Förbifart Mora och Genomfart Mora

Det diskuteras numera livligt den genomfartsled genom centrala Mora som beslutats av kommunen och Trafikverket. Bygget börjar i höst. Det är en omvälvande förändring och många ingrepp mellan Noretbron till rondellen vid korsningen Strandgatan – Fridhemsgatan. Planen för detta har varit utställd och yttranden har kommit in. Möten med allmänheten har ägt rum med Trafikverket och kommunen på plats. Kommunen har godkänt planen.

När det nu börjar ”uppdagas” hur stora ingreppen blir kommer de väntade reaktionerna, många känner sig ”överkörda”.

Jag är ingen trafikplanerare eller expert i dessa frågor, men tycker att genomfarten är överdrivet dimensionerad. Rondellerna är säkert bra, men storleken på hela ”trafiklösningen” tycks mig överdriven. Jag tycker som novis att man kunde ta mer hänsyn till de speciella förhållanden som gäller utmed Strandgatan och Vasagatan. Många kulturellt känsliga områden som man kunde behandlat mer varsamt. Måste vägen vara ”spikrak”? Kunde inte svaga böjar gjort det möjligt att undantaga vissa ingrepp? Till exempel vid Kristinebergskullen. Måste gång- och cykelbanor finnas på bägge sidor vägen hela vägen? Jag menar alltså att verkets lösning är anpassad för en större ort med andra förhållanden. Med annan inställning och god vilja skulle man som jag tror haft möjlighet att vara mer varsam med centrala Mora och dess kulturvärden. Jag skrev ett yttrande med den inriktningen till byggnadsnämnden som antogs av Mora Hembygdslag.

Många lyfter alltså den miljöpåverkan som genomfarten ger och tycker att genomfarten ska stoppas och i stället vill man att den sedan länge omtalade förbifartsleden ska byggas. En led som funnits med i planeringen i åtskilliga år men av olika skäl, främst ekonomiska gissar jag, ej blivit verklighet. Det finns säker även andra skäl till varför den inte byggts. Ett argument är ju att undersökningar visar att ca 80% av trafiken mellan Mora centrum och Noret är lokal och en förbifartsled skulle för marginellt påverka trafiken genom centrum.

Det som jag vill ta upp här är att det ropas på förbifart p.g.a. miljö- och kulturpåverkan. Då tror jag inte alla riktigt satt sig in i den miljöpåverkan en förbifart kan ge. Jag poängterar än en gång att trafikleden genom Mora för mig är överdrivet tilltagen och påverkar centrala Mora mycket negativt. Men här lyfter jag det ingen pratar om, miljöpåverkan av en förbifartsled.

Här en skiss från kommunens översiktsplan där ni ser förbifartsleden utlagd i grönt från Färnäs till Öna. Om man kollar lite närmare och ser konsekvenserna bit för bit så blir det så här för mig. Men obs. igen, jag är ingen trafikspecialist utan hänvisar till sunt förnuft.

Från Färnäs över ängarna till gamla Orsavägen

Ängarna kanske vi kan köpa att de ”huggs av”, men jag undrar vad de som bor i Hindriksheden tycker. Från att ha haft en lugn skog ”bakom” sig kommer de att få en bred väg som inte kommer att vara tystlåten.

Från gamla Orsavägen över industriområdet till nya Orsavägen, E45:an.

Här blir påverkan mindre, väg bakom industriområdet som därmed avgränsas och det blir bullrigare.

Från E45:a ner mot älven

Här tycker jag det börjar ”hetta till”. Vägen kommer alldeles bakom det nya äldreboendet Ekbacken och villorna på området Måmyren. Ny rondell torde det bli. Väg ner mot älven och ny bro intill villorna därnere i den fina tysta miljön. Vägen stör även nya byggnationer åt Orsahållet. En stark störning i ev. framtida bebyggelse.

Över älven och över Sandängarana

Här kommer det brutalaste ingreppet. En lång bro över älven med de kostnader det innebär och inverkan på miljön vid älven. Sen kanske det värsta. Ett sabotage mot Sandaängarna. Vilken visionär som helst ser potentialen i detta framtida fritidsområde så nära centrum. Efter golfbanan och norrut kan anläggas bad, tennisbanor, banor av alla de slag, gångstigar, fin park borta vid de nästan danska sanddynerna, sommarservering m.m. Bara fantasin sätter stopp. Vi pratar om visioner för Moras befolkning och besökare som verkligen skulle uppskattas. Sätt det mot en bullrig stor väg som avskärmar området och ger det dödsstöten.

Från Sandängarna mot Kråkberg över kanalen.

Över de fina våtmarkerna och kanalen ytterligare en bro över till andra sidan intill båtplatserna i kanalen vid Kråkberg, ”bakom veterinärerna”. Ännu en tyst fin plats med närliggande hus saboteras för all framtid med anslutning till riksväg 70. Ny rondell.

Miljöpåverkan av klass och ekonomiska åtaganden utöver vad vi har råd med. Men det värsta som sagt, sabotage mot vår fina framtida oas, Sandängarna. Jag tycker bilarna redan nu tar för stor plats i Mora och detta ökar med den nya genomfarten.

Summa summarum, en ”förminskad/anpassad” genomfart vore önskvärd och enligt min mening kan förbifartsleden vara färdigdiskuterad. Jag vet att jag är lite motvalls käring här men det får ni tåla. Tror inte så många funderat på vad det innebär med en förbifart.

Här några bilder från de områden som berörs. Ute vid Orsasjön/älven och kanalen.

En äldre flygbild där inte Ekbackens äldreboende är byggt, ej heller villor. Vägen blir att ligga i princip vid kraftledningsgatan, om den nu skulle färdigställas någon gång. Hitom golfbanorna på Sandängarna. Förresten, golfarna skulle nog inte uppskatta en stor bro och väg i sin fritidsmiljö.

Jag återkommer säkert i den här frågan/Owe

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

En tanke på “Förbifart Mora och Genomfart Mora”

  1. Oj vad glad jag blev av att hitta den här bloggen. Tacksam över Owe som jag antar är Owe Hållmarker, en person som verkligen bryr sig om vad som händer med vårt Mora. Jag bor ju inte längre i Mora men det gör mig ont i hjärtat att se vad som händer. Är det för sent att rädda vad som räddas kan? Finns det någon proteströrelse bland allmännheten eller i kommunstyrelsen?
    Är väl allt utbyggt enligt trafikverkets planer så är allt oåterkalleligt. Kan någon förklara vad som händer med ev ändrade planer av trafikleden, kan beslutet upprivas i kommunfullmäktige?
    Hoppas på svar

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: