT har varit kontakt med C och S och undrar varför man inte kan sätta ner foten i Saxnäsfrågan. Bägge partierna är rörande överens om att det vore ansvarslöst att stoppa en etablering som fortfarande ligger på idéstadiet. Vi har inget att ta ställning till säger man. ”Vi måste möta frågor om etableringar på ett professionellt sätt och inte göra uttalanden innan eventuella förfrågningar kommit in till kommunen. Först efter vi fått en fråga kan vi politiker vara med och påverka och tillsammans få till en etablering som passar alla parter. Det är så den demokratiska processen ser ut och det är den normala proceduren.”

Någon formell fråga om etablering har inte kommit in än. Däremot har det ju sonderats i terrängen som slutade i ett möte med allmänheten på Andreasgården. Då visades nedanstående skiss upp för den i huvudsak ifrågasättande publiken.

Bägge partierna uttalar att man inte ser Saxnäs som  det bästa alternativet för en etablering av en butik.  C välkomnar varmt förslaget om en etablering i brandstationsområdet.

Men som sagt, på den direkta frågan som många ställer sig, säger ni ”ja eller nej till en Coop-etablering på området vid Saxnäs som i dagens plan är ett grönområde” kommer inget svar.

Så här såg förslaget ut från Coop som presenterades på mötet.

COOP Mora plats

Vad händer nu? Man kan bara spekulera. Tre möjliga scenarier.

1 Ingen ansökan kommer in från Coop före valet. Allt ligger lugnt till efter valet. Då kommer en ansökan in och majoriteten av de då ”regerande” politikerna kan finna det ok  med en etablering vid Saxnäs och lämnar ett planuppdrag till stadsbyggnadskontoret. Gör om befintlig plan och lägg in ett område för handel. Arbetet genomförs, samråd sker med grannar, trafikverk och andra. Moraborna generellt lämnas utanför och planen antages under vissa protester från vissa partier. Men majoriteten klubbar förslaget.

Känslan är att vissa partier inte vill ha upp den här frågan före valet.

2 Ansökan om etablering vid Saxnäs kommer in efter valet. Majoriteten av de ”nya” politikerna anser inte det vara aktuellt med en planändring och ger avslag. Däremot ger man naturligtvis andra etableringsförslag.

3 Coop gör bedömningen att en ansökan om etablering vid Saxnäs stör dess goodwill så mycket att man lämnar den idén därhän. Däremot fortsätter man förhandlingar med kommunen med alternativa platser för en etablering.

Detta är naturligtvis enbart spekulationer men ligger ändå inom rimlighetens ram. Min åsikt står sig. Jag arbetar med mitt hjärta för att hålla de kvarvarande grönytorna fria från exploatering/byggnationer. Vi ska inte punktera vår framtida lunga vid Saxviken i Mora. Vi, våra efterlevande och våra besökare ska njuta av den nya park som etableras där. Se på bilden nedan, man kan riktigt se hur väl parken gör sig där så nära Moras centrum och bebyggelse.

100_5361
Äldre foto av Bergslagsbild AB

För att hjälpa våra beslutsfattare inför framtida beslut, före eller efter valet, så kommer en namninsamling inom kort att startas. Frågan riktas till Morabor och andra med intresse för Moras framtid. Vi filar just nu på val av system för namninsamling på nätet.

Den enkla frågan efter viss bakgrundsbeskrivning blir något i stil med: ”Vill ni att kvarvarande grönområde vid Saxnäs intill Saxviken i Mora ska hållas fritt från framtida exploatering/byggnationer?” (enligt karta).

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

En tanke på “Exploatering av Saxnäs grönområde”

 1. Bra Owe!
  Som vanligt levererar du en massa klokhet och fingertoppskänsla i dina spekulationer.
  Vi får verkligen hoppas att de som valt att arbeta politiskt med att utveckla och förvalta vår byggd har lite av samma klokhet och förstår skillnaden mellan att bygga en köplåda med allt vad det innebär och att anlägga en park i vårt absolut vackraste plats i centrum.
  Man måste ju ställa sig frågan. Vad vill vi lämna till våra barn och barnbarn?
  Jag är då stupsäker på vad jag vill.
  En namninsamling som du föreslår kommer förhoppningsvis att ena även vår politiska församling om att välja klokhet i stället för dårskap.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: