Fler eller färre politiker i kommunerna?

I publikationen Dagens Samhälle har det mot slutet varit artiklar om att det är svårt att få politiker att ställa upp i kommunerna. Det sågs som ett problem i den första artikeln. Nästa vecka kom den motsatta uppfattningen i en artikel skriven av Louise Bringselius.

Ni kan läsa artikeln här: https://www.dagenssamhalle.se/styrning-och-beslut/demokrati/tillitsforskaren-fler-politiker-kan-leda-till-mer-detaljstyrning/

Jag är klart beredd att hålla med henne. Det är inte antalet folkvalda som betyder framgång. Det torde vara kvaliteten och drivet på de som väljs in i styrelser och nämnder.

Kommunalhuset i Mora

Jag tycker att våra förtroendevalda skall vara kvalificerade för uppgifterna och ha ett starkt intresse för de frågor de hanterar. Vi behöver politiker med ett strategiskt fokus och inte detaljstyrande. Jag tycker också att det är uppåt väggarna om det är så illa att man väljer den politiska banan för att få hela eller delar av sin försörjning tryggad. Jag törs utan att skämmas säga att det förekommer att arvodet har en stor betydelse vid valet att gå in som förtroendevald. Visst ska man ha ersättning för sitt jobb och förlorad arbetsförtjänst, men det ekonomiska utfallet får inte vara avgörande. Nog vet jag att en del kämpar hårt för att komma med i något som ger arvode till nästa mandatperiod. Det måste vara intresse och vilja till förändring/utveckling som styr in personer i politiken. Är det så, eller vänjer man sig med en viss försörjning och strider för att få fortsätta. En hel del politiker som knappt visat sig under den gångna valperioden blir väldigt synliga brukar bli väldigt synliga månaden före valet. Inte snällt sagt, men så är det enligt mig.

Nu säger väl några att jag är oförskämd och klassar ner Moras förtroendevalda. Det gör jag inte, men jag ser inte vitsen med att ha så många förtroendevalda i vår lilla kommun. Risken för detaljstyrning ökar i takt med antalet förtroendevalda.

Jag har länge, likt Louise, förordat mer direktdemokrati i olika former. Vi behöver inte mellanhänder i allt. De försvinner idag inom många områden. Folket, de flesta, är villiga att själva välja, påverka och ge sina ståndpunkter utan mellanhänder. Det kan ske på många sätt, folkomröstningar i lite större frågor och olika grupperingar/paneler i mindre frågor. Folk vill göra sin röst hörd alltmer. Se sociala medier. Det är inte bara gnäll utan mycket konstruktivt som kommer fram där många gånger.

Under de sista åren på jobbet i kommunen skötte jag något som kallades Morapanelen. 200-250 Morabor anmäldes sig för deltagande och de fick göra sin röst hörd i olika frågor. Det gick ut frågor via mail och enkäter som besvarades. Svarsfrekvensen var hög. Det kunde gälla planeringsfrågor, säkerhetsfrågor m.m. Vi hade som mål att få åtminstone 500 personer i panelen vilket vore lätt som det kändes då. De skulle hade representerat Moraborna väl. Invånare i olika åldersgrupper och väl spridda över kommunen. När jag slutade mitt jobb i kommunen lades Morapanelen ner. Rädsla för nya demokratiformer? Vad vet jag?

Jag känner att man med mer direktdemokrati skull folk känna sig delaktiga och ge mer av sig själva och höja intresset hos kommuninvånarna. När man är med och tar ansvar blir det inte bara gnäll utan mycket konstruktivt kommer från vardagsmänniskan.

Som sagt, vore det så enkelt att komma framåt på ett bättre sätt genom att sätta in fler politiker i kommunerna så skulle man kanske göra det? Nej, jag röstar för färre folkvalda, som jobbar mer strategiskt. En stark central organisation politiskt och tjänstemannamässigt borde vara en väg till framgång. Färre nämnder/styrelser och färre i kommunfullmäktige där i alla fall inga frågor avgörs, rent formellt kanske, men redan avgjorda i väldigt hög grad när de officiellt ska avhandlas.

Det är på tiden att vi förändrar det politiska styrandet och inte klamrar oss fast vid det som är och har varit. Låt kommuninvånarna komma till tals direkt utan mellanhänder. Den tiden börjar allt komma som tur är. Men makten bevarar som vi vet. Även inom detta område.

Jag återkommer här med tankar på alla politiska partier vi har och nödvändigheten av detta. Vill utveckla det mer – men inte nu.

En sak som gör mig ordentligt frustrerad är vallöften som när makten/arvoden/positioner ska fördelas inte är värda någonting. Viktiga ställningstaganden före valen, som väljare tagit fasta på och röstat för, bara ”försvinner” och blir tvärtemot det man sagt. Det viktiga blir i stället att få vara med ”inne i värmen”.

På återseende…..

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: