Omdiskuterat skolbygge i Mora, hyra eller äga? Bygga där få elever bor? Mitt mellan två trafikerade vägar. Bästa alternativet, eller det minst dåliga? Strandenområdet.

Inte oväntat alls att det nu blir allt mer prat om skolbygget som planeras vid Strandenområdet, skola samt idrottshall. Inriktningsbeslut om byggande är taget av majoriteten i kommunstyrelsen och skall vidare till kommunfullmäktige den 21 juni 2021. Projektet innebär vidare att Noretskolan får anpassade lokaler för förskola, Morkalbyhöjden görs om till bostäder, minst 300 bostäder utöver Morkarlbyhöjden ska byggas inom 10 år, hälften inom 5 år. Privat aktör ska bygga skolan och hyra ut den till på kommunen på 25 år då kommunen ska ha rätt att köpa fastigheterna till marknadspris.

Om jag nu förstår innebörden av beslutet rätt så ska den privata aktören även bygga de 300 bostäderna i avsikt att aktören långsiktigt ska etablera sig i Mora. Den utsedda privata byggherren ska alltså garanteras stora framtida byggnationer i Mora. Nog om beslutet och bakgrunden.

Bild mot Strandenområdet

I ett bra läge, tycker jag, kom en stor artikel i DN den 28 maj i år. Den behandlar frågan om hyra eller äga sina samhällslokaler. Rubriken var ”Kommuner säljer lokaler för att hyra dem i stället”. Det gäller både nybyggnation av lokaler som exemplet i Mora och övertagande av befintliga lokaler som kommunen sedan ska hyra.

Det är en starkt växande marknad, den har sedan 2013 gått från 6,1 miljarder kr till 32,1 miljarder 2020. Intresset är alltså stort från fastighetsbranschen och investerare i stort. Samhällsfastigheter betraktas som en lågrisktillgång, inte minst eftersom hyresgästens betalningsförmåga tryggas av skatteintäkter. Från att sektorn haft några få aktörer så är det idag över 70 st. idag.

Exempel ges från olika kommuner, bl.a. Härnösand som sålt större delen av sina fastigheter och återhyr dem nu. Något man inte skulle gjort idag med facit i hand. Visst finns fördelar säger man, men nackdelarna överväger tydligt. Man nämner höga kostnader och begränsat utrymme att anpassa fastigheterna efter nya behov. ”Man blir hemskt beroende av hyresvärden. När avtalen löper ut har vi inte heller en särskilt stark förhandlingsposition. Ska vi lämna den gamla byggnaden eller bygga en ny skola”, citat från lokalförsörjningschef i Härnösands kommun. Han fortsätter: ”Vi ser att om kommunen kan finansiera investeringar så är det alltid billigare än att låta en extern aktör göra det”.

Vi lättar upp med en Morabild från i Maj i år

Osby kommun presenterar i artikeln sina erfarenheter inom området. Kommunen har med hjälp av fastighetsutvecklare gjort kalkyler och ser att under 30 år kommer det att bli ungefär dubbelt så dyrt att hyra sina fastigheter som att äga dem själv. Det säger konsulten Daniel Svensson som i 20 år hjälpt kommuner att spara pengar. Sunt bondförnuft är vad som gäller säger Daniel. Har Mora varit kontakt med honom? Kommunstyrelsens ordförande i Osby, Niklas Larsson (C) säger att vi tänker bygga nya fastigheter och ska ha dom kvar i kanske 50-60 år, inte i 20-30 år. Att ta hand om det själva är absolut billigast.

Något till citat från Daniel Svensson och Emelie Färje, forskningschef vid Kommuninvest, i artikeln innan jag ger mig.

 • Hade kommunerna kommunerna haft lika kompetent personal som fastighetsbolagen hade det inte blivit några hyraffärer över huvud taget. (Svensson). Det kan nämnas att Mora var på väg in i liknande affärer i början av 2000-talet som stoppades. Det ska vi nog ska vara glada för idag.
 • Bolagen ses som ”räddare i nöden” utan att kommunen förstår innebörden av vad de kommit överens om. Det brukar ta 7-8 år innan de inser att det blir väldigt dyrt. (Svensson)
 • Kommuner ska inte låna till löpande drift, men för att investera i väl kalkylerade projekt finns sällan något hinder. (Färje)
 • Kommuner borde se sin starka förhandlingssits eftersom bolagen alltid vet att de kommer at få betalt. (Färje)

Det finns många parametrar att ta hänsyn till inom området, men mitt ”bondförnuft” säger att vi ska äga de fastigheter vi bygger för vår egan samhällsviktiga verksamhet.

Vi återgår till skolan och dess placering. Även där haglar synpunkterna och många är vi som inte känner det självklara i att placera en så stor skola på Strandenområdet.

Rosa huset

Enligt inriktningsbeslutet blir det s.k. Rosa huset kvar på Strandenområdet vilket känns väldigt bra för många. Kommunen har naturligtvis starka skäl att placera den stora högstadieskolan i dess närhet, men visst är det frågor som många funderar över…

 • Är det rätt att placera en skola där så få elever bor?
 • Skulle en upprustning av befintliga skolor vara minst lika bra? Placerade i områden där flertalet elever bor och har närhet till.
 • Alla transporter som medföljer placeringen, elever m.m.
 • Parkeringar ?
 • Är trafikmiljön lämplig?
 • Utemiljöer på den relativt lilla skoltomten?
 • Närhet till grönområden/natur?
 • Man hör av starka politiska företrädare säga att Strandenområdet är det är den minst dåliga platsen för en ny skola?!
 • Hur noggrant har alternativa placeringar av ny skola utretts? Vilken brådska är det egentligen? Moraborna har liten kännedom om alternativa lösningar.
 • Elevers, föräldrars, lärares syn på det hela. Hur stor är enigheten där? Full enighet når man ju aldrig, men hur ser ev. invändningar ut. Hur ser de starka motiven för byggnationen där ut?
 • Egentligen är det huvudfrågan. Varför ska en ny högstadieskola byggas just där? Vad har drivit fram den placeringen? Grusytan måste byggas, så fult nu? Det finns ett planförslag från 2017 över Strandenområdet som kunde dammas av.

Min syn på det hela är att besökare i Mora borde mötas av en fin välkomnande park. Inte av baksidan på en stor skolbyggnad. Gärna fler byggnader/scen eller liknande i höjd med Rosa huset, eller i alla fall i dess närhet.

Men det viktigaste av allt, varför ska 800 elever tvingas in i den miljö som området utgör. Varför ska vi belasta trafikmiljön än mer nu när genomfarten så småningom blir klar?

Det som sagt omdiskuterad det här. Vad är rätt och vad är fel. Facit kommer väl aldrig men här är frågan i alla fall lite dokumenterad ur min synvinkel. Viktig framtidsfråga är det i alla fall och intressant med innehållet i DN:s artikel.

Jag läste i Mora tidning att Mora kommun landat i alternativet hyra med stöd av extern hjälp, bl.a. Kommuninvest. Då måste det vara speciella förhållanden i Mora då Kommuninvest i DN:s artikel avråder från att hyra. Det blir alltid dyrare sägen man där. Jag bilägger en artikeln här, avfotograferade då länk inte fungerar. ”Låst” artikel. I slutet av artikeln om Osby talar Kommuninvests forskningschef Emilie Värja deras ställningstagande. därefter följer del 2 av artikeln.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

3 reaktioner till “Omdiskuterat skolbygge i Mora, hyra eller äga? Bygga där få elever bor? Mitt mellan två trafikerade vägar. Bästa alternativet, eller det minst dåliga? Strandenområdet.”

 1. Bra frågeställningar om högstadieskolan. Hur har man tänkt sig att eleverna ska ta sig till skolan? Ska de åka buss? Det krävs 20 bussar för att köra 800 elever. Varje buss på morgonen är en dyr buss för den behövs bara några få timmar per dag och blir stående resten av dagen. Det blir också problem att få förare till korta toppbelastningar. Många gånger blir det delade arbetspass med körningar på morgonen sedan ledigt några timmar följt av ett sent arbetspass. Har Mora kommun talat med Dalatrafik hur de ser på att bli tvungna att sätta in mer bussar morgon och eftermiddag?

  Kommunal har förhandlat med många kommuner, kanske de flesta, om att få bort arbetsdagar med lång ledighet mellan ett morgon och ett eftermiddags/kvällspass inom äldreomsorgen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: