Flygfoton och bilder från kyrktornet över Mora

Det här kortet är stämplat 1932. Ni ser Dalasågen i vänster nedre kant. Vasagatan med kyrkan. Kommunalhuset byggdes 1929. Saxviken går ända upp mot järnvägen. Ett ganska glest bebyggt Mora centrum

Det finns så många flygbilder över Mora och omgivningarna. Jag återger några här så ni kan studera hur det en gång sett ut i Mora. Mycket har förändrats. Bilderna är vykort. Allt kommer inte i tidsordning, men där datum anges på kortet så får ni veta ungefär hur gammal bilden är. Jag lägger inte ner så mycket tid för att få fram exakt år. Mer intressant är kanske hur det sett ut. Men kommentera gärna med information om årtal m.m.

Jag nöjer mig med dom här bilderna så länge. Annars blir väl några hängande för länge framför skärmen i sina nostalgiresor. Återkommer säkert med fler bilder från luften och kyrktornet. Förmodligen med en ”kavalkad från kyrktornet.

En bild tagen av Oskar Bladh som via flygmaskin fotade stora delar av Sverige. €0-talet var nog hans flesta bilder ifrån. Ni känner igen många hus som finns kvar än. Dalasågen dominerar verkligen Tingsnäsområdet.


Ännu en bild med Dalasågen och Broåkersområdet. Inget kommunalhus byggt. Däremot bygger man Mora Mejeri och Fords lokaler som det ser ut. Det ser rogivande ut vid Vasagatan borta vid Vasastatyn. Bild tagen från Kyrktornet.


En Morabild med Morkarlby i förgrunden. Vi ser Morkarlby station vid kurvan på Vasagatan. På andra sidan järnvägen endast ett hus på Väståkersvägen. Huset är kvar idag och ombyggt och fint renoverat. I övrigt ser det ut som rena bondbyn med så mycket åkrar centralt.Det här vykortet är postat 1923. Ni ser Millåkern i mitten längs ner där man sedan byggde en ishockeyrink. Ett mora för ca 100 år sedanMycket har förändrats men många hus är kvar. Mora Hotell ser ni lite till höger i mitten, mycket att studera för nyfikna på det gamla.
Även här en tid flygbild över Saxviken i Mora. Korsnäsgården byggdes 1928/29 och är inte med här.
Set stora vita huset vid Strandgatan är den s.k. Doktorsvillan. Nuvarande tidningshuset ser nytt och fint ut. Kanske lite högvatten, men Saxviken gick ju i princip ända att mot järnvägen för diverse utfyllnader genom åren.
En bild där jag känner mig mer hemma.Vi bor mitt ute på åkern lite till höger mitt på kortet. Hitom kyrkan i skogsdungen ser ni ett litet hus. På vår tid kallat ”kruthuset”. Vi trodde det var ett militärt förråd, men det har visat sig att järnhandlare Weissenburg förvarade explosiva varor där på tryggt avstånd från centrum. Huset står numera i Nybolets fäbod och det står 1905 skrivet på stockar invändigt. Många fina detaljer om man förstorar bilden. Morkarlby skola finns där liksom Zornska Barnhemmet, men här på bilden var det troligen möbelfabrik. Slutet 20-tal om jag får gissa.
Ett annorlunda kort. Huset längst ner på bilden finns kvar och är tillbyggt. Där ska byggas 14 lägenheter. Beckerts foto låg där en gån och senast Nääs Måleri Mattor och golv AB. Ni ser att Moragatan inte är utbyggd. Hotell Moragården låg där gatan slutar på bilden, till vänster.
En senare bild där hockeyrinken är byggd på Millåkern. Flera hyreshus har tillkommit på området Valhall. Jag ser Amris, senare Runes livs utmed Vasagatan. Rune Andersson var min farbror. Blev senare den förste heltidsanställde på Vasaloppet. Mr Vasaloppet på den tiden.


Ett mer modernt vykort. Det står 1956 på kortet. Längst ner i bild gamla busstationen och Mora Taxi. På andra sidan ser vi minigolfbanan där vi fajtades om poängen, sen gick vi till Holgers kiosk och köpte en läsk eller en korv. Kiosken syns alldeles intill golfbanan vid vägen.


Här ett vykort från 1943 med flygbild över Mora Folkhögskola/Mora lantmannaskola. Till vänster ser vi Zorns gammelgård. Huvudbyggnaden var på den tiden Katrineberg. Saxvikssågen anas till vänster.
Vi lämnar centrala Mora och tar oss ut till Öna. Kortet stämplat 1941. Det är inte lätt att orientera sig, men många fixar nog det.
Från Öna flyger vi till Östnor. Inte helt lätt att orientera sig här heller. Kortet måste vara hyggligt gammalt. Jag ser inga stora fabriker. Spännande att se om man hittar en del hus som är kvar. Tror mig allt se några.
Det näst sista kortet blir från Sollerön. Svårt med årtal även här. Synd att det inte var tvång att sätta ut år på vykorten.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: