Besök i Ulvsjö tillsammans med Evert och Yvonne Helghe

Jag känner Evert Helghe, idag 83 år, sedan länge och fru Yvonne mer på senare tid. Jag är  aningen förtjust i Moras nordligaste by Ulvsjö som ni nog märkt. Evert är född däruppe och har ofta nämnt att han vill visa mig familjens ställe på Blästervallen. Ett ställe med många hus på familjens stora fastighet. Gamla som nya. Alla med sin fantastiska historia som vi får ta an annan gång. Bilden nedan föreställer vyn man får när man anländer till Ulvsjö, Ulvsjön ligger därnere och Härjedalen ligger bortom sjön. Ulvsjö by ligger nere till höger.

DSC_5790
Vi anländer till Ulvsjö

Evert föddes som sagt i Ulvsjö 1935 där ödemarkens folk bodde och bor, de få som lever där nu. Räknas på handens fingrar. Som mest har 70-talet personer bott där.

DSC_5843
Lindbergsgården

Evert föddes i Lindbergsgården, en trappa upp. Däruppe till höger. Den som förlöste honom var ingen mindre än den omtalade lärarinnan Elise Olofsson som skrivit boken ”Ödemarkens folk” 1937. Hon var lärare i 20 år i Ulvsjö. Det var i princip väglöst land länge och hon var allt man kan tänka sig i byn, lärarinna, barnmorska, dopförrättare, musiker, andaktshållare m.m.

Lindbergsården var för övrigt skola en gång innan skolhuset byggdes. Den som senast bott i den anrika gården är Ulla-Britt Lindberg, ganska nyligen bortgången. Hon var alltiallo och en sammanhållande kraft i byn i många år.

Evert visade ett foto med folk som deltog vid invigningen 1931 av klockstapeln intill den nya begravningsplatsen. Ni ser bilden och namnen på de flesta därvarande. Moraprosten Erik Hillerstörm och doktor Helling med fru var personer som stöttade Ulvsjö på många sätt.

IMG_2644IMG_2646

Evert hade även bilder på sin mor och mormor i stugan som jag gärna vill visa.

 

Åter till Blästervallen. Blästan låg alldeles vid vallen nere mot Kölån. Här framställdes järn av myrmalm i gamla tider. Ett rejält hantverk. Ritning på Blästan ses på nästa bild. Folke Helge, Everts far, är synevittne till ritningen.

IMG_2663
Ritning över blästan vid Blästervallen i Ulvsjö

Att det varit full aktivitet däruppe under senare tid råder ingen tvekan om. Ni ser några bilder på husen däruppe. Den första är det moderna huset från 70-talet. Yvonne och Evert sitter framför huset och kollar in olika svampsorter. Planer fanns på att flytta dit, de fick skrinläggas.

DSC_5836

Här några fler byggnader:

Välutrustad verkstad finns där uppe. Evert må varit en riktig mekaniker. Bilintresserad är han och han köpte en gång Morafotografen Sam Lawsons Ford 19346. (se nummerskylten). Han har även en gammal Rover, V8 m.m. Cykeln på bilden använde Evert när han cyklade fram och tillbaka mellan Garsås och Stockholm.

Ett litet fynd inne i ”verkstaden”. Ett par spiskrokar, skridskor alltså, som Evert använde nere på Hemulån i Mora. Man skruvade fast dom på pjäxan och gled ut över isen..DSC_5820

Fint där uppe på vallen som växer igen. Man kan ana gamla tider med djuren ute på bete.

Innan vi rullade hemåt, efter att ha avsmakat Yvonnes goda pannkaka, lyssnade vi på valsen ”Minnen från Kräckelbäcken” som tillägnats Evert. Text och Musik av Skött Oskar Larsson.

 

Jag tackar makarna Helge för visningen, bilderna och historieberättelserna. Fler bilder kan komma framöver. Det finns väldigt mycket att visa och berätta om. Evert är en riktig hembygdsforskare.

DSC_5784
På hemvägen stannade vi till där stigen går mot Oradtjärnsvallen, det blev en fin höstbild.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

4 reaktioner till “Besök i Ulvsjö tillsammans med Evert och Yvonne Helghe”

 1. Tack för intressant läsning. Yvonne var dagmamma till min äldsta dotter. Paret bodde då i Hammarbyhöjden.
  Irene

  Gilla

 2. Lustigt. Har hittat blästbeskrivningen på kaféet vid bortomåa i fågelsjö men kräckelbäcken ligger väl mer åt Ulvsjön till. Kanske är så att det inte finns så många beskrivningar av ”orginalblästor”. Enbart rekonstruktioner.

  Gillad av 1 person

 3. Tack Ove för Dina intressants inlägg och kommentarer Du behövs i vårt samhälle som i kommunen som är som en mussla som måste kokas för att öppna sig….

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: