Gamla Morabilder – vilken skatt. Många bidrar med foton m.m. för visning på FaceBook

Pensionärstiden har börjat och tydligen pågått några år utan att man riktigt hunnit med och förstått det. Jag har många intressen och utöver friluftsliv och fotografering m.m. har jag skannat in många gamla Morabilder, negativ, foton, vykort m.m. Jag driver Facebooksidan ”Du vet att du är från Mora när” sedan många år och i samband med det kommer jag i kontakt med många fina gamla bilder. På sidan visas nya och gamla bilder inom alla möjliga områden.

Det jag tänkte komma in lite närmare på är gamla bilder. Jag får många nya kontakter tack vare FB-sidan och många erbjuder mig att skanna deras bilder eller negativ. Det kan gälla idrott, skidor, ishockey, fotboll m.m. Många bilder är gamla Moramiljöer och personer från Mora, kända eller inte, spelar ingen roll. Alltid vet någon något om bilden och en diskussion drar ofta igång och kontakter skapas eller förnyas. Sidan har många ”gillare” spridda från hela Sverige, även utomlands.

Jag visar nu här några bilder som jag ”ramlat på” med hjälp av hyggliga personer som låtit mig låna bilderna. Korta bildtexter bara, ingen fördjupning. Bara för att ge några exempel på ”gåvor” till alla nu snart 10 000 som följer sidan. När jag nu tittar efter bilder inser jag hur många jag har och hur många som bidragit, närmar sig säkert ett hundratal. Vi börjar med ett par från granngården, nästan. Lånat av nuvarande ägare till f.d. karosseriverkstaden .

Personalen vid Gustafssons karosseri på Skeriolsgatan som gatan hette före Morkarlbyvägen.
En produkt från från Gustafssons Karosseri. Ny brandbil framför brandstationen vid Badstugatan.

Många som lämnat in negativ har varit ”fotografer” som unga, t.ex. Jan-Erik Jacobsson och Nils Storm från Morkarlby. De var med i Mora Fotoklubb och var ofta ute och förkovrade sig. Främst på 50-talet. Många bra, intressanta och uppskattade bilder från dessa gamla kompisar. Några exempel av Jan-Erik:

Systrarna Eliasson i Rostberg med Jan-Eriks far, dammen i Mellersta Selbäck och tankning vid gamla Nynäsmacken vid Broåkern.

Här några bilder från Nils Storm. Hans föräldrar i mjölkartagen, Mårten Nils, kvarnen i Hemus, läskbjudning vid majstången och glada damer i Morkarlby.

Personligheter från Mora står högt i kurs. Jag brukar vara ute och visa bilder i bystugor och på andra ställen. Ofta är ”kändisar” mycket uppskattade. Några exempel:

Vi tar även med några miljöer vi fått låna av Dic Aronson.

Bolle Dahl har bidragit med många bilder, från sin egen ungdom och mamma Elnas och Pappa Åkes Hotell Siljan. Det blev ett uppskattat album på sidan. Här några Bollebilder: Serveringsbåten Morakullan, Åmåsängsbadet med rutschkanan, pimplare på Saxviken och familjen Dahl och Håkansson på picknick.

Nr 13 i MIK en gång, Lennart ”Prillan” Cans har bidragit med fina hockeybilder liksom nr 14 Mats ”Tuppen” Lönn.

Här några av Lennarts bilder, det fanns en liten Karl Lärka i honom.

Så här kan jag hålla på länge och visa exempel på fina Morabilder som ”tittare” bidragit med. En liten baktanke finns naturligtvis, vi vill ha fler bilder. De finns i lådor och album ute hos er. Det blir så uppskattat. Ni kan naturligtvis själva lägga in, om ni har digitala bilder. Det finns plats på sidan för inlägg från besökare. De hamnar inte längst fram direkt, men jag lyfter fram dem så att de syns bra på ”förstasidan”.

Jag tror att nu när det nu blivit så enkelt att dela med sig av bilder i sociala media har det här med gamla bilder stigit i populäritet. Igenkännandet och gamla minnen väcker starka känslor hos oss. Så vi fortsätter på inslagen väg.

Här avslutas dagens inlägg med bilder vi fått låna av Margareta Lönn, en riktig bildskatt med tonvikt på Vika, samt foton från Ingalill Brus. Det finns många, många fler inlämnade fina exempel och jag börja inse att jag sitter på en rejäl samling gamla digitala Morabilder. Borde presenteras på fler sätt kanske, men hur?

Jag tar många foton själv och lägger ut. Ett besök på Erik Jönssons anrika knivfabrik i Östnor blev populärt. Kul med ”reportage”. Sen får ni hålla tillgodo med många naturbilder då jag ofta är ute i skog och mark.

Nu avslutas dagen blogginlägg och ambitionen är att återkomma lite tätare med funderingar inom olika områden. Gärna med fina bilder som komplement.

Owe Hållmarker

Margareta Lönns exempel:

Några av Ingalill Brus bidrag:

Erik Jönssons i Östnor, finns som album på sidan om ni blir intresserade. Gå in på foton och klicka på album.

Vikagrabbarna från sekelskiftet får avsluta bildkavalkaden, Bild från Margareta Lönn.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: