Cykeltur i fagra Rättviksbyar

Jag hade sett en del intressanta platser i Rättvik på gamla vykort, bl.a. från Kungshol och Backa. Jag har tidigare sett att det verkar gå bra att cykla nere från Rättvik och upp till Boda t.ex. Det var bara att studera kartan och ge sig ut på en tur med Christina. GPS i mobilen på styret och turen startade vid IK Jarls Klubbstuga.

Nyanlända till IK Jarls klubbstuga.

Två fina kort, spännande att se hur det ser ut idag. Vi rullade ner till Kungsholn och den gamla kvarnen vid Enån.

Kungshol, en fin plats där IOGT scouter har en anläggning. Ganska okänd plats kan jag tro.
Grillplats Kungshol

Namnet Kungshol ska ha kommit från att man trodde att en kung var begraven i den stora kulle som ligger där vid ån. Ni ser grillplatsen på bilden som ligger uppe på ”högen”. Det var en skröna har man konstaterat i modernare tider.

Några av husen vid Kungshol. Till vänster utanför bild finns fler byggnader för scouterna.

Vi trampade vidare och kom till en annan fin undanskymd plats vid ån. Vinteråkvarn står det på kartan. En stor gård där vi cyklade igenom gårdstunet. Vi nådde en rätt stor damm. Se bild.

Dammen vid Vinterå

Vi åkte vidare och Ensro var nästa stopp. Där var jag på SMU, missionsförsamlingens scouter, på 50 talet, läger. Kul att återse platsen vid Ensen. Där passade det med fika, lugnt och fint.

På vägen till Ensro körde vi på en skogsväg ner till Enskvarnen och passerade Båtstjärnen och Brunnarna.

Vi tittade oss omkring vid lägergården Ensro och vissa minnen dök upp. En hel del var nytt sedan ”min” tid. Ett litet kapell t.ex.

Turen gick vidare, en lite stimmig bit på väg 301, men snabbt in i lugnet igen mot Östbjörka. Matsgården har vi besökt tidigare så det blev bara att rulla igenom den fina byn mot Backa. Men några bilder fick det bli även här.

Det är väldigt bra att ha en karta med GPS på styret. Då man kan välja lite småvägar och ändå inte hamna fel. Här vid infarten till Backa.

Fin liten skogsväg mot stora ”Backavägen”

Väl framme i Backa såg vi Hosjön och påmindes om det gamla vykortet som ni såg i början. Vi letade efter fotografens plats men lyckades inte. Ville inte åka in på gårdarna och störa. Men vi passerade bystugan och åkte in till Sparfgården och tog några bilder ner mot Hosjön.

En vådligt fin utsikt var det vid Sparfgården. En mycket gammal gård vad jag förstår. Fina vyer.

Apropå Sparfgården råkade jag ha ett vykort därifrån på Sparfmor i stugan. Vykortet är skrivet i Backa 3 juli 1918. Till Elin Persson i Lilla Klingsbo, Strandvik. Inget avsändarnamn. Men hon skriver att vi ska ha ungdomsmöte på söndag med Leksands och Moras ungdomskretsar. Elin hälsas välkommen och hälsar ”Ajö så länge”.

Via Sätra hamnade vi åter i IK Jarls Klubbstuga.

Jag måste ge en eloge till dom som jobbar med cykelleder och liknande i Rättvik. Informationstavlan vid klubbstugan var kanon. Mycket bra info för besökare som har noll koll. Nu följde inte vi någon tur utan hade en egen plan. Men ändå tack för fin information och märkning, vi såg en hel del. Verkade välmärkt.

En väldig fin dag var slut och njöt av lite mat nere i Rättvik på Big Street Bar, tror jag den hette.

Avslutar med en Backabild, sista bilden kommer först vid Facebookvisning.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: