Skid SM 1979 i Mora och lite Hemus idag

Vi var ute och tog en tur som vi brukade, Christina och jag. Ställde bilen i Norra Selbäck, gick över Hemulån vid ”spången” och kom över i friluftsområdet Hemus. Minnen började dyka upp från Skid SM 1979 i Mora.

1979 Program Skid SM

Jag såg gamla partier och backar där banan gick. Visade Christina som kanske var måttligt intresserad. Jag var med och röjde och ställde i ordning då på hösten 1979. Det var spännande att få ett så stort arrangemang till Mora. Jag har länge tänkt att fixa fram en karta över de gamla spårsträckningarna och ta en nostalgitur med gamla och nya motionärer. Det blev ju så kallt att 5-milen fick gå i mars. Då vann Erik Gustavsson från Malung, på bilden.

img552

Som sagt en fin tävling arrangerad av IFK Mora trots kylan. Start och mål vid Moraparken. Tävlingsledare Erik Erlandsson om inte minnet sviker.

Här några andra skidlöpare som jag fick med på bild. Två damer, Meeri Bodelid, Högbo tror jag och Anna Mattsson fån Mora.

Några herrar. Tommy Limby, Orsa  Älvdalingen Sören Pettersson och Ola Hassis, Orsa

Nog om Skidor. Vi vandrade vidare in mot skidstadion och möttes av en rätt rörig terräng. Det har gallrats rejält och det är ju nödvändigt med skötsel av skogen. Den långa strävan, flera tiotal år, att få till ett naturreservat av Hemusområdet är klart och skötseln är viktig. Nu är jag inte någon specialist på skogsvård, men det var väldigt stora maskiner som jobbade där och de lämnar naturligtvis rejäla spår efter sig. Som sagt, det är ett naturreservat nu och bara det säger väl att området ska snyggas upp efter gallring och röjning. Det är rätt oframkomligt och risigt i överkant just nu. Men det ska åtgärdas och på sikt blir det ett lyft för vår pärla. Ljusare på många partier. Hemus är kanske ett av Sveriges finaste naturområden för motion  med stigar i fin och väl avvägd terräng. Vi får inte glömma terrängen på andra sidan älven, Östnor. Ligger väl i nivå med Hemus.

Jag började motionera och träna där för drygt 50 år sedan och kan nog varenda stig, markerad som omarkerad. Det är viktigt att alla fina stigar snyggas upp, inte bara de markerade. De spontana turerna ger ofta mer än att nöta i gamla spår.

Jag tog några bilder. Men jag förstår så ska det fixas, men visst blev jag lite paff. Kändes som lite onödig förstörelse i så känslig terräng. Men, nya tider, snabbt och effektivt gäller. Även här. Motorsågar kommer man inte långt med.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: