En tur till Grenkojan i Norra Mora vildmark, vattenfall i Ämån m.m.

Jag har mina plaser här i Norra Dalarna som mål att söka upp. Ett sådant var Grenkojan uppe öster om Kräckelbäcken, ganska nära Skuråsen. Man åker Älvdalen-Rot – Ulvsjö/Lillhärdal – till höger vid Kräckelbäcken mot Emådalen. Okända platser, kanske det, men desto häftigare. På Nusnäs utskog fanns en koja på karta 1909 men dagens koja, Grenkojan, samma plats, uppföres 1927 och renoverades grundligt 1997.

Man kan säga att turen dit är en minnestur för att hedra Lennart Lind m.fl. som så fin renoverat kojan. Jag fick för några år sedan låna ett album av Lennart som jag skannade av och gjorde ett album av här på FB. Under du vet att du är från Mora när…

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=228565797205031&set=a.1613399722054958

Lennart har rätt nyligen lämnat oss, tack för allt du gjort oss och glatt oss med.

Hursomhelst, vädret skulle bli bra och då blir det gärna en tur. Vi packade lite matsäck och gav oss iväg norrut, Christina och jag. Första stoppet blev ICA Olssons i älvdalen. Lite ”nödproviant”. Sedan stopp vid Jöllenbron. Tradition att stanna till där och ta en bild.

Jöllenbron i Älvdalen

Vi fortsatte norrut och det blev allt vackrare ju högre upp vi kom. Stannade till vid parkeringen intill stigen till Våmhusfäboden Oradtjärnbodarna. En tjärn brukar fotas där. Frusen nu, men ändå. Vackert var det allt.

Turen gick vidare, till höger mot Emådalen vid Kräckelbäcken. Strax före vägen ner till Skuråsen (tillhör Färnäs) finns parkering och markerad led till Grenkojan och Malmborgskojan. 2 resp. 6 km. Vi valde grenkojan idag. Mer småturer fanns på programmet. Parkerade och vandrade iväg i en dm nysnö.

Vi nådde den fina kojan och det blev en kopp kaffe med smörgås naturligtvis. Väldigt fin koja med 8 bäddar. Stugan är öppen för dem som vandrar i området. Sen är det väl ”bosatt” under jakten utgår jag ifrån. Stigen fortsätter till Malmborgskojan. På vägen dit ligger den gamla Marknadsplatsen Jämtmot. På en sluttning ner mot en myr. Namnet Jämtmot finns på karta 1847 och Krister Karlsson har skrivit om den udda platsen. Se en skrift från Mora Hembygdslags skriftserie. Gå in på http://www.morahembygd.se

Det blev några bilder från Grenkojan, interiört.

Och från utsidan.

Åter till bilen, närmare åter som vanligt. Medljus och mer att se.

Vi hade fått tips om tre fall utmed Ämån, Emån eller hur det nu stavas. Det fick bli den vägen hem via Emådalen och Orsa. Det första fallet var Lusbostupet. Det låg närma vägen.

Färden gick vidare, en bra bit till nästa fall, minst en mil. Ingen trafik kan vi säga. Vi skippade besök i Myggsjö, även om det drog. En så fin plats, en annan gång. Bössfallet var nästa mål. Något längre från vägen, men klart överkomligt.

En påtår, sedan Pilstupet. Rena fallstudien det här. Men intressant.

Pilstupsinformation

Vi kände oss nöjda och anlände till Emådalen. Den nedgående brinnande solen var så fin så vi svängde upp mot Koppången. Några bilder kunde dyka upp i det ljuset. Det gjorde det. Vi stannade vid infarten till Flickeråsens fäbodar där vi brukar vara på vårvinter, skidor.

Vi avslutade turen med ett ministopp i Vattnäs, den tidiga kvällen var kommen. Ytterligare en lyckad och givande tur i vår omgivningar.

Vid Vattnäs, Orsasjön

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: