Koppången december 2021

Vädret såg ut att bli bra för att om någon dag bli sämre. Jag beslutade mig för en tur upp de ca 5 milen till Koppången som är ett stort Naturreservat i Orsa kommun. Vi är i mitten av december 2021.

Jag hade sett på bilder att det var vinterfint däruppe. Hyggligt med snö och vitt i träden. Turskidorna stod på tur. Det var inte så många som åkt före mig, i alla fall inte på min specialrunda. Kommunspåret upp till Tunturi och vidare till Blomtäkt. Bort mot Flickeråshållet men jag viker oftast av före spåret dit. Blir en lagom tur på ca 12 km.

Vid starten var det lite ris men det blev snart bättre. Skotern hade tryckt till snön. Någon skidåkare hade åkt där före mig. Det blir några bildgallerier som ni får njuta av.

Vi brukar stanna och fika i slogboden vid Tunturi på vårvintern i solen. Inte aktuellt nu, det får bli en kopp i Blomtäkt.

Mot Blomtäkt får man ta det lite lugnt en bit där skogen är lite tät och det är medlut. Hundspannen kan dyka upp lite snabbt där. Varningskyltar finns.

För er som inte varit till Koppången vintertid så kan jag tala om att det går att åka upp till fikastugan vid Blomtäkt rakt upp från E45:an. Ca 2 km om man vill göra ett besök i den fina stugan och än hällre sitta mot väggen i solen. Den här gången gick jag in, kändes allt skönast. Efter rasten gled jag iväg igen. Lite medlut någon km gjorde inget. Turskidorna är inte de snabbast redskapen. Men säkra och stadiga under sämre förhållanden. Jag tro att den typen av skidåkning kommer att öka. Folk jagar allt mindre, är mer ute för att njuta, positiv utveckling tycker jag. Fin motion är det i alla fall.

Disigt mer eller mindre på hela turen. Det gjorde den än bättre och även bilderna.
Njutbart tycker vi skidåkare.

Här ser ni en karta över dagens skidtur på Koppången. Gör gärna ett besök med fikaryggsäck. Ni behöver inte vänta tills skaren kommer. Det går väldigt bra att skida runt där under hela vintern. Hundklubben har sitt spår öppet under de flesta förhållandena. Inte jämt naturligtvis. Kom ihåg att ni är på deras domäner som de sladdat upp och visa hänsyn och lämna företräde för hundspannen när de dyker upp.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: