Saxviken

Jag har mina käpphästar. En som jag tar ut ur stallet då och då är vår fina plats Saxviken och kajenområdet. Många som besöker oss undrar när vi är ute och går hur det kan vara så tomt på sittplatser, fikaplatser och liknande där nere vid sjön. Många kommuner skulle vara gröna av avund på en sådan centrumnära plats och utnyttja den mer. Mitt svar är att jag inte vet. Det påtalas år efter år av många, inga stora investeringar behövs. Det planeras ju för området men det ska inte hindra att ge service åt alla våra besökare och Morabor som söker sig dit ner. Vattnet promenaden, hästen, restauranger m.m. drar naturligt ner folk. Visst finns några fasta soffor en viss bit, väl utnyttjade. Men stora delar av området är fria från dessa faciliteter. En lekpark, gräsmattor i stor omfattning och inte en sittplats/picknickplats. Jag gillar inte att gnälla, men ifrågasätta måste jag göra, varför har vi det så här. Finns ingen utpekad för dessa frågor som styr? Saknas det vanliga, pengar? Är det gott nog?

Så här ser det ut i Mora vid kajen, tog några bilder bara en dag

Hela området, inklusive det stora fältet vid Saxnäshusen är i princip rent från sittmöjligheter, förutom gräset. Någon soffa finns nere vid vattnet från tidigt sjuttiotal samt en fast soffa på hela området.

Vi den lilla lekparken är det ofta folk liksom vid loket, hästen och mot ”Vasastugan”. Rent på sittmöjligheter för vila eller en picknick.

Det blir någon semestertur emellanåt och det är klart att man ser mycket. Vi var nyligen i , Sjötorp, Mariestad och Trollhättan där jag kom ihåg att ta några bilder. Där ges folk verkligen möjlighet att vid vattnet sitta och njuta och ta fram medhavd fika.

I Mariestad hade de fullt med soffor och andra ”vilredskap”, t.o.m hammockar utmed vattnet och i staden.

Trollhättan

Trollhättan är inte sämre, fina planteringar och sittmöjligheter i staden och vid vattnet.

Så har kan jag hålla på, stad efter stad, plats efter plats. Men hos fina Mora, där gäller det inte. Någon tanke måste finnas. Jag skriver inte till kommunen, vet att många läser det här. Sen är det som vanligt, vissa bryr sig inte alls, har inte tänkt på det. Andra däremot reagerar för att vi ska ha en så fin plats så dåligt utnyttjad.

Men chansen finns ju än. Jag har tjatat om Saxnäs och Saxviken i 30 år nu och tänkte det skull bli en ändring. Men vi ska glädja oss åt att det inte står ett stort kommunhus uppe åt Starbohållet på gamla gräsytan eller en stor ”köplada” inkl parkeringar och vägar alldeles intill bostadshusen. Parkdrömmen finns. Efter all sanering som gjorts och ska fortsätta. Samt drömmen om ett vackert område känt för sina inbjudande sitt-, picknick-, och lekplatser m.m.

Ett litet Trollhätteexempel.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

3 reaktioner till “Saxviken”

  1. Bryggan borde fräschas upp. Målas, lagas o hållas ren. Tror inte det skett något sedan åttiotalet, då vi hade turistbyrån vid kajen❣️

    Gilla

  2. Tack Ove för att Du påpekar detta,
    Saxviken och dess områden är ju absolut det mest attraktiva område vi har i Mora och bör användas
    på de många förslag Du har nämnt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: