Turisbyråernas nedläggning i Dalarna

Jag läser nu och hör ifrågasättandet av stängning av turistbyråerna i Visit Dalarnas regi. Jag har skrivit om det tidigare men blir inte klok på hur man tänker. De ska ersättas av servicepoints vilket jag inte är helt insatt i, ska kolla upp det. Om det är personer med bred och djup lokal kunskap så kan jag köpa det. Om man gör bra reklam för det så att våra besökare får kläm på att de finns förstås.

Gammal turisbyråbild från Mora

Annars har jag svårt att ta till mig förändringen. Tänker på våra kommuner här i Norra Dalarna då jag känner dessa mest. Alla dessa guldkorn vi har som inte alls finns utlagda på nätet i någon slags sökordning. Dom finns där i hundratal och är man nyfiken och intresserad av dylikt så bör man ha någon att prata med och få tips av. Vad önskar du, ska ni vandra, ska ni cykla, ska ni bila, hur mycket orkar ni, hur långt borta från centrala delar, terräng, vyer, vägar, omgivningarna, fiske, övernattning — det finns oändligt med frågor som oftast kräver personlig kontakt, och kunnande naturligtvis från kontaktpersonen.

Jag är mycket inblandad i den här typen av besök, naturturism, hos oss och ser den i klart ökande. Nyfikenheten ökar och allt behöver inte vara förutbestämt. Ge oss råd bara, så botaniserar vi lite själva. Jag envisas med att tro det är det som blir mer spännande i våra trakter framöver. Naturturism med vägledning av olika grad.

När det gäller våra traditionella besöksmål behöver vi inte vara oroliga, dom finns på nätet och där är väl t.o.m. servicepoints onödiga.

Utvecklar inte mer här nu, men som sagt, för att ligga i framkant inom besöksnäringen så tycker jag att vi tvärsemot Visit Dalarnas grepp, under turistsäsong ska ”anställa/använda” lokala kunskapsbanker från erfarna och kunniga personer. Guider inom olika områden och i olika omfattning. Från råd till guidning ut i naturens många säregna och ofta okända ”pärlor”.

Besöksnäringen är så bred och kraven så olika, men nog tycker jag att man backar in i framtiden när man tar bort personliga möten och därmed spridning av det lokala inom varje område.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: