En vandringstur till ödefäboden Kallbol i Våmhus. Besök på Överberg på vägen upp till fäboden

Jag besökte för något år sedan ödefäboden Kallbol på Våmhusskogen. En fascinerande plats. Långfäboden startades av några Våmhusbyar, även Bonäs, 1883 och var helt nedlagd med de flesta husen bortforslade 1909.

Här en länk till Mora Outdoor där fäboden beskrivs och hur man tar sig dit. https://www.moraoutdoor.se/index.php/leder/beskrivning/kallbol-odefabod

När jag varit i trakterna och vandrat från Fyriberg upp mot Kallbol passerar man Överberg, 534 m.ö.h. med fantastisk utsikt mot Orsasjön, Siljan, Våmhus, Vatttnäs m.m.

När jag är ute och ser nya fina saker vill jag gärna dela med mig. Folk måste se annat än ”turistfällor”. Jag och Christina bjöd in till en vandringstur med besök på Överberg och Kallbol. Annonsering bara på Facebook. 18 nyfikna anmälde sig på det lite udda äventyret. Vi åkte mot Våmhus och förbi Rädbjörka fäbod, följde vägen mot Överberg. En promenad på endast en km fram till utsikten. Jag sade att vi inte kommer att se något i det dimmiga vädret. Men dit fram ville man i alla fall, då har man i alla fall varit där. Det går ju att återkomma vid bättre väder.

Återgång till bilarna och vidare mot Kallbol. Buffringsvägen såg vi delvis och följde den då den övergått i grusväg de sista 5 km före Oxbrottet där vi skulle knalla upp. Rätt brant stig faktiskt. Men fint även här, i alla fall mot slutet. Vi anlände i fäboden i Bonäsdelen.

Brant mot fäboden.

Det är speciellt att komma in i den övergivna fäboden där det en gång fanns ett 50-tal hus. Några ruiner är kvar liksom grunder förstås. Sen är det 20-30 m höga granar både mot himlen och på marken. Här rörs inte växtligheten, en biotop. Ytterligare några bilder:

En plats är speciell där i ”centrum” i fäboden. Det är resten av ett s.k. mejeri vid en kallkälla. Det kalla vattnet, 5-10 grader höll mjölken kall och man lärde sig ta hand om den på ett smart sätt för att sedan få ut diverse mejeriprodukter. Mjölkhuset var gemensamt liksom det mesta var på långfäbodarna. Man ersatte mejeriföreningen i förhållande till antal kor man hade där. Mejeriföreståndare och vallhjon skulle ju ha betalt för de ca 9 veckor de vistades och jobbade där. Ett tufft jobb var det och inte överbetalt. 1898 fanns i Kallbol 53 kor och 11 kvigor fördelade på 32 delägare.

Resterna av mejeribyggnaden och kallkällan.
Naturen tar igen sitt på sikt.

De nyfikna 18 var nöjda med turen och vi gick försiktigt nerför branten till bilarna och tog adjö. Vi får se vart det bär iväg nästa gång. Det frågades efter fler vandringar. På återseende!

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

En tanke på “En vandringstur till ödefäboden Kallbol i Våmhus. Besök på Överberg på vägen upp till fäboden”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: