Promenad och cykling i Våmhusskogen. Buffringsväg från Fyriberg mot Kallbols fäbod.

När jag tittar på kartor får jag ofta lust att kolla upp ställen och stigar jag ser. Idag var det dags för en promenad från Bonäs/Våmhusfäboden Fyriberg över Överberg, förbi Messmörslågan och till vägen mot ödefäboden Kallbol. Där var jag nyligen och tar några bilder från den turen med på slutet här. Jag åkte bil upp och la ut MTB:n i skogen, inkl hjälm. Tog bilen tillbaka Rädklittsvägen till Fyribergs utkant där den gamla leden började. Förr buförde man kreatur till långfäboden där. Det som ”buffras” idag är väl snöskotrar. En skoterled alltså. Men väldigt gångbar.

Först en presentation av Fyriberg.

Jag hittade stigen, skoterleden och knallade mot Överberg via Husbacken. Ni ser stigen/vägen på kartan:

Karta över vandringsturen upp till cykeln och vägen åter på MTB:n.

På Överberg skulle det bli fina bilder var det meningen, men vädret ville annat. Det regnade från första steget. Samma som de andra gångerna jag varit dit till den jättefina utsikten. Det får bli en tur till. Fint hursomhelst.

Nu ner på nya områden genom skogen mot cykeln. Solen kom snabbt fram och det blev så fint några km. Vid Messmörslågan var det fint värre. Låga står ofta för gamla kullfallna träd. Messmör vet vi vad det är. Men här kanske det betyder bredvid myren eller liknande. För mör är nog myr. Platsen på kartan var är en myr med en jätteliten tjärn. Men några gamla träd kan ju ändå gett namnet. Får utredas vidare. Undrar hur gammalt namnet är?

Platsen på kartan för Messmörslågan, kanske ett gammalt trä legat här?

Solen lyste och vandringen gick vidare i den fina terrängen. Ytterligare några bilder innan cykeln dök upp.

En termos finns alltid i ryggsäcken, var fanns en bra sittplats? Plötsligt dök en jaktkoja upp. Där blev det paus i solskenet.

Fikaplats framför kojan.

GPS:en skvallrade om att jag var framme på min korta tur. Hoppas cykeln ligger kvar i skogen, det gjorde den bakom stenen. Här är det 5 km kvar till Kallbol, men som sagt där var vi nyligen.

På med cykelskorna och hjälmen. Man kan inte säga att det är tungåkt ner mot Rädbjörka. Bra nog till lutning och regnet började igen. Jag fick bromsa mig neråt på grusvägen. Men upp till bilen i trakten av Fyriberg var det ingen vila. Det var precis så att jag klarade det utan att gå.

Motigt på slutet i regnvädret. Siljansleden passerades.

Sen sprack det upp igen, när man väl kommit in i bilen. Fina vyer var det.

Jag lovade några bilder från ödefäboden Kallbol som lades ned definitivt 1909. Startade på 1870-talet. En härlig plats med en granskog utan dess like och gamla husgrunder m.m. Trolskt vill jag säga. Det går att gå fram dit och knalla vidare till Övre Blecket om man är på det humöret. Märkt led, i alla fall ”startskylt” Blecket 5 km.

Det får bli ytterligare några bilder.

Det var en trevlig liten utflykt det här. En guidad vandring från Fyriberg till Kallbol tror jag skulle vara en fin sak. I runda svängar 1 mil. Naturligtvis om berättelsen om livet förr, före skotrarna.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: