Hur kan man se så olika på saker som berör Moras framtid?

Jag har i ett inlägg med ”reklam” för ett föredrag om Vita Björn och gamla bilder från Kyrkogatan fått kommentaren att ”Motstånd mot förändringar är ett mänskligt beteende och finns kvar även när det sker förändringar i dagens Mora”. Personen, en väletablerad politiker i Moraalliansen, syftar på en äldre bild med trafik på Kyrkogatan. Det protesterades ju då gågatan skulle införas.

Jag och många andra kände oss träffade och mitt svar blev:

 Ja, och en del protester är många nöjda med. Tänka sig ett Coop uppe vid Saxnäsområdet. Jag gläds dagligen att det blev stopp på det när jag ser området. Stort varuhus, asfalterade ytor m.m. Flytt av kulturhus från centrum känns väldigt befriande för många att det inte blev av. Även stopp för rivning av kulturbyggnader, t. ex. Lejonvillan, upplevs väldigt rätt för många.

Du syftar väl även på ett skolbygge på en för många omotiverad plats, Strandenområdet. De protesterna är inte bara knutna till Moraborna. Det är fler som tycker att platsen är väldigt illa vald och svårmotiverad, kanske inte för Vasaloppet, men deras behov kan lösas utan skola.

Utan protester – ett tamt och tunt samhälle tycker jag.

Jag återger svaret jag fick av den förtroendevalde:

”Coop vid Saxviken var aldrig aktuellt. Att ett företag har önskningar betyder inte att det blir så. Vi går miste om ett fantastiskt kulturhus eftersom en majoritet av politiker vek ner sig. Lejonvillan är tidstypisk men ingen kulturbyggnad. Den ligger också helt fel. Jag delar inte alls dina synpunkter kring placering av en ny högstadieskola. Det kommer bli jättebra för Mora. Jag har aldrig diskuterat en etablering av Coop i hörnet på Saxnäs. Tvärtom har jag hela tiden hållit fast vid den inriktning som fastslogs för många år sedan. Nämligen att handelsetablering i Mora ska ske i centrum, Noret och Öna.”

För ordningens skull lägger jag, Owe, in mitt svar. Kanske med någon mindre komplettering/justering:

”Det var värst. Tyckte du försvarade Coop. Hade i alla fall inga invändningar. Var aldrig aktuellt är ett märkligt svar. Varför detta stormöte i Andreasgården, för nöjes skull? De som var på plats uppfattade nog det hela som jag gjorde. Det var ett upplägg med presentation i detalj av en skiss var COOP önskades få ligga på Saxnäsområdet. Enligt företrädaren för COOP då den enda plats som var aktuell för dom. Tjänstemän och politikers agerande var enstämmigt vid mötet. De tyckte det var en bra plats, både näringslivsenhet och stadsbyggnadskontor. Gick inte att ta miste på. Jag har pratat med vissa efteråt och det kvarstod, Saxnäs är en bra plats för COOP. Samtalsledaren undrade om det inte gick att ha ett COOP och en park därute, nära varandra.”

Jag utsattes för personlig press att ändra mig och dra tillbaka mina ”synpunkter” inte av dig, men av andra. Det var jobbigt, men jag hade Moraborna med mig. Det var nära att byggnaden kom på plats. Men en majoritet av Moraborna stoppade det. Bekräftades i en namninsamling på nätet med ca 1000 personer vilket är bra så snabbt och med den ”metoden”.

Kommunen sade aldrig nej till byggandet på Saxnäsområdet. COOP drog sig ur.

”Fantastiskt kulturhus” tycker du. Där folk inte vistas ”till vardags”? Var skulle det stått när knappt skolan får plats? Svårt att förstå. Helt mot Morabornas vilja, majoriteten i alla fall. Namninsamlingar även här som motsade sig flytt.

Lejonvillan ingen kulturbyggnad? En byggnad från en annan tid som visar Moras historia på flera sätt. Den är helt rätt placerad eftersom den är byggd där. På 20-talet byggdes detta kvarter i tidstypisk anda när Mora växte med bl.a. den stora sågverksindustrin. De som är kunniga/insatta i dessa frågor vädjade till kommunen att behålla den. Länsstyrelsen vädjade i yttrande till att kommunen ska behålla huset och underhålla det. Du skriver att villan inte är bra som arbetsplats. Det är väl inte sagt att det måste vara en sådan. Många förslag på annat finns. Nu ska villan behållas. Man kan undra varför det blev så, trots utfärdat rivningslov?

Kvarteret kring Lejonvillan i äldre tider.

Strandenområdet m.m.

Bygget av högstadieskola vid Strandenområdet ser du som bra. Jag avstår att kommentera det i detalj här, men det finns en ”uppsjö” av motiveringar varför den inte passar där och glest med motiv för val av den platsen. Tycker väldigt många Morabor.

Det jag reagerar på i dylika diskussioner och uttalanden från flera av våra förtroendevalda är att de säger sig vara valda och bestämmer därmed. Underförstått att Morabornas vilja/önskemål under valperioden lämnas därhän för att man lämnat sin röst till ett parti. I nästan samma andetag pratas det om medborgarinflytande, transparens, stormöten, information m.m.

Nu när valet närmar sig, då såsom av en händelse får vi se och höra våra förtroendevalda, oftast de som tidigare varit med i ledningen. På gågatan och i tidningar. De syns inte ofta mellan valen. Det är naturligt att de visar sig nu inför valet. Men lika naturligt vore det att de är aktiva under valperioden mot Moraborna.

Själv tror jag vi rätt snart kommer att få se nya demokratiska varianter, mer direktdemokrati helt enkelt. I många former. Det skulle ge ett mer levande samhälle och bra förutsättningar för lyckade satsningar m.m. Partipolitiken ser jag inte ha stor framtid, inte i dagens form i alla fall. Färre partier känns motiverat och vi är på väg dit. Jag vet att jag är tidigt ute och kanske sticker ut hakan!

Jag får förslag att gå med och engagera mig politiskt. Jag har avböjt erbjudanden mot bakgrunden att jag inte har förmågan att anpassa mig till ställningstaganden som man ska stödja, även om man inte göra det.

Vi ser t.ex. partier som i valprogram går ut med löften och som sedan bryter dem bara för att få vara kvar ”inne i värmen” och makten.

Jag engagerar mig i frågor där jag känner att många Morabor inte är med ”i båten”. Jag har ingen egen vinning på det, varken ekonomisk eller annan. Jag vill ändå, och uppmanas av många, vara talesman i frågor som berör Mora och dess framtid.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

9 reaktioner till “Hur kan man se så olika på saker som berör Moras framtid?”

 1. Mycket bra skrivet Ove.
  Det känns bra att vi sade klart NEJ till skolbygge på denna plats och även hjälpte till att stoppa Coops köplada på saxnäs området.
  Vi har fått vika ner oss i flera frågor men nu fick det vara nog, vi måste kunna se våra väljare i ögonen om vi möts på Mora.
  Bengt Larsson Mop

  Gilla

  1. Hej, Ove. Jag var med på mötet om COOP på Andreasgården och jag sa klart nej och motiverade det också. Det missade du nog. För övrigt bra skrivet.

   Gillad av 1 person

   1. Hej. Tror inte jag missade det. Det jag menar att kommunen ej sa nej var just det. Ingen i de styrande klev fram och sa nej.

    Gilla

 2. Tack Owe för ditt engagemang! hoppas innerligt att det ger resultat.
  Ingen skola på Strandenområdet!

  Gilla

 3. Mycket bra synpunkter Ove! Du har verkligen drivit och framfört våra vanliga medborgares åsikter och önskemål på ett imponerande sätt!
  Vi stöttar dej i allt som verkar obekvämt för oss som är småfolkets önskningar!! Du är vår hero!!👍👍

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: