En tur till Älvdalen, Klitten, Vitturn, Mimmikulle m.m.

Det finns mycket att upptäcka i Älvdalen. Vi har tid och tog en tur uppöver. Huvudmålet var utsiktsplatsen på berget Vitturn i Klitten.

Vi var inställda på fika före Klitten och testade Morins, m.fl fik. Tyvärr stängt. Det fick bli kaffe och wienerbröd på Ica Olssons. Vi tog plats på trappen vid Hagströms hus vid Dalgatan. ”Fönsterbord” blev det. Gott fika, utan tvekan.

Finfika på Hagströms trapp vid Dalgatan.

Vi styrde mot Klitten och Vitturn. Fint som vanligt i Klitten där på höjderna.

Vi hittade ganska lätt till Vitturn och stigen upp. Det är bara ca 500 m och det var inte jobbigt. Man är ju redan på så hög höjd, däruppe är man på drygt 500 m.ö.h. Stigen ledde oss till en hög klippvägg. Används av bergsklättrare för träning.

På väg upp på toppen.
Vi testade inte väggen, gick till vänster och tog oss upp lätt.

Väl uppe väntade fina vyer. Lika fint som från Hykjeberg tyckte vi allt. Och så fin plats med stora ytor på stenhällarna för fika och vila. Där skulle man tälta egentligen. Här några vyer. Börjar med en enskild bild och sedan ett litet galleri.

Nässjön och Näsets by.

I Klitten såg vi så många fina hässjor. Jag var tvungen att ta bilder från barndomens ”lekplatser”. Vi hade hässjor på lindorna där jag växte upp i Mora. Vi kröp ofta i dom där i Morkarlby, Storms visste inget. Ingen allergi eller andra problem, bara roligt och så den härliga hödoften. Jag kände den så tydligt däruppe i Klitten. Luktsinnet är nedgraderat numera, men det här var den starkaste positiva doften jag känt på länge.

Visst har vi varit i Klitten tidigare och det här fina gamla huset har vi sett förr. Går inte att missa. Det fick bli en bild igen.

Vi knallade runt lite däruppe men fick ju syn på badplatsen vid Nässjön med sitt hopptorn. Vi åkte ner dit för att ta några bilder bort mot Hykjeberg.

Hykjeberg på håll.

Vi åkte in till Älvdalen igen för att åka vidare till Mjågen. När vi passerade turistbyrån i gamla stationshuset blev jag ledsen, även arg för övrigt. Hur kan Visit Dalarna stänga ner en så proffsig turistbyrå. Väldigt svårt att ta till sig. Jag tycker man skulle gjort tvärtom och i kombination med appar lyft det personliga mötet och verkligen starkt agerat för att visa det fina som finns. Främst det ”bortom turistfällorna”, dessa hittar man ändå.

Vi hade läst och hört om Mimmikulle vid Mjågen. En plats där häxbränning ägt rum. Vi måste kolla. Har varit till reningsverket en gång för länge sedan. 1975-80. Gösta Levin hette han väl chefen för det hela. Det var fint där nere vid Mjågen och ut mot dammen. Samtidigt tragiskt när man tänker på vad som hände där i trakten i slutet av 1600-talet, närmare bestämt 1668-1671.

Vi gick upp på kullen som om det nu var den platsen man brände häxor, så var det effektfullt i avskräckande syfte. Bålen måste setts i alla riktningar.

Vi gick runt där lite, aldrig varit där tidigare och såg mycket fint ”bortom allfarvägarna”.

Väsaberget

Ja, det var allt en trevlig dag i grannkommunen. Det blir fler besök inom kort. Några nedlagda fäbodplatser på skjutfältet står nog på tur. Det finns så mycket fint i Älvdalen. Avslutar med ytterligare en vy från berget Vitturn.

Näset och Nässjön

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: