Fika är ju väldigt populärt nu som förr, kanske mer numera. Själv har jag en lång fikaerfarenhet. Startade tidigt med föräldrarna, men då var det mer att ta bilen och göra en utflykt en kortare bit. Ta fram fikakorgen vid någon timmervälta någon mil från Mora. En höjdare.

Senare var det kondis eller café som gällde. Redan vid 12-årsåldern kanske. Jag sysslar med gamla bilder, vykort och annat och ser ofta skyltar med Café/Konditori. Många lite modernare och många i gamla Mora. Jag tänkte därför att jag ska ge exempel på gamla cafeér som jag sett på bild, varit på eller bara hört talas om via gamla telefonkataloger, annonser eller annat. Även lite nyare får komma med.
Det här är ingen fullständig förteckning. Den kommer att komplettera med tips från er och korrigering av sakfel blir det. Bloggen kommer att uppdateras men har som sagt ingen ambition att vara fullständig och perfekt. Många av bilderna är från Mora bygdearkiv, Vykortsböckerna av Bullas Jansson och Jansson och Eriksson. Andra är vykort och en del har jag tagit.
Jag måste tacka er som varit med och hjälpt till på olika sätt, bl.a. Håkan Nilsson, Mikael Norlin, Anneli Larsson, Bullas Jansson, Per Wikstrand m.fl. Mer hjälp behövs framöver för att komplettera inventeringen, hoppas på fler kontakter och tips, bilder m.m. Det här har varit roligt men tagit sin tid. Kul och viktigt med dokumentation och jag trivs bäst när jag får visa upp det jag har och kommer över i bildväg.
Det är lämpligt att börja på Moras huvudgata, nu som då, Kyrkogatan. Vi börjar med några från mer ”modern” tid och går sedan bakåt och framåt i tiden.

Här är väl det ställe jag får kalla för mitt premiärfik, Centrum Café i Mora Tidnings hus på Kyrkogatan. Här knallade vi in på 50-talet som unga grabbar, (tjejerna hade inte riktigt kommit in i bilden än) och fikade, spännande värre. Vi spelade Rock Around The Clock med Bill Haley på den lilla skivspelaren, tror det kostade 25 öre, med det var det värt. Man beställde vid bordet om jag minns rätt. Servitrisen hade besök av beundrare i köket såg vi, som sagt spännande tider var det.

Det har varit många caféer i lokalen där Centrum låg i slutet på 50-talet och 60-talet. En av ägarna hette Berglund och de drev caféet och matsalarna en trappa upp 1957-58. Kortet nedan är med stor säkerhet från den tiden. På bilden ser vi Mats Deijfen med syster Lena. Deras morfar var Harald Modin som drev Modins järnaffär på andra sidan gatan. Mats och jag gick på konfirmationsläger i Gopshus i början av 60-talet. Trevlig kille.

Ett annat namn på konditori där i lokalerna va Mora Buffén. Se bild nedan.

Ett annat namn jag sett på gamla vykort är Vasa Café. Vi tar en bild även på det. Lite svårläst här, men det står Vasa Café på den lilla skylten på MT-huset.

Centrum var ju raggarnas och de äldres plats så vi var lite av utbölingar. Om något år drog vi oss uppåt på gatan några hundra meter. Där låg det gamla konditoriet Verners med sina goda bakverk och servering. Stället hette för en kortare period på 60-talet Fricks Konditori och det blev vårt tillhåll några år.
De mer avancerade grabbarna och tjejerna födda runt 1945 -46 hade sina stambord ut mot gatan. Bullis, Kruse, Bergström m.fl. Vi andra fick hålla oss längre in i lokalen tills vi så småningom avancerade fram till fönstren. Jukebox även där naturligtvis, lite större och Elvis och Tommy började komma in i bilden.



Eftersom vi mitt emot Posthuset där Fricks låg en gång i tiden hade ett café som hette Erik Edlinds Café och Bageri så tar vi med det här. Det låg i huset ut åt gatan där Jonssons Möbler en gång kom att inrymmas. Vykortet ni ser nedan är målat av konstnären Bror Bodingh. Han besökte Mora 1906 och framställde vykort till ett pris av 4 kr för 50 st. Vykortet är poststämplat 1906 så med säkerhet vet vi att Edlinds Café låg där då.

Många minnen dyker upp, men alltfler kommer med vårt avancemang uppför gatan, nu var det Helmers som gällde. Fanns inget bättre. Även där startade vi på 60-talet som kycklingar. Det gamla gardet med Bosse Backlund, Roffe Nilsson, Hasse Borg, Nisse ”Assa” Markusson, Westerling och många fler. Det kan komma fler namn senare. Det var ofta samling där till helgen före dansen på Sollerön och Östnor (Valhall). De stora grabbarna kunde ha viss förstärkning i läsken. Rose-Marie och senare fru Sund såg mellan fingrarna. På juke-boxen minns jag särskilt Lyckliga Gatan med Anna-Lena Löfgren. Helmers har en lång historia och startade i O Carlssons fastighet längre upp på gatan, senare Mora-Nisses Sport m.m.
Här ser ni interiör från första Helmers i O Carlssons hus. Först bank här, Mora Folkbank, sedan Helmers, Mora-Nisses Sport, Blåklinten och Blomsterkullan idag.

Claesson som under en period ägde Helmers hade på 50-talet en filial, Rasta Café borta vid Hakonhuset, grannhuset. Enligt telefonkatalog från 1929var T Lundberginnehavare av Helmers, tel. 11.


Vi tillbringade väldigt mycket tid på Helmers och åkte t.o.m. dit på lunchrasterna under gymnasietiden. Hem en sväng och ofta ner igen mot kvällningen. Under hockeysäsong satt vi uppe i fönstren och tittade ner på Falu-Kurirens skyltfönster där Mora IK:s resultat visades på bortamatcherna. Ju fler som stod framför fönstret, desto bättre gick det för Mora. DalaDemokraten hade samma service längre ner på gatan, även Mora Tidning ett tag.






Numera har Helmers Konditori gått i graven och idag har ett matställe öppnat i lokalerna, Käk och Plock.



Vi får lämna Helmers här och går vidare uppåt gatan, ett knappt stenkast. Vi hamnar hos Mora Kaffestuga. Moras numera äldsta och genuina konditori. Efter Helmers, när övervåningen försvann m.m. blev det Kaffestugan för det mesta. Men kanske mer sporadiskt än Helmers som var vårt andra hem en period. Klart att vi varit på Helmers mycket till och från, även under de senaste åren med olika ägare. Försökt hjälpa till att hålla det igång, men nu som sagt, är det kört.
Ni ser Kaffestugans historia fram till 1939 nedan och under de senaste 20-30 åren har fiket växt ordentligt. Stor skillnad mot när vi började hänga där. Blomsteraffären bredvid togs i anspråk under ombyggnader. Andra våningen dock, är nog i rätt bra originaskick. Det är samma här som med Helmers, uteserveringarna är/var suveräna och Kaffestugans trädgårdsservering går inte av för hackor, med sin ”lekstuga”. 1939 ägdes caféet av ”Park Ture”, Ture Carlsson. Han hade för övrigt en filial, Park Café på Hamngatan i Bankhuset, byggt av Mälarprovinsens bank. Park Cafe´drevs 1929 av fru Ruth Karlsson.



Här några bilder på Kaffestugan i Mora, först beskrivningen i 1939 års företagsprensentation.

Enligt telefonkatalog från 1929 var fru Elsa Gröndal innehavare av Kaffestugan, tel. 82.






Vi avslutar presentationen med några modernare bilder från Mora Kaffestuga,






Nu går vi vidare på Kyrkogatan och tillbaka i tiden. Vi börjar från söder


En härlig bild på gamla Mora.

Vi tar oss norrut på gatan och presenterar en firma som startade 1916, Hemgården som 1939 ägdes och drevs av Märtha Karlsson enligt boken om Moraföretag. Hemgårdens Kafé och Matsalar låg alldeles bredvid Johnssons Möblers fastighet, mer in på gården bredvid. (här är jag lite osäker, kanske får korrigeras). Om teorin håller är det Johnssons till vänster på bilden nedan.


Vi går vidare norrut och enligt 1939 års företagsbok låg Firma W. Lindquist, Hembageri & Kafé i ändan på en huslänga som låg bakom det två stora trähusen på Kyrkogatan, Mäxgården och Swengården. Ni ser längan på flygbilden. Lindquist startade sin konditorbana i Smiths bageri i Mora. Se nedan.


I ett hus granne med Templarlokalen (Apoteket idag ungefär) låg ett litet hus granne med det som blev Språngs färg. Huset som nästan stod ute i gatan.
Maria Smith drev bageri och caférörelse i huset sedan 1900, se skylten. Tidigare hade hon café i ett hus längre upp på gatan som brann ner 1900. Från 1924 hyrde maria ut bageriet och butiksdelen till Per Erik Svanström. 1927 renodlades verksamheten till bara bageri och blev traktens största och bröd levererades med tåg, buss och springpojkar på cykel.

Vi återvände en bit upp norrut på Kyrkogatan och träffar på ett företag som i företagsboken från 1939 heter J Johanssons kafe´och bageri.

I huset låg från början Mora Mjölkmagasin, en”saluhall” med mejerivaror och serveringsrum där kaffe och smörgåsar erbjöds. Makarna Mathilda och Johan Johansson tog över serveringen 1903, köper fastigheten och öppnar 1916 det bageri som i folkmun kallades Jockums.


Nu lämnar vi Kyrkogatan för den här gången och drar oss bort mot Badstugatan. Här stannar vi först till vid Bullas Café som låg i det stora trähuset, näst närmast kyrkogården utmed Badstugatan. Caféet var enligt uppgift igång vid sekelskiftet.
Det har även funnit ett Lunds Café. Det låg i det S.K. Lundska huset och drevs av Anna Lund. Hon drev även caféet vid Kråkbergs semestergård. Bild saknas än.
Vi har i alla fall fått in en annons från Moramässans katalog 1949. Det är Café Siljan bredvid kyrkan som annonserar. Det torde vara samma som Lunds Café.
I telefonkatalog från 1929 drevs Dala-Kafeét av Hanna Ohlsson med tfn 183.



I huset längre fram på gatan, en bit in på gården, låg Brogårds Konditori. Huset är kvar idag. Håkan Nilssons har sammanställt information om konditoriet:
Lite om Brogårds Konditori. Konditoriet drevs i det mindre av de två röda husen på Badstugatan. Det drevs av Frida Rylander f. Mörk under åren 1921-1923?Bageriet låg i källaren till det som idag är den gärdesgårdsinramade gården invid Andreasgården. Personerna på farstukvisten är fr. v. Maja Åslund, Maja Lind, Lisa Mörk, fotografen Oscar Persson från Evertsberg, Lina Mörk och Frida Rylander-Mörk. De två skyltarna finns kvar.

Ytterligare några bilder från Brogårds konditori och Café på Badstugatan.






Vi går över Badstubacksbron och tar vänster, där mittemot Tuvans kiosk låg en Mjölk- och matvaruaffär med innehavare Gerda Pettersson. När Gerda flyttade in till Tuvan öppnade Olga Blomkvist kafé i huset. Olgas kafé var populärt på 60-talet en period. Se bilden. Huset är kvar idag.


Vi tar oss ut till Kråkberg i närheten av badstranden, där låg Kråkbergs Semesterhem. Inget café eller konditori direkt, men viss gick det att sommartid får sig en fika där. Stället drevs av Anna Lund.





Vi tar oss över bron tillbaka till centrum, neråt Fridhemsplan. En gång, troligen 60-talet låg det ett Cafe i ett av hyreshusen där, Teodors Konditori, Teodor Berglund, i gaveln mor Morkarlby skola. I lokalen låg Haglunds kappaffär under en period. De flyttade senare till dagens läge vid Fridhemsplan när Cederlunds Möbler lade ned verksamheten. Teodors hade en stamkund som kallades för ”Norsken”, i sin gröna speditionsoverall.
Pizzeria Primo låg i gamla Teodors länge, kom dit från bagerilokalen vid simhallen. Idag har vi Pizzeria Prima i lokalerna.


Vi vänder oss nu bort mot Norethållet och passerar utmed Strandgatan platsen där Strand Café sedan länge huserat. Det låg caféer i huset bredvid Gustaf Wasa hotell. Sedan länge och med olika ägare. Det jag av naturliga skäl kommer ihåg bäst är Strandcaféet mitt emot Mattsons Järn, de hade flipperspel på 60-talet. Vi spelade Lets dance med Chris Montez och tog en slät kopp för 40 öre nånting. Sånt är livet med Anita Lindblom gick bra även den. Vi stannade ofta där på väg hem från S.t Mikaelskolan, även på rasterna, håltimmarna, åkte vi dit. En känd innehavare var fru Sara Heimer. Senare kom Singoalla och hennes mor och ”skötte om oss”.
Jag hade turen att stöta på Elisabet Mineur från Långlet. Hon hade diverse roliga bilder, bl.a. från Strand Café på Strandgatan, inifrån Caféet och från trädgårdsserveringen m.m. Innehavarinnan Maja Andersson är med på många bilder som är från ca 1935. Maja kom från Långlet.




Uppgifter har kommit in på att det låg ett Café på Strandgatan som hette O Wallins Café. Kanske i samma hus som hotell Gustav Wasa. Eva Nordins farfar levde på ”åvstjördur” (kanterna pop skorporna). Hans far Olof var bagare och snickare och åkte till Amerika 1913. Så Cafét fanns i början av 1900-talet. Se Brödpåsen. I telefonkatalog från 1929 står att läsa att Maja Andersson drev Strand Cafe´. Telefon 252. Cigarrer och cigaretter fanns till avsalu.






Det har dykt upp ett nytt ställe på Strandgatan, Sjöströms Matsalar & Café.

Enligt uppgift låg stället det på Strandgatan i närheten av Böhlmarks lager. Ett stort hus nära Vasastatyn. Forskning om platsen pågår. 2022-09-12/Owe. Har frågat Lars-Olov Sjöström.
Vi tar oss nu österut och kommer ut på Vasagatan. Där når vi Hakonhuset på höger sida och därefter ett hyreshus i tegel. Där på kortsidan låg en gång Rasta Café/Konditori. Elsie Hammarbäck drev caféet mellan åren 1964-1969. Rasta öppnades en gång av Cleasson, Helmers ägare, och det var en liten ”filial” till konditoriet på Kyrkogatan. Efter Rasta kom en djuraffär och numera frisersalong.

Vi är på väg åt Järnvägsstationen och Mora-Noret. Det dök upp ett till Café. Bergströms Café vid Älvgatan. Jag läser i Kalle Nyströms bok”…för rättvisa, frihet och bröd” att på det caféer skulle järnvägspersonalen skapa en fackklubb. Det var ”besvärligt” och man smög sig dit från olika håll. De blev få men senare hölls ett möte i Templarlokalen vid Kyrkogatan 1906 och då bildades en avdelning i Svenska Järnvägsmannaförbundet, avdelning 133. Bergströms var både café och rum för resande enligt bilderna.


Vi fortsätter Vasagatan fram och går in mot Mora Järnvägsstation. Där har kiosker och caféer funnits i olika former sedan järnvägen kom. Vi tar några bilder:
Vi ser på de första bilderna den s.k. Morastugan/Dalastugan som finns på många vykort. Den var tidigt på plats när järnvägen kom till Mora.






För övrigt så hade jag mitt första springschasjobb där. Körde ut tidningar till Moras affärer och kiosker. Före moppeåldern, så det blev att trampa flakcykel.
Här ser ni den gamla Pressbyråkiosken idag, Järnvägskioskens Pizzeria.


Nu får vi allt dra oss över Noretbron och besöka den fina delen av Mora. Mikael Norlin har hjälpt mig med caféer på den sidan älven. Här text och bilder av Mikael:
Vad jag finner har det funnit tre kaffér i Noret. Loos , ”Tägt Mor” och
Jonssons.
Loos kaffe startade i samband med att Mora Lasarett byggdes 1912
av Lisbeth ”Lisa” Loo 1878 -1954 hon blev änka 1926. Lisa hade även Rum för resande, rikstelefon 160 år 1929. Rörelsen övertogs av
Ivar Eriksson 1899-1965 och hans hustru Agnes 1903-1974. Under Ivars tid
bedrevs bagerirörelse med en anställd Gunnar Olsson från Färnäs. Man idkade
kringresande brödförsäljning ( först på cykel sedan med liten skåpbil) och
Ivar kallades ” Bull Ivar” i byarna. På flygfotot syns bakom bageriet de
bikupor som gav honung till verksamheten. På fastigheten syns ett
tvåvåningshus som användes för rum till resande. Kaffekorgar levereades till
lasarettets personal och patienter. Ivar och Agnes bodde ovanpå kaffeet.
Verksamheten lades ned ca 1960.


Ungefär samtidigt som Lisa Loo öppnade började även ”Tägt Mor” och hennes
make Oscar Andersson café och bilstation. Mittemot Loos Café. I annons 1929 beskrivs stället som Nya bilstationen, med Tägt Oskar som innehavare.
Viss begravningsbyråverksamhet tycks ha förekommit. Konkurrensen blev för hård och efter en tid såldes fastigheten till Maja Olsson som enbart bedrev begravningsbyrå. Denna verksamhet övertogs senare av Kurt Lindblad. Efter en tid flyttade verksamheten till annan plats i Noret och bedrivs idag av Kurts dotter.


Ca 1905 startade Hanna Jonsson ett kafé i närheten av Norets
järnvägsstation. I källarvåningen hade hon ett bageri och till sin hjälp
hade hon en bagare vid namn Klang som sedemera blev måg hos Andes Hjelm .
Hanna avled i spanska sjukan. Andes Hjelm fortsatte verksamheten en tid
tills Hanna son Einar Jonsson övertog bageriverksamheten. Avvecklades 1957.
Jonssons limpor var välkända Kaffeet drevs under ett antal år av diverse
personer och lades ned i senare delen av 30-talet. Vi saknar bilder från Hannas kafé.

I 1939 år ”företagskatalog” noteras att Anders Hjelm även haft kafé, mjölk- och matvaruaffär på annan plats i Noret. I ”centrum” vid kooperativa, numera Claes Guld & Silver.
Vi närmar oss slutet av café och konditoriinventeringen för den här gången. Texten ska säkert korrigeras och fler ställen ska läggas till. Kanske ska vi försöka att ge oss i byarna.
Sista presentationen bir Röda Stugan på Lisselbygatan, numera Vasagatan. Huset är välbekant i Mora och är riktigt gammalt, oklart verkar det, men från tiden mellan 1840 och 1890 sägs det. Detta får nog korrigeras. I början av 1900-talet hade Madame Skoglund kaffe- och matservering där. Café var det även när jag var ung på 60-70 talen och tidigare som ni ser på bild. Auktionsfirma har varit där m.m. I dagsläget ä det kontoriserat.



Vi har en del namn på caféer och konditorier som vi måste forska mer på, t.ex.

Thyra Sundströms Café är ett annat ”okänt” konditori.
Vi tar på listan med två fik i ”utkanten”. Vid Kox Café står Anders Julin, basist i många orkestrar i Ovansiljan, bl.a. Roxy och Borgerts.


Det vore oförlåtligt att glömma bort ett av de senaste mest populära ställena i Mora, Café Zorn som öppnade 2016. Det gamla stallet blev ett godisställe för besökare och Moraborna i stället för kreaturen. Café med i White guide Café sedan starten.

Stallet under ombyggnad, rejäl sådan.




Två pinfärska bilder på två nya moderna cafékejor i Mora, Waynes Coffee och Espresso House.


Ett Cafe´som inte får glömmas bort är Cafe´ Röda stugan på Vasagatan. I det lilla huset som är kvar idag har många verksamheter hållit till. Bl.a. Hade T Sundström Cafe´ där 1929, telnr 346. Cafe´ har funnits mycket längre fram i tiden, 50-70-talen.




Sista bild blir en färgbild där Café Centrum ligger i Mora Tidnings hus. Sista bilden ska bli den som syns när man länkar till Facebook.
Mannen på bilden vid Cafe`t vid Kox är Anders Julin känd basist i många orkestrar i Ovansiljan. Roxy, Borgerts mfl.
GillaGilla