Lejonvillan i Mora

Lejonvillan, den gamla villan på Fredsgatan i Mora diskuteras i dagarna. Huset byggdes 1921. Snart jubileum. Rivningsbeslut har tagits och många tycker att huset är för fint och kulturhistoriskt viktigt för att riva. Kommunen äger villan sedan ett antal år tillbaka.

Skälet till rivning anges vara höga driftskostnader och höga investeringar för att få huset beboeligt eller i ordning för andra verksamheter. Vidare sägs det ligga ”fel” bland kommunens andra fastigheter i området. Annat ändamål har inte angivits, förutom parkeringsplatser.

Jag tänker här inte gå in på tekniska detaljer kring huset eller vilken verksamhet som är lämplig. Tekniska lösningar torde finnas utan att kommunen tappar i ekonomisk stabilitet. Det finns många förslag på lämpliga verksamheter i huset.

Jag vill gärna lyfta frågan och se mer visionärt och långsiktigt på det hela. Vi kan inte ändra hur det ser ut idag i området, men visst kan det finnas skäl att titta lite tillbaka. Intressant på många sätt. Bilderna är från Mora Bygdearkiv och några vykort.

En riktigt gammal bild från Klockstapeln. Lejonvillan står där framför Ordenshuset, senare Skandiabiografen. För övrigt ser vi Gamla brandstationen och Bud Carl Anderssons industrihus bak till vänster.
Här en nyare bild, en fin park har tillkommit, men inget kommunalhus än. Det byggdes 1939. Det gamla alltså.

Bilderna visar en avgörande tid i Moras bebyggelsehistoria då det började komma till byggnader i området mellan Mora kyrka och Prostgården. Utmed Fredsgatan och Dalagatan.

Här ser vi fler hus i området utmed Fredsgatan. Snart kommer ”gamla” kommunalhuset intill det vita villorna. Stadsbyggnadskontoret hus är på plats.

Det jag så mycket önskar är att man ser på helheten av detta område. Inte till enskilda hus bara. Området rymmer ändå ett antal hus som skapar en återblick av Mora, i alla fall i hygglig omfattning. Därför är det så viktigt att inte sabotera denna stadsbild.

Vi måste tänka framåt och ge våra efterkommande en chans att på plats se hur en del av Mora såg ut 1910 – 1930 och senare. Tänk dig en promenad från kyrkogården utmed Fredsgatan och bort mot Prostgården eller f.d. Strandens skola om ni så vill. Först kommer de nya och gamla kommunalhusen, varav det nya är sammanbyggt med en äldre byggnad som står mot Fredsgatan. Se flygfotot. Sen kommer Lejonvillan till vänster och ett liknande, privat, hus till höger, granne med gamla kommunalhuset. Mer till höger skymtar Vasahuset från 1922. Det kommer fler äldre hus längre fram till vänster, blandat med nyare. Vasaloppets hus före den väldigt gamla Prostgården.

Vasahuset på Vasagatan, från tidigt 1920-talet.

Inte skulle det vara lyckat att utmed promenaden mötas av en P-plats, asfalt och bilar på vänster sida mitt emot gamla kommunalhuset. Där Lejonvillan står. Helheten och inramningen skulle tas bort.

Här ett fint flygfoto som visar Fredsgatan m.m. Det är inte fråga om att återskapa detta, men att rädda och bevara så mycket som möjligt inom rimliga budgetar.

Flygbild över centrala Mora och området vi talar om.

Det verkar torde inte vara någon tvekan om Lejonvillans kulturhistoriska värde, byggnadstekniskt och för Moras utvecklingshistoria. Verksamheter för huset måste finnas på sikt.

Om vi om ett antal år tittar tillbaka och då har behållit huset, fått till en fin miljö däromkring, kommer våra efterkommande och våra framtida besökare att tacka oss för vår kloka framförhållning.

Vi måste behålla flera historiska årsringar i vår ort. Det ger ett levande samhälle. Viljan är viktigast.

Vi avslutar med en bild på Lejonvillan utmed Fredsgatan i Mora. Uppförd 1921.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

En tanke på “Lejonvillan i Mora”

  1. Klart att morabornas fina vackra kulturhistoriska minnen ska raderas till förmån för något idiotiskt projekt !
    Denna rivningshysteri går som en röd tråd genom flertalet kommuner i sverige !

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: