Gränsberget Oxeråsen, en rätt okänd plats värd ett besök tyckte jag

Oxeråsen

I somras knallade jag från Åsbergets fäbodar i Malung till Bosseldal i Älvdalen. Bosseldals fäbodar tillhörde byn Oxberg på den ”aktiva” tiden men ligger i Älvdalens kommun. En långfäbod till Björnarvets fäbodar. När jag gick där passerade jag berget Oxeråsen, dryga 500 m.ö.h. så man kunde inte undgå att se det. Tiden räckte inte då för att gå upp, turen blev ändå ca 20 km. Nu på sena hösten såg jag chansen att gå upp på berget. Ett rätt tunt snötäcke hindrade inte så mycket. Jag bilade genom Oxberg, passerade Björnarvet och åkte dryga milen upp till Bosseladal och några km till på en mindre ”avverkningsväg”.

Nära Bosseldal träffade jag på en trevlig man, Jan-Erik Hårdén. Han berättade en del om området och önskade en annan gammal släkting till honom vore i livet, han kunde allt om sådant som han ansåg mig intresserad av. Gamla vägar, platser m.m. Vi stod rätt nära Dödåsen, har jag senare sett på kartan, där det tydligen ska finnas husgrunder från en fäbod eller annat. Det går en led över området. Samma led som jag gick i somras som fortsätter ner till Evertsberg. Det får bli ett besök för närmare koll i vår.

Jag stannade någon kilometer från foten till Oxberget, vågade inte ta bilen längre om jag skulle köra fast i snön, ganska kuperat mot slutet. Jag var ensam. Sen är det skönt att få gå ett antal km.

Oxeråsen är omskriven i många gamla böcker jag läst. Platsen/högsta punkten på 518 m.ö.h. har i ”evinnerliga” tider varit gränsplats för Mora, Venjans och Älvdalens socknar. Det gick ingen stig upp och Jan-Erik hade sagt att det var väldigt stenigt. Det gällde att ta det lugnt, jag har brutit tillräckligt med kroppsdelar. Halt, stenar och gropar. Men det blev allt bättre ju högre upp jag kom.

Fotograferingen är en rätt stor orsak till att jag gör mina turer, gärna på nya marker. Här stötte jag på en fin liten tjärn i morgonsolen, bilden blev bra.

Inte Oxeråstjärnen, men väldigt nära den lite större tjärnen.

Det brantare till sig och det blev lite andfått och halkigare. TOPO GPS ledde mig till toppen. Inga stora kala ytor däruppe så vyerna blev sparsamma. Visst såg jag vindsnurrorna på Kyrkberget i Venjan och Transtrandsfjällen skymtade. Det ska en gång funnits en tall med inristningar där, försvunnen. Däremot såg jag en tall beklädd med ”stegpinnar” för att nå vyerna. Bra nog gammalt, så det blev ingen uppstigning.

Tallen med stegpinnar
Gammelskogen

Åter till bilen och fikat fick bli i Bosseldal vid bänkbordet där. Alldeles vid fäbodarna såg jag en gammal skylt för vandrare. Den gällde leden mellan Venjan och Evertsberg. En ”påfart” till Romboleden (pilgrimsled) som går mellan Västeråstrakterna och Trondheim, påstås det i alla fall. Leden passerar Klitten, Korskälla och vidare uppåt. En led som numera är aktuell att skylta upp bättre än idag. Bidrag utgår från Tillväxtverket för sådana åtgärder.

Den gamla vandringsskylten i Bosseldal

Några bilder på vägen ner fick det bli. Bl.a. vid Hållan och trakterna därikring.

Ner mot Björnarvet och Blyberg på ”andra Sidan”.

Stannade till i Hållan där vår släkt på fars sida hade gård. Det fick bli några vinterbilder även där i det fina vädret.

Sista fäbodarna blev Gutsäl. Ett fåtal gårdar i de Oxbergsfäbodarna.

Blyberg i annorlunda tappning.

Mot Mora via Kyrkogården i Oxberg där jag har många släktingar utöver mor och far. Ett ljus tändes.

Graven i Oxberg

En fin dag gick mot sin ända och bara ett stopp till, nere i Långlet vid älven. Där kan det bli hyggliga foton en sådan här vinterdag.

Jag tackar för den här gången och ser fram mot nästa tur att berätta om och vissa lite bilder. Vi ses!

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: