Vår osynlige man, Gustav Vasa

En gång var han belyst, Gustav.

    En kort liten fundering så här på höstkvällen och i mörkret. Igår kväll kom vi från Orsa och passerade målområdet för Vasaloppet. Där står han, i alla fall om man vet, vår staty på Gustav Vasa. Han står där sedan 1903 och har en gång varit Moras klart största turistattraktion. Det finns kanske större besöksmål idag men statyn ligger allt bra till för att hålla Mora känt. Många Vasa hit och dit i Mora till mångas förtret ibland kanske, men ändå, nog har han satt Mora på kartan. Jag har i omgångar under lång tid varit på politiker och tjänstemän i olika förvaltningar, Kultur, Teknik, Kommunstyrelsen om att sätta upp en fin belysning för att lyfta statyn. Ingen kvällsbesökare har en aning om att de möter Gustav Vasa vid ankomsten i bil till Mora kvällstid.  Ingen annan heller förresten. Den har varit belyst tidigare men den belysningen försvann. Nu finns moderna saker att sätta  i marken som kan ge ett stämningsfullt ljust över Gustav. Det borde inte finnas argument emot såvitt jag begriper. Men ingen tar tag i det.

    Vi fick ju en Vasalöpare uppsatt i parken framför kommunhuset. Den är minsann synlig. Bilden ljuger lite, den är inte så ”vit”.

    Som sagt, låter kanske som gnäll det här, man kan även kalla det utveckling/förändring. Vi får så mycket tillbaka för en låg kostnad. Så ni som läser det här, hjälp till att lobba för en fin väl avstämd belysning på Zorns Gustav Vasa staty.

    För övrigt bör hela området kring statyn snyggas upp och iordningställas med blommor, bänkar, bord m.m. Det finns mycket fint flyttbart så att det slipper vara i vägen vid tävlingarna, men stora delar av sommaren är fri från målgångar. Förändringar är som tur är på gång för hela området kring vasaloppsmålet m.m.

    En sommarbild på Gustav, då syns han i alla fall.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

En tanke på “Vår osynlige man, Gustav Vasa”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: