En tur till Näcksjövarden, Bösjön, Kings Bay, Övre Blecket och Brudsilder.

Jag dokumenterar våra turer för att komma ihåg dem och kanske lika mycket för att inspirera andra att ge sig ut i våra vackra omgivningar. Det finns så många okända besöksmål som vi vill slå ett slag för.

Den här gången skulle det bli Näcksjövardens utsiktstorn m.fl. platser. Jag var dit i somras och ville gärna visa Christina den fina platsen. Våmhus – Kanonvägen-mot Bösjövarden-förbi Blecket-förbi Bösjön och Prästvallen och vips, efter ca 40 km är ni på plats för en kortare vandring. Turen finns beskriven under utsiktsturer på http://www.moraoutdoor.se.

Stuga vid Prästvallen.

Det är ca 1 km att gå upp till tornet. Inga större krav alltså. Fin gammelskog. Näcksjövarden är ett natureservat som sköts av Länsstyrelsen. Som tur är, tänk om det vore avverkat. Nej, vi är många som är tacksamma för att skog kan skyddas för framtiden.

Tornet tornar snart upp sig och däruppe på 722 m.ö.h. ser man långt åt alla håll, 360 som det heter. Det finns en slagbod och toalett däruppe. Leden är nog inte så mycket utnyttjad som skoterleden som kommer från Näcksjöhållet. Det kunde man se i gästboken.

Lite fika och sen ner mot bilen. Det rullade på lite snabbare.

Vi kände oss lite iakttagna på nervägen.

Vi gjorde ett stopp nere vid Bösjön. Kollade isen m.m. Vi träffade två fiskare som inte haft någon större fiskelycka, dom hittade inget att visa ur konten hur än de grävde i den. Men de hade haft en fina dag därute på isen i solen.

Bösjön med pimpelhål.

Nästa stopp var spännande. Länge har jag sett platsen Kings Bay på kartan, aldrig varit dit. Platsen ligger rätt nära vägen men lite bökigt var det att ta sig fram i avverkningsdikena. Skogen tillhör Östnor för övrigt. Vi fann naturligtvis stugan. Det var en plats för flottarna där en stuga byggts upp 1928. Namnet Kings Bay har en speciell bakgrund. Det finns flera förklaringar. En trovärdig är att Amundsen m.fl. hade en expedition till Kings Bay på Spetsbergen 1926. Utan att gå in i detalj kring detta så omtalades Kings Bay mycket på radion och en flottargubbe tyckte gott man kunde döpa platsen där vid Böån till Kings Bay. Vi kör på den varianten. Några bilder från platsen.

Kings Bay nu borta från min bucket list. (som fylls på hela tiden).

Nästa anhalt för en påtår innan solen går ner helt, Övre Blecket, en favoritfäbod som tillhör Våmhus. Om ni inte varit till Bleckets fäbodar så rekommenderar vi ett besök i Övre och Nedre Blecket.

Det finns en damm i Böån längre ner som heter Brudsilder, vilka namn!? Vi var där och tittade på en flottarstuga till salu ganska nyligen – ingen affär för den inblandade. Ett par bilder därifrån och avslutningsvis en kartbild på turen till tornet. Hoppas vi inspirerat några till en tur i vår eller nu snart innan snön blir djup. Återkommer med fler turtips. Tack för den här gången.

Owe Hållmarker och Christina Eriksson

Turen till utsiktstornet.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: