Mora Turistbyrå, nu och då

Jag är uppväxt väldigt ”nära” turistverksamheten i Mora. Mor min Ebba var en riktig servicemänniska med turism och välkomnande som signum. På 50- och 60-talen hyrde vi ut privatrum till turister hela sommaren. Kanske även 70-talet. Ett eller två rum stod alltid till turistbyråns förfogande. De besökande slank in på turistbyrån, var den nu låg, på skolområdet vid Strandenområdet, vid Strandgatan, Hotell Gustav Wasa, eller någon annanstans. Besökarna frågade efter privatrum och det ringde hemma hos oss, frågan var om det fanns något hyresledigt? Ofta ropade mor min till mig, ”kan du cykla före?”. Då kunde man ju tjäna en slant och jag slog oftast till. Turisterna visades oftast av turistbyråfolket till Frälsningsarme’n vid Fridhemsgatan. Dit hade jag cyklat och kollade efter bilnumret jag fått. Sen fick dom haka på mig och min cykel upp till Hästvägen 9. Trevligt minne!

Ebba blev så ”tjenis” med folket på turistbyrån att hon fick jobb där flera somrar.

Mor Ebba till höger på Mora turistbyrå, gissar 50-tal.

Turistbyrån var ju en rent kommunal verksamhet förr, innan Siljan Turism, Visit Dalarna m.m. Allt ordnades som sagt lokalt och uppfinningsrikedomen var stor, även om rumsförmedling och visning av sevärdheter dominerade. Eftersom mor min jobbade på byrån så åkte jag väl en del snålskjuts på de olika arrangemangen. En av höjdarna var att få följa med på de olika fäbodturerna som arrangerades under många år. Bäst var det att få åka med norrut mot Gutdalen och Hökberg. I Hökberg tog Mora-Nisse emot och berättade sina fängslande skidäventyr, främst i Vasaloppet eftersom vi stod ”vid spåret”. Han hade även en fin stuga där som bas för träningsturerna.

Här berättar Mora-Nisse för intresserade turister. Själv står jag med kameran och är helt tagen av idolen Nisses berättelser.

Turistbyrån hade som sagt många lokaliseringar, nere vid Hotell Gustav Wasa t.ex.

Här låg turistbyrån ett bra tag, i gamla Östbygge Handels lokaler. På övervåningen höll Fritidskontoret till, de då ansvariga för turistverksamheten.

Ett annat minne jag har från turistbyråtiden är aftonkryssningarna med Gustaf Wasa. Mycket folk jämt. Mat, dans och musik. Ibland t.o.m några överförfriskade som fick vila av sig ruset i en liten ”arrest” nere i båten. Spännande att se för en liten grabb. Men oftast väldigt städat naturligtvis.

Gustaf Wasa på tur, här i leksand på 60-talet.

Ytterligare några bilder från gamla tider innan vi går in på modern tid. Turistvärdinnor anställdes varje sommar som skötte guidning, var med på olika arrangemang m.m. Turismverksamhetet byggde på stark kunskap om bygden och initiativförmåga när det gällde att få igång olika typer av arrangemang. Som jag nämnt så fanns ju ”dragplåster/ambassadörer” av klass. En var ju Mora Nisse.

Turistbyrå modell 1968. Bör vara på Strandgatan

Som sagt, vi lämnar gamla tider. Under senare år har Siljan Turism och Visit Dalarna tagit över verksamheten, byrån har legat vid kajen ett bra tag, sedan i Järnvägsstationen och numera i Centrum mittemot kulturhuset.

Nu läser vi helt plötsligt, för de flesta av oss, att byråerna ska läggas ner och ersättas av service points på olika platser i kommunerna. Den huvudsakliga informationen ska erbjudas digitalt.

Digitalt gäller numera.

Jag förstår mycket väl att mycket på ett effektivt sätt kan skötas digitalt. Bokningar av alla slag, biljettförsäljningar, ”på gång” i kommunerna – kalendarium m.m.

Men, jag tror att nya service points blir väldigt viktiga. Alternativet till service points tycker jag är en turistbyrå med begränsat öppethållande.

Jag ser en annan nyfikenhet och intresse hos de ”nya” turisterna. De nöjer sig inte med att bara besöka sevärdheter eller ägna sin tid åt handel. Många gör det än, men förändring är på gång. Man vill nu allt mer ha en aktiv semester och göra något. Tuffa eller lindriga ”äventyr”, men inte passivt tittande, lyssnande dagen i ända. Eller som sagt, knalla runt i affärer som ofta är desamma i landets större orter.

Därför anser jag att vi lokalt ska ha ett stort kunnande i vad som finns att göra i vårt Mora. Eftersom jag jobbar med friluftsportalen Mora Outdoor så tycker jag att det är ett viktigt område där vi måste vara på tå. Även andra kulturella, traditionella och lite ”avvikande” aktiviteter ska vi erbjuda. Vår kunskap måste vara djup och bred, där har vi konkurrenskraften, vi blir omtalade för att ge goda råd. Då är det personliga mötet av stor betydelse för diskussioner och fördjupningar. Det går inte att digitalisera öga mot öga.

Jag tycker det är en slags ny dimension, från att rekommendera sevärdheter, sälja biljetter lokala produkter till att ge avancerad rådgivning, kanske ofta i samband med personlig guidning eller i mindre grupper. Då måste vi kunna ställa upp både digitalt/telefon och personliga möten. Vi måste aktivt visa upp oss och erbjuda tjänster. Vi måste ha ett ”personligt Mora” och förmedla erbjudanden som bygger på kunskap inom historia, kultur och geografi. Inga låga krav, men intressant för framtida besökare. Vi ska skilja oss från mängden.

Jag kanske tar i nu, men går igång på att försöka få till stånd förändring som verkligen är något nytt. Vi ”hankar oss fram” på alltför många områden tycker jag. Det här blev som tänkt var, från nostalgi till något nytt.

En modern sådan har ska vi ha, i huvudet på våra ambassadörer inom besöksnäringen och även digitalt så långt det nu går.

Jag avslutar med en trevlig bild, Ulla, Nils och Marianne. Sista bilden syns tydligen först på Facebook.

Ulla, Mora-Nisse och Marianne vid Strandens skolområde, entrén till Mora.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: