Cykeltur från Heden i Våmhus via Fjållbäcken och Brudsilder till Övre och Nedre Blecket.

Det var en rätt sval dag i mitten av oktober. Jag hade på slutet studerat kartan lite närmare runt dammen Brudsildret i Våmhus. Det fanns spekulanter på ”gamla fldottarkojan” där intill dammen. Det fanns många grusvägar i närheten och jag parkerade strax norr om Heden i Våmhus. Övre och nedre Blecket fanns i tanken om jag inte blev kall och slut. Första milen var inte helt lätt, ganska skapliga stigningar då och då. Siljansleden passerades och jag var ganska nära Näsbergs fäbodar.

Många bäckar passerades och det brukar bli en bild. Om jag är rätt ute så är det
här Fjållbäcken. (vilket namn?)

Kanske inte så upphetsande cykling, men lite utsikt då och då. Hykjeberg skymtades ibland t.ex. Vanlig fin grusväg med en bil var femte timme på sin höjd. Mot slutet innan nerfart mot Brudsilder fanns tydliga spår efter modernt skogsbruk. Säga vad man vill, men rejäla sår blir det på stora områden.

Uppe vid Brottsängesbäcken bar det av neråt och skönt var det. Dryga två km ner till Kanonvägen. Litet stopp vid Brudsilder och en slurk dricka. Här några bilder där ifrån.

Bleckets fäbodar skymtade till höger. Nog lär jag åka dit. Lite kallt om fötterna men högst 5 km dit bort. Övre Blecket först. Jag har varit vid dessa fäbodar många gånger och bedömer Övre Blecket som en av Moras finaste. Nedre, även där fint, men bergen och vyerna är det lite sämre med. Jag stannade till vid infarten till Övre och tog några bilder vid mejeriet. Platsen där fäbodfolket förvarade mjölken och andra livsmedel i behov av kyla. Det hade varit en frostig natt så det var fin is där vattenslangen kom fram mot vägen. Till höger står en pil, 5 km Kallbol. Undrar just hur den stigen ser ut. Ödefäboden Kallbol känner jag väl till, lite av en favoritplats. Men då går vi upp från andra hållet via Oxbrottet.

Det var lugnt och stilla i fäbodarna och jag knallade framåt för att ta en liten ”fruktstund”, tyvärr inget kaffe idag. Helgen före var det full fart där, älgjakt. Det är rofyllt däruppe med så fina vyer och höstfärger. Jag skulle varit där några veckor tidigare då hade det varit än vackrare, men det dög gott som det var.

I Bleckets fäbodar slås man av det ”stilrena”. Bevarandet av ursprunget och minimalt med målarfärg och andra moderniteter. Hus och härbren med många år på nacken, garanterat.

Nu rör vi oss ner mot Nedre blecket. Det går en stig mellan fäbodarna men det blev en lite större skogsväg för mig ner till Kanonvägen å så upp till Nedre Blecket.

Kuperat även där nere men de flesta husen ligger på en platå. Ganska tätt delvis.

Hade kaffet varit med hade jag gått upp till slogboden.

Några bilder till blev det, sen mot bilen strax norr om Heden i Våmhus. När jag knallar omkring i dessa gamla trakter kan jag inte låta bli att tänka på livet där för några hundra år sedan, även senare. Vilket annorlunda levnadssätt. Fäbodarna var helt enkelt nödvändiga för överlevnad när fodret inte räckte till i hembyn. Vilket ”slit och släp”, men upplevde dom det så? Ett sätt att leva med med och motgångar. Något alternativ fanns inte. Vi har en annan ”nivå” på bekymren, men är vi lyckligare? Fäbodtankar…..

Som sagt, full fart mot bilen, full och full, men i alla fall mest nerför. Ett stopp till där Böån rinner in i Brudsilder för någon bild.

En fin tur till ända. Jag har en så modern bil att nyckeln inte fungerade när jag skulle öppna bilen. Brukar lämna nyckeln vid lämpligt ställe intill bilen så att jag inte ska tappa den. Jag får vänja mig av med det när det är så kallt som +6-8 grader. Jag fixade det med nyckeln utan batteri. Någonstans tycker jag det är knepigt att en bilnyckel inte ska fungera på en så lite körd bil med knappa tre år på nacken. Det finns ju så mycket påkostade finesser i bilen så hälften kunde räcka, i alla fall för mig. Skulle känna mig nöjd om jag kunde öppna bilden i kallare väder än + 20 i landet Sverige. Det krånglade redan första året i kyla. Nu har jag fått gnälla lite, men det är inte så allvarligt, ett konstaterande bara. I Heden gick en så ståtlig häst på ängen att det fick bli ett sista stopp.

Finhästen i Heden.

Tack för den här turen och gången kära läsare.

Cykelturen i Våmhusskogarna och Bleckets fäbodar.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: