Kyrkogatan i Mora

Kyrkogatan i Mora har en lång historia. Gatan planerades in vid storskiftet och ett sex meter långt vägmarksundantag lades ut i sydvästlig riktning. I Sverige diskuterades frihandel och man började planera för handelsbodar och hantverksetablering längs gatan. Under åren 1855 till 1890 blev åkermarken affärsgata med bank, post, apotek och affärer. Namnet kom av alla frikyrkor som låg utmed gatan som slutade uppe vid Mora kyrka.

Jag tänkte bara ”ösa ut” ett antal bilder som tagits på gatan genom åren. Inte på något vis heltäckande men ändå en hel del. Jag samlar på vykort och där finns en hel del att hämta. Bilderna kommer inte i exakt åldersordning, men någotsånär. Som sagt bilder från vykort, Mora bygdearkiv och egna.

Några riktigt gamla till att börja med:

Förmodligen en av de äldsta bilderna från Kyrkogatan, damen med barnet.

Här några senare bilder, bl.a. Mora Tidnings hus och Mäxhuset. De är ju även med på högra bilden ovan. Bilderna togs oftast i den här riktningen.

Vi flyttar oss upp en bit på gatan och framåt i tiden.

1943, vi ser det s.k. Posthuset till höger före MT-huset. Bild från Mora bygdearkiv.
Här Posthuset från andra hållet. Det byggdes runt sekelskiftet och posten höll till där. Vid den här tiden höll Verners konditori till här. Det blev senare på slutet av 60-talet Fricks konditori.

Här följer tre foton från 1944. De är med stor sannolikhet tagna av Sam Lawson och finns på Mora bygdearkiv. Helmers konditori, City tobaksaffär m.fl. Jultider och lite snö.

Vi knallar framåt i tiden 1956. Här har olyckan varit framme och ett träd vält över gatan. Stor uppståndelse ”nere på stan”. Bild från Mora bygdearkiv.

Man och barn ur huse för att kolla förödelsen på Kyrkogatan.
Det är svårt att gå förbi Mora-Nisses Sport när vi pratar om Kyrkogatan i Mora. En jättestor turistattraktion under många år för orten.

Det fanns fler tidningskontor utmed gatan. Bl.a. DD och FK. I deras skyltfönster visades ishockeyresultaten från Mora IK:s bortamatcher och folk trängdes framför fönstren, helst när det gick bra. De bilburna snurrade runt raggarrundan och inspekterade fönstren, kanske det blivit ett Moramål mellan DD och FK längre upp på gatan. Här DD:s skyltfönster:

Dala Demokratens skyltfönster på Kyrkogatan. Foto: Mora bygdearkiv, Wille Persson som jobbade för tidningen.


Godtemplarlokalen sjunger på sista versen, 70-talet. En väl använd samlingslokal som till slut blev ”i vägen”. Vi ungdomar uppskattade när Rolfino kom och trollade och hypnotiserade folk. Det var nog seriösare tillställningar tidigare. Bild Owe H.

Innan det blev gågata var det en väldig trafik och parkeringar här och där utmed gatan. Trafikriktningen ändrades rätt ofta. Här några bilder jag tagit i mitten av 70-talet.

Det är klart att många fina träbyggnader fick ”stryka med” vid uppbyggnaden av centrala Mora på 70-80-talen. En rivningsvåg gick över våra städer och en ny form av byggnader tog över. Mora Tidnings hus var fint.

Bild från mitten av 70-talet, Owe Hållmarker

Tre till 70-talsbilder som jag tagit som jag tagit.

Två vinterbilder från kyrkogatan.

Två sommarbilder från 2012 över gågatan som numera är rejält omgjord. Bilder: Owe Hållmarker

Det här blev en riktig bildkavalkad som får avslutas med en Kyrka i dimma och en Kufvergård i regnbågens färger. Hoppas ni uppskattade nostalgituren.

Owe Hållmarker

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

2 reaktioner till “Kyrkogatan i Mora”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: