Från Lill-Stina till Gerda

En cykeltur var planerad i Älvdalen. Bl.a. västra sidan om Rotälven från Jöllen ner till Loka/Älvdalen.

På vägen upp hade jag koll på hästarna i Gåsvarv. Brukar alltid se om dom är på plats, även den lilla förstås. Det var dom, tidig morgon, lite trafik, jag tar några bilder.

Det blev en lite mager tur, Rot-Jöllen, så jag la in Ribbåsen på vägen upp. Bilen parkerades i Rot. Rätt kall morgon, men välklädd var jag. Vägen till Rännkölen förbi Ribbåsen är ju en vinterväg för mig vanligtvis, till den fina skidåkningen på Rännkölen. Nu blev det cykel uppför backarna till Ribbåsen. Stannade en kortis före avtagsvägen.

Nu upp mot Ribbåsen, fina backar. Jag såg på GPS:en att det gick en väg upp till Högsås där vi passerade i närheten för någon vecka sedan. Men vi missade höjden och hygget för fotografering. Jag cyklar upp. Inte hittade jag några vyer – bara skog, men fin stigning.

Vidare mot Ribbåsen, kanske fika där? Ville ta en tur runt i fäboden. Kanske lite filmning.

Jag stannade till längst upp och testade kameran, en kortare filmsnutt:

Längst upp i Ribbåsen.

Jag tänkte cykla ner och filma genom fäboden. Det blev för svårt. Bromsa samtidigt som man ska hålla kameran. Brukar gå, men väl brant här. Besparar er denna film, kan komma i annat sammanhang.

På vägen genom fäboden träffade jag att par att prata med, trevliga som alla Älvdalingar naturligtvis. Hör och häpna, de hade bosatt sig där uppe i sin stuga. Det gick väldigt bra sa dom, inga yngre fäbodboende, men det fixade dom så bra. Blev inbjuden på kaffe nästa gång jag passerar.

Vidare ner mot dammen där Ribbåsbäcken passerar i full fart ner mot Rotälven. Det fick bli en filmsnutt till. Så vackert där.

Dammen i Ribbåsen med bäcken.

Det brukar bli en bild vid Jöllenbron, så även nu i det lite dåliga ljuset.

Det blev inget fika i Ribbåsen, kom på att Barkes stuga i Jöllen brukar ligga i solen. Dit och kolla. Visst var det så. Gott fika på trappen och en bild med nya selfie”apparaturen”. Huset är en gammal Dalastuga som en gång stått nere vid Mora järnvägsstation. Den finns med på många gamla vykort.

Gamla Morastugan

Nu vidare mot själva ”nyheten” för mig. Västra sidan om Rotälven ner till Älvdalen via Loka.

Härligt att cykla där utmed den strida älven och att passera brå nog stora vattendrag som fyllerpå Rotälven. Det blev ett lite längre stopp vid Lugnkrok (Lundkrok) på kartan. Några bilder, och så vidare.

Rotälven stormar fram efter allt regnande.

Det blev några bilder på det största ”bäckarna” jag passerade. Spiktån och Vägåmålsskär.

När jag närmade mig Loka så tänkte jag, nog måste jag se om Gerda Werf är hemma och släpper in mig. Jag har varit hos henne tidigare, hon är lite av en idol för mig med sitt historiska intresse och fäbodintresse. Hennes fina bok om Lokafäbodar är ju en fantastisk dokumentation. Så värdefull. Gerda har blivit 90 nu och still going strong. Visst öppnade hon, jag skulle bara snabbt in, men det blev som det brukar, en längre stund. Jag frågade om hon inte var rädd när det kom ”främlingar” på gården, utrustade med hjälm och annat. Jag har väl inget att vara rädd för blev det naturliga svaret. Det stämmer inte in i dagens sammanhang, då jag tycker att folk är rädda för allt, enligt min mening.

Någon bild blev det på Gerda och hon ville även fota mig. Hon var tidig med kamera hon som tur var för hennes fina bok.

Gerda visar gamla foton och berättar.
Fotograf Gerda.

Då var det dags att dra sig till Rot och bilen. En överraskning kvarstod, punka på bakdäcket. Jag fick trösta mig med att jag kom så långt, det var bara att knalla på. Sällen, väldigt sällan punktering på de stabila MTB-däcken.

Det var som det brukar en mycket fin dag i Älvdalen. Lill-Stina med slut hos Gerda Werf. Mycket vackert och trevligt på vägen.

Bild från Ribbåsen får avluta berättelsen.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: