Besök i Rättviksfäboden Ärteråsen

Vi har hört talas om Ärteråsen länge. Sommartid är det djur där och servering. En fin fäbod på höjderna knappa milen från Furdal. Vi kollade kartan och såg att det kan bli en fin cykeltur upp dit, man får se mer än om man vandrar. Det finns ju även fäbodstig och Siljansleden upp dit. Ibland samkörda. Vi ville även se Näses by, hade aldrig hört talas om den tidigare.

Jag har varit upp till Ärteråsen en gång tidigare, på skidor i början av 80-talet, Ärteråsrundan, en tuff tur kommer jag ihåg. Omklädning och dusch i skolan följt av prisutdelning. Jag kom trea i H35, en hygglig insats. Vi fick välja priser och jag tog en ”ensam” gädda som blev ratad av många. En Gustavsbergare som pryder köket på en hylla än idag.

Gäddan, pris i skidtävlingen Ärteråsrundan, början 80-talet.

Vi packade på cyklarna på bilen, gjorde matsäck och drog iväg till Furudal. Parkerade vid Ishallen och cyklade mot Näset. Vi cyklade runt och lärde känna byn lite. Den låg fint nere vid Skattungen och på sluttningarna ner mot sjön.

Vi gav oss iväg i motluten mot Ärteråsen, grusväg i gott skick men hyggligt uppför. Vi kom fram till parkeringen och därifrån fick vi leda cyklarna upp till fäboden. En stenig väg, men kort.

Framme vid Ärteråsen. Informationstavla och parkering.

Sista biten ledde vi som sagt cyklarna men strax var vi framme vid den fina fäboden med alla gamla hus och gärdsgårdar kors och tvärs. Jag överraskades av hur fint det var, stora välskötta ytor och många gamla hus.

Vi skulle cykla ner på ”andra sidan” så vi fick dra med oss cyklarna upp. Väl däruppe väntade välförtjänt och gott fika. Bänkar stod framme och vi satte oss i närheten av några andra besökare. Jag hade studerat kartan och det skulle gå en väg ner mot Oreälven. En knapp km kostig, men sen grusväg igen.

Vi gick omkring däruppe och det blev en hel del kort. Tacksamma motiv tycker jag. Hade ”stora” kameran så det blev lite inzoomning ner mot Furudal. Det bör vara Ore kyrka på bilden och några vindsnurror till vänster.

En annan vy över Oresjön m.m.

Vi såg ju utsiktstornet där uppe på toppen av berget men fick avstå det denna gång. Nästa gång, kanske i vår bland vitsipporna blir det ett besök där uppe.

Som sagt, många fina gamla hus, från 1600-talet och framåt. Fäboden är känd för alla sina eldhus, där fäbodhjonen övernattade vid vistelsen på sommaren.

Vår fikaplats
Panoramabild

Jag måste visa några fler bilder innan nerfärden. Jag har nog inte sett en så fin välbevarad fäbod, visst finns det en del i Mora, t.ex. S Flenarna, Indnäs och Blecket. Men det här var annorlunda.

Nerfärden tog sin början och vi gick fägatan där det såg ut som att djuren lämnat fäboden. En fäbodstig där vi ledde cyklarna tills det ljusnade i kogen, grusvägen med vändplats. Inte lång tramptag i 4-5 km. Sen kom vi ner till en större väg som gick utmed Oreälven.

Där dök den upp, grusvägen.
Vi stannad till vid bron över Oreälven.

På kartan hade vi sett att det finns ett spännande naturreservat rätt centralt i Furudal. Vindförberg, en rullstensås med rester av stenåldersgravar längst ut på udden i Oresjön. Vi hade kaffe och någon bulle kvar så vi tog oss dit upp på höjden.

Sista fikat för dagen vid Vindförberg.

Det här blev en helt lyckad dag, ca tre mils cykling och många fina upplevelser och intryck. Till Ärteråsen återvänder vi gärna. Rekommenderas!

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: