En åldrande befolkning i Mora

Här kommer något annat än en vandrings-, skid-, eller vandringstur. Lite variation måste det vara. Det kommer mer.

Jag läste i Dagens samhälle nyligen att Mora kommun låg på 16:e plats i riket när det gäller procentuell ökning av andelen personer i kommunen som är 80 år och äldre mellan åren 2021 och 2031. Kanske inte så mycket att orda om, men jag hade inte sett den sortens statistik tidigare. Att vi åldras i Mora är inget nytt, men det talas inte så mycket om det. I kommunens befolkningsprognos så ökar de som är 80+ från 1422 år 2020 till 2256 år 2030. En ökning med ca 830 personer alltså, det måste man säga är mycket. Gruppen 65 år och äldre beräknas vara 28% av totalbefolkningen 2030.

Att jag överhuvudtaget skriver detta beror på att jag delvis arbetade med statistik på jobbet på kommunen. Har egentligen alltid varit intresserad av fakta och statistik i alla sammanhang. Fakta gillar jag, de är ofta svåra att prata bort. Visst kan man ibland visa det man vill med statistik, men det går alltid att kontrollera sanningshalten.

Jag tycker den här frågan är extra intressant just nu när vi står inför stora investeringar, bl.a. ett skolbygge som ställer väldiga krav på ekonomin. Det gör som ni förstår även utvecklingen inom äldrevården och boende för äldre. Det vill till att vi väljer de mest ekonomiska lösningarna i allt vi företar oss. Självklart, men ändå, tål nog att påminnas om.

Varför ligger Mora så ”pyrt” till när det gäller folk i gruppen 80+. Förklaringen torde vara att vi hade en lindrigt sagt kraftig inflyttning och folkökning under åren 1970-1990. Vi ökade med 3 454 personer under 20-årsperioden. Mest mellan 1970-1980, 2 281 personer på 10 år. Många av de då inflyttade personerna har nu kommit i 80-årsåldern.

1994 hade vi vår största folkmängd i kommunen, 21 067 personer. Sedan dess har antalet invånare minskat och mot slutet legat rätt konstant. År 2020 var siffran 20 492. Tyvärr har inte inflyttning av yngre familjer och ungdomar inte skett i så hög som önskats för att få fler människor i den arbetsföra åldern.

En annan fråga väldigt nära besläktad med befolkningsutveckling är medelåldern i en kommun. Trenden har varit glasklar för Moras del. Jag har på jobbet i budgetmöten dragit statistik och när jag pratat om medelålder så har gensvaret varit 0. Än sen då, det är väl bra att folk blivit äldre? Det blir dom väl överallt. Men så enkelt är det inte.

Medelålder betyder rätt mycket i en kommun

När jag började jobba på Mora kommun 1980 så var Moras och rikets medelålder i princip lika, ca 40 år. Kommunens och rikets befolkningspyramider, befolkning i olika årsklasser, var identiska.

Med åren så har Moras befolkning i genomsnitt åldrats rejält jämfört med riket. Det kan man inte se så positivt på, det betyder ju att en mindre andel arbetsför befolkning ska se till att det hela ”går runt”. Visst kan äldre personer med pengar flytta in, men det kanske inte är huvudspåret. Familjeinflyttning torde vara det mest önskvärda. Här en bild från Ekonomifakta om utvecklingen av medelåldern i Mora jämfört med riket sedan 1998, ni ser vad jag menar.

Medelålder Mora och riket år 1998 till 2020.

Rättvik är känd för att ha en ”åldrig” befolkning. Vi knappar stadigt in på dem. Jag brukar säga att det syns på gågatan att Moraborna blir äldre, på skoj och allvar.

Det är mycket att säga om befolkningesutvecklingen i en kommun. Den är avgörande vad som ska hända inom barnomsorg, utbildning, näringsliv, service, föreningsliv, åldringsvård m.m. Kommunen gör en prognos årligen, tror jag i alla fall. Titta på den och fördjupa er ni som har eller får intresse för frågan. Ni behöver inte bli lika nördiga som jag, men det påverkar oss mycket och det talas alldeles för litet om det tycker jag i alla fall. Jag återkommer säkert med statistik i olika former.

Ett gott nytt år önskas i vilket fall!

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

4 reaktioner till “En åldrande befolkning i Mora”

 1. Owe, det är en intressant och viktig fråga som du tar upp. Det är ju ett faktum att medellivslängden stiger och det synes också vara ett faktum att det är mindre kommuner som har den största andelen invånare som är över 65 år. De yngre flyttar till landets större orter.

  I de mindre kommunerna måste färre och färre dra försorg för dem som behöver någon form av hjälp från samhället. Förr var det barnen som tag hand om sina åldrande föräldrar men det fungerar ju inte när barnen bor tiotals mil bort. Omvårdnaden av äldre kräver större och större andel av kommunens budget ju fler av de yngre som flyttar allt längre bort.

  Det blir också de små kommunernas ansvar att ge omvårdnad till de äldre som flyttat tillbaka till sin hembygd när de uppnått pensionsåldern och det finns nyblivna pensionärer som blir permanentboende i en bostad som tidigare var fritidsbostad. Båda dessa kategorier kommer förr eller senare att behöva omsorg från det allmänna.

  För att jämna ut skillnaderna i åldersfördelningen i befolkningen rent ekonomiskt mellan större orter och små kommuner skulle äldreomsorgen kunna göras om till en statlig angelägenhet. I varje års budget skulle det finnas en post avsedd för att bekosta äldreomsorg för de äldre som behöver det allmännas stöd. Kommunerna skulle från denna post få ersättning för sina kostnader för äldreomsorg.

  Gilla

 2. Jag tycker inte om att äldre skall räknas som en ekonomisk belastning. Det finns gott om pensionärer som du och jag Owe som är friska och betalar skatt och är en tillgång för Mora.
  Vi kan glädjas åt att Mora är en idrotts- och friluftskommun som gör det enkelt att leva sunt och bli gammal.
  Det är också så att alltfler friska pensionärer jobbar för att de vill känna mening med tillvaron.

  Gilla

  1. Hej Lars. Det är ett missförstånd om du tror jag ser äldre som en ekonomisk belastning. Jag såg artikeln i Dagens samhälle och spanar lite varför vi ligger så ”illa” till. Det är ändå viktigt att veta att det nästan blir 1000 fler över 80 år år 2031. Det måste man få påminna om och hur vi möter det. Men ökad inflyttning av yngre och hushållning med pengar. Personligen tycker jag inte att det är hushållning med pengar att överlämna byggande av en stor skola, hyra den och sen köpa tillbaka den. Många har bränt sig på det upplägget. Men var och en blir salig på sin tro.
   Ha det så bra/Owe

   Gilla

 3. Hej, Ove. Håller med dig om den befolknings utvecklingen vi ser i många kommuner och då även i Mora kommun. Vad jag minns så har vi i politiken talat om detta problemet sedan mitten av 1990 talet. År 2009 började jag och Morapartiet att driva frågan om behovet av inflyttning till kommunen, eftersom vi såg befolknings pyramidens utveckling. Tyvärr så talade vi då för döva öron. Vi hade ju sålt Tomtebo och var i en lågkonjuktur, så vi behövde ingen inflyttning. Mora Partiets mål var en inflyttning med 1000 personer varje år. Det skulle innebära ca 330 boende möjligheter om året, kanske något färre. Det vi såg var att de flesta som skulle flytta in var barnfamiljer. Naturligtvis så hade det blivit tuffa infrastruktur satsningar, med vägar, gator, vatten och avlopp, internet, förskolor, skolor med mera. Det vi ofta fick höra var, att Mora Strand inte kunde bygga så många lägenheter per år. De vi ville, var att skapa bomöjligher, med lägenheter, bostadsrätter, villor och andra boendeformer. Framtidsprognoser för kommunen är att vi ska öka med ca 300 till 500 inflyttade personer till 2030, enligt statistik beräkningar från SKR, Sifo och många andra, liknade företag. Tyvärr så skulle rättar sig professionen sig efter den statistiken i sina olika beräkningar. Nu byggs det lite i kommunen ändå av olika företag. Pandemin hjälper inte till med att få framtidstro, för människor som vill flytta till Mora kommun.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: