Besök på Långö bruk och Ribbåsen med fallet i Ribbåsbäcken m.m.

Vi planerade att knalla upp för Gambelribbåswejen någon gång. Det har sett inbjudande ut. Samtidigt kunde man ju titta på Långö bruks område igen. Det ligger ju nästgårds. Långö bruk, ett industrisamhälle i vildmarken som levde mellan åren 1805 – 1911. Som mest bodde och arbetade ca 300 personer där. Jag har varit där tidigare, men inte Christina.

Först hade vi ett ärende i Älvdalen med träff i en fin gammal röd timmerbyggnad i centrala Älvdalen. ÄIF:s kansli och Sportkullans lokaler finns i huset. Huset kallas ”Lokalen” och var flyttat dit från Långö bruk. Lustigt, dit vi skulle. Den hette Lokalen även på brukets tid.

Efter en god lunch på Dalgatan 118 åkte vi vidare vägen via Rot till Långö bruk.

Vi kom fram till bruket och såg på kartan att det fanns en gångstig runt i området, kanske 2 km, max.

Lokalen i Älvdalen idag.
Lokalen uppe vid Långö bruk en gång, något ombyggd idag.

Vid långön finns intressanta historiska skyltar utmed gångstigen. Intressant att fantisera om det som beskrivs på skyltarna. Vi gick först ner mot älven.

Vi såg något som kom farande uppe i älven runt kröken. Måste vara paddlare av något slag. Mycket riktigt, ett par som trotsade strömmarna och paddlade nedströms, något annat vore omöjligt. Det blev att ta fram kameran.

Vi gick vidare efter det oväntade ”besöket”. Två världar möttes på något vis. Det gamla bruket – spåren efter det i alla fall – och moderna friluftsmänniskor som har annat att brottas mot.

Framme vid det gamla dammområdet igen.

Vi kände oss nöjda med turen runt det gamla bruket och kände och ”hörde” ibland de gamla tiderna och livet där. Nu upp till Ribbåsen via Gambelwejen som det så fint är skyltat nere vid vägen. Bättre väg än jag förväntat mig. Kanske kunde vi chansat med bilen, men nej. vi var ute efter att gå lite. Uppför stör inte alls.

När vi närmade oss Ribbåsen ville jag gärna återse fallet i Ribbåsbäcken. Stigen är ju så bra märkt ner dit. Tidigare kom jag och Anders Bälter nerifrån stora vägen. Ett häftigt fall är det, 22 m fritt fall. Mycket vatten och ett väldigt brus. Men kom ihåg att det inte finns några säkerhetsräcken vid fallet. Så om ni ska unga personer med, barn, eller ännu äldre än mig och Christina, så ta det väldigt försiktigt.

En snabbis upp till Ribbåsen, vi hoppade över att gå runt i fäboden/fritidshusområdet idag. Vi skulle knalla vidare leden som går ner till Liden. Klockan gick. Inget fika än.

Vi gick neröver med bilen i sikte. Först en stigning över Högsås. Jag skulle gått upp längre på Åsen för att få några bilder ner mot Älvdalen. Utmed leden var utsikten ”förstörd” av uppväxande ungskog.

Vid röda pricken fanns i alla fall hygglig vy över Ribbåsen.

Vi gick vidare på leden och fick improvisera lite för att komma ner till bilen. Obanat genom skogen är bara kul, nu när man har så fina verktyg som t.ex. Top0 GPS. Man kan inte gå fel. Vi svängde ner vid Brunnraiskeldbekk och följde den till ”vår” väg där bilden stod. Fikat blev först där, men sol och skönt var det.

Som vanligt helnöjd efter en utflykt i Älvdalsnaturen. Har man tur träffar man ju även på trevligt folk, det är gott om dem i Älvdalen. Vi återkommer med 100% säkerhet. Avslutar med en bild som blev bra, Gambelwejen till Ribbåsen med Rotälven slingrande sig där nere.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: