Vårvinterbesök i Våmhusfäbodarna Indnäs och Bönsaberg

Ett bra sätt att minnas olika turer är för mig att skriva en kort blogg om vad jag gör och har gjort. Här en kort berättelse om besök i Våmhusfäbodarna Indnäs och Bönsaberg. Normalt är det väl sommartid som gäller på dessa platser. Men i Indnäs har vi tidigare varit vintertid. Fint skoterspår nerifrån Indor, gamla vägen. Kan rekommenderas.

Vi, jag och Christina, passerade Indor och tog ”nya” vägen uppöver. Det var lite överraskande oplogat men bilar hade åkt före oss. Men färre och färre, de hade vänt, bl.a. vid Egglingen för fiske. Vi ville inte chansa utan vände ca en km före fäboden och parkerade där. Det blev för mycket snö och kraftigt uppför.

Entrén till Indnäs Norrifrån

Vi tänkte testa att gå bortåt Bönsasberg på stig/skoterled. Först gick vi genom fäboden och upp till vindskyddet där det är så fin utsikt.

Vi kände igen oss sedan i somras och följer skyltningen för Siljansleden. Passerade Wetterbergs stuga och gick vidare.

Upp till slogboden och sen vidare mot Bönsaberg var det meningen.

Vy från slogboden mot Älvdalsbergen i väster.

Vi gick lite utmed skoterspåret mot Bönsaberg, trodde vi. Jag började sakna en skylt där det stod Bönsaberg 5 km. Insåg att vi gick på Siljansleden, inte på tänkt stig. Vi vände och gick en sväng på gamla vägen där för att kolla utsikten söderut.

Vi gick ner i fäboden och träffade på den missade stigen och gick mot Bönsaberg. Insåg att tiden gått för snabbt så vi gick fram ca en km och fikade där. Klitterna vid Bönsaberg fick bli en annan gång. På TOPO GPS såg vi att vi kunde gå vägar åter till bilen. Skaren bar under ca 2 dm nysnö. Några bilder från fikaplatsen:

Vi traskade vägarna ner mot bilen och solen i rätt väderstreck.

Vi såg skylten Egglingen på uppvägen och stannade till för att kolla in sjön/tjärnen. Den ligger utmed Siljansleden där jag gått. Tre fiskare provade lyckan, gamla bekanta faktiskt. En skaplig röding var dagens kap hittills under dagen.

Vi avslutar avsnittet om Indnäs med en vy över den fina fäboden.

Vi går över till Bönsaberg som fick besökas en annan dag. När jag kom fram, ensam den här gången, var det knäpp tyst, morgon, vindstilla och soligt. Inte en kotte före mig. 2 cm nysnö på vägen var orörd. Jag stortrivdes. Några fäbodbilder i Nedre Bönsaberg först, sen upp på Sturausklitten. Avslutning med några bilder från Övre Bönsaberg låg i planen.

Så vackert vid ankomsten till Nedre Bönsaberg

Jag knallade upp genom fäboden lite här och där, skaren under nysnön bar bra. Det blev några fina bilder.

Jag letade rätt på stigen mot Indnäs där ”avfarten” mot Sturausklitt skulle vara efter något hundratal meter.

In på skoterspåret och skylt mot målet dök upp. Inte så långt, men rejält brant och jobbigt i snön. Fick allt stanna och andas några gånger. Det har gått några år sedan det här skulle vara en ”baggis”.

Man kom upp där det planade ut och vyerna bred ut sig i alla riktningar om man rörde sig runt.

Klitten hade två toppar och jag måste kolla den andra. Den var delvis kalhuggen med 360-vyer. Ner en bit och upp igen. Här några bilder:

Övre Bönsaberg i sikte, dit ska jag också. Gick ner en nybruten ”timmerväg” och kom på den markerade stigen åter till N Bönsaberg.

Några bilder till från Nedre Bönsaberg. Sen fick det bli bilen upp till Övre.

I Övre har vi varit och fikat tidigare. Måste upp dit igen. Inget folk i farten.

Fler bilder från Övre innan det är dags för hemfärd. Minns ett litet hus däruppe till vänster med stora stockar där de i söderläge hade så fin bränna av solen.

Det här blev många bilder, men det var en jättefin dag att minnas. Avslutar med entrebilden Nedre Bönsaberg.

Så vackert

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: