Stockholmstur, besök på Skansen – Morastugan m.m. Fotografiska muséet och annat i huvudstaden.

Länge har vi pratat om att åka till Stockholm och Skansen och titta på den s.k. Morastugan som står på Moragården där. Morastugan är från Östnor och stod på plats 1891 då Skansen öppnade. Stugan är den första byggnad som förvärvats av Skansen och återuppförts. Arthur Hezelius köpte huset i Östnor 1885. Morabonden Bud Erik Olsson från Risa hjälpte Hezelius att hitta gamla saker att ta med till Skansen. Stugan flyttades från Bullasgården i Östnor där den tillhörde släkten Krång. Stugan torde vara uppförd mellan åren 1700 – 1750. Stugan stod först ca 50 m från nuvarande plats på Skansen. Då närmare Hackstugan och dammarna. 1928 flyttades stugan till nuvarande plats och blev en del av Moragården. Här några bilder exteriört från stugan vid vårt besök.

Vadan detta intresse för Morastugan. Jo, av den enkla anledningen att vi har en stuga i Rostbergs fäbodar i Mora och den stugan ska vara en kopia av den på Skansen i de flesta avseenden. Det var systrarna Eliasson från Mora som lät uppföra den. Första kranskullan och hennes systrar. Lite oklart, men troligen i mitten eller början av 50-talet. Innan vi tittar in i stugan på skansen en bild av Rostbergsvarianten nu i augusti.

När vi kom fram till stugan på Skansen gick vi runt den och trånade efter att få komma in. Det kom en dam så småningom i dräkt och vi började prata. Hon var ”stationerad” på Moragården och vi förklarade att vi gärna vill titta in i stugan. Det gick bra, hon låste upp och hängde med oss in. Så spännande! Några bilder här:

Mycket var likt Rostbergshuset, men mycket fler gamla saker. Vi får allt ta ett galleri till:

Vi var mycket nöjda med besöket och gick ut på gården och tackade för det vänliga mottagandet. Några bilder:

Vi tar med några bilder från Rostberg för jämförelsens skull. Största skillnaden byggnadstekniskt är att vi gjort ett större fönster norrut för att få stugan lite ljusare.

Allt är inte hus när man är på Skansen. Det var längs sedan jag var där med barnen, då var djuren i fokus. Vi gjorde en runda. Här några djur:

Vi knallade ner till området där hantverkare höll till, samt diverse småaffärer. Det var en trevlig upplevelse som jag missat vid tidigare Skansenbesök. Vi träffade på en trevlig järnhandlare som förresten skulle till Mora på ett järnhandlarföreningsmöte. Järnhandlarna skulle tas om hand av Viola Östlund och hade ett digert program i Moratrakten. Jag köpte en kopia av originalet till osthyveln. Den uppfanns av en norrman. Vi fikade hos en trevlig bagare och njöt i solen. Här några järnhandlarbilder.

Det drog ihop sig till utgång, vi kollade in några fler hus innan vi lämnade Skansen. En promenad till fotografiska muséet väntade.

Premiär på Fotografiska muséet för oss. Många utställare med olika inriktningar. Svårt att gilla allt skarpt, men mycket bra tyckte vi. Här några smakprov.

Dessa tyckte vi nog bäst om:

Jag vill avsluta med att rekommendera vårt hotellval, Hobo hotell centralt intill Gallerian. Bra frukost, personal och rum. Riktigt bra tyckte vi. Vi kommer att återvända. Det var en trevlig snabbresa vi gjorde men fick ut mycket av turen. Vi hann även kolla in högvakten vid slottet där jag blev påmind om när jag ristade in mina initialer i vaktkuren och fick böta ordentligt.

Glömde att säga att vi stötte på Greta på Mynttorget vid sin och kompisarnas fredagsdemonstration mot klimatutvecklingen. Hon kämpar på bra hon.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: