Besöksnäringen nu och framöver, några tankar

Jag fick förmånen att igår via Team (över nätet) bevista ett möte anordnat av Visit Dalarna. Temat var besöksnäringen före, nu och efter Coronaepidemin. Det kan summeras som besöksnäringen nu och framöver, trendspaningar, satsningar m.m. Jag tycker det här området är så intressant och kommenterar det jag mest fastnade för. Digitalisering är ju starkt kommande och den delen lämnar jag lite åt sidan här. Jag är ju t.ex inte lika säker som andra på att det är lyckat att banta bort Turistbyråena. OK att förändra radikalt, både innehåll och arbetssätt köper jag, men att lägga ner i stället för att förändra känns för mig fel. Skälen för Visit Dalarna är att så få besöker turistbyråerna. Men det kanske beror på ett omodernt arbetssätt och lokaliseringar. Jag tycker i alla fall att det personliga mötet inte kan förhandlas bort.

Hursomhelst, vi få hoppas på många bra kunniga inspirereande Infopoints i Mora och annorstädes.

Axi fäbodar

Jag lägger in någon Morabild här och där för att lätta upp lite. Det jag tycker är mest intressant är trender och framtid. Här en kort summering av vad Kairos Future ser som påverkar besöksnäringen.

  1. Man lyssnar på vänner och miniauktoriteter framför experter.
  2. Tid är den nya lyxen.
  3. Upplevelser tillsammans ökar i status.
  4. Längtan efter hälsa.
  5. Längtan efter det äkta.

I Dalarna och Mora kan vi nog säga att vi kan möta upp på många av dessa områden. Vi har en så rik natur som sommar och vinter tillfredsställer mångas önskemål.

Spännande det här med att lyssna på vänner och ”miniauktoriteter” och längtan efter det äkta. Det känns skönt att se detta nu, även om jag trott på det under lång tid. Det stora, flådiga, tillgjorda, konstruerade, märkvärdiga får stå tillbaka för en mer äkta genuin vara/person.

Att upplevelser är en trend torde inte vara en överraskning. Dagligen och stundligen ser man, och har man under senare år sett detta. Folk vill göra något själv, inte bara gå och titta på andra och vad andra gjort. Naturligtvis kommer våra tunga besöksmål att stå sig, Zornmuséet, Carl Larssongården, m.m. men konkurrensen ökar från andra mer aktiverande områden.

Hökberg

Jag har arbetat med Mora Outdoor i snart 13 år rätt aktivt och utvecklingen har verkligen märkts. Efterfrågan och frågor om aktiviteter stiger för varje år och under Coronatiden har det verkligen märkts att folk fått upp ögonen för Outdoor-aktiviteter. För 13 år sedan höjdes ögonbrynen när man pratade om Outdoor, det kan man inte säga det gör idag. Mora Outdoor är en friluftsportal med aktivitetsförslag inom en massa områden. Mer än 200 förslag finns. Här beskrivs även fäbodar, friluftsbad, lekplatser utöver det sedvanliga vandring, löpning, skidor m.m. Mora Outdoor finns även på Facebook.

Ingångssidan på friluftsportalen Mora Outdoor

Som sagt, inom ”trendområdena” upplevelser, äkta och hälsa står vi oss väldigt bra i konkurrens. Naturen kommer högt i trendspaningen, och då allra främsta ”Wilderness”. Även här har vi klara försteg och möjligheter.

Det var mycket matnyttigt som presenterades på mötet, här är bara ett axplock.

Jag avslutar med att prata om gästnätter. Det är ju ett begrepp som turistnäringen ofta ”tjatat” om och lyft fram. Med rätta naturligtvis, ett viktigt mått. Det jag tycker är minst lika viktigt att veta vad gör vi för att få dessa gästnätter och det är väl annat än bo som besökarna gör. Turistkronan är ett mått på att se vad besökarna ”spenderar” sina pengar på vid sina besök hos oss. Detta är den senaste Turistkronan för Mora:

Vi ser att livsmedel tar den största delen av kakan. Det förklaras bl.a. av all genomfartstrafik vi har. Naturligtvis även av ett stort upptagningsområde för handel. Därefter kommer restaurang, transport, logi och aktiviteter. Shopping kommer säkert längre ner än vad många tänkt sig. Sunt och bra tycker jag. Jag har aldrig trott att folk numera åker omkring mellan städer och handlar i samma kedjor som finns i varje ort av hygglig storlek. Inget ont om handeln naturligtvis, vårt upptagningsområde i norra Dalarna gör att vi har ett bra handelsutbud. Men glöm besökarna. Det vi bör sikta på är aktiviteter, då följer de andra parametrarna med, logi m.m.

Det här var som sagt några punkter från mötet som jag fastnade för. Jag lär stanna här och inte svamla på för mycket, jo förresten, jag vill visa vilka trender som finns inom området aktiviteter. Det här tror jag man kan säga är på ”Europanivå” och därmed även Sverige och Mora, på sikt i alla fall.

”Heta” trender när det gäller aktiviteter:

Vandring, cykling – elcykel, mat, fotografering, kultur, safari, wilderness, hälsoaktiviteter, mountainbike, vägcykling och löpning.

Visst förändras saker och ting. Här måste vi lägga örat mot marken och lyssna in vad som gäller. Inte köra på som inget hänt eller händer. Jag summerade dagen med en positiv eftersmak och tror att Dalarna och Mora mycket bra kommer att möta trenderna inom besöksnäringen. Under förutsättning att vi tar till oss dom och jobbar därefter och parerar för nytt framöver.

Övre Blecket

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: