Premiärtur på ridleden och inspektion av arkeolog

Tilla slut blev det en premiärtur på ridleden/färdvägen mellan Långsisdammen och Grundsjön åt Venjanshållet. Den delen av leden är 8 km. I gamla tider gick leden ända från Mora/Vika till Venjan. Det var främst en sommarled. Den del vi märkt och skyltat upp och är ”välbehållen” i förhållande till andra delar som numera är vanlig väg. Leden finns med på kartor från slutet av 1600-talet och att en milstolpe daterad 1636 har stått rätt nära Långsisdammen. En registrerad fornlämning som inte är kvar nu.

Vi bjöd in till en premiärtur på Facebook och 23 personer nappade. Det var bra med tanke på att det blev viss logistik med bilarna då vi bara skulle gå i en riktning. Vi hade även en representant med som skall skriva en bok om vandringsleder i Siljanstrakten. Vår förhoppning är att denna historiska led kommer med då hon ville ha några leder med i boken som som var iordningställda av entusiaster utan kommunal eller annan finansiering. Här gällde frivilligt arbete främst av Bengt Andersson och mig. Vi tiggde ihop några tusenlappar av privatpersoner och ett företag som vi tackar för. Det gick till färg, virke, bensin m.m.

Till turen den 12 juni 2022.

Några bilder från starten, de första 500 m går norr om studentvägen, väldigt fin del.

Vi knallade på och gick över ett spångat parti, rätt blöt myr. Därunder låg en s.k. stockbro, eller kavelbro från den gamla tiden. Arkeologen hade koll. Vi kommer till henne senare. Fikat närmade sig.

Vi knallade glatt vidare och hade lätt klarat halva resan. Vi kom ner till nästa spångade passering. Anna Dahls skogsstiftelse hade sponsrat med virke och arbete, Lars Nygårds och Göran Eriksson hade gjort ett förtjänstfullt jobb.

En En vattenklöver säger Eva. Jan och Lars spanar in.

Vi närmade oss slutet på turen. Den sista km är fin med bland annat en lång rullstensås. På vänster sida ser man Ryssån som rinner sakta i området för den gamla flottningsdammen. Det fick bli några gruppbilder på slutet innan vi tog bilarna åter till Grundsjön och Studentvägen.

Hela gänget på rullstensåsen.

Vi tackar alla för en fin tur i kanonvädret för vandring. Nöjda vandrare skildes åt vid Grundsjön.

Turen med arkeolog Gunilla 16 juni 2022

Vi går nu vidare till den 16 juni då Bengt Andersson och jag hade sällskap på leden med arkeolog Gunilla Larsson från Länsstyrelsen Dalarna.

Jag har rätt länge försökt få arkeolog från länsstyrelsen att inspektera och bedöma ridleden. Det skulle blivit i höstas men olika förhinder gjorde att det blev nu i juni istället. Gunilla Larsson gjorde oss sällskap och vi startade turen vid Grundsjön. Inga ambitioner att hinna hela leden men en bra bit i alla fall. Vi hann med halva.

Även ett ”jättekast” dokumenteras. Både leden från minst 1600 talet och dess olika kvarlämnar dokumenteras, liksom saker som har med folktron/vidskepelse att göra.

Gunilla hade sin arkeologkäpp och gjorde flera fynd. Bland annat flera kavelbroar som inte syns under all mossa. Hon noterade även att det finns många s.k. hålvägar av olika storlekar utmed leden. Vi siktade på fika vid en liten bäck som är biflöde till Ryssån. Där gjorde vi det stora ”kapet”. En gammal viloplats, möjligen övernattningsställe, nära bäcken. Den var mycket intressant för Gunilla, ett litet torrberg med en rejäl grop i mitten. Säkert fler intressanta rester där i omgivningen.

Fikapaus vid den gamla rastplatsen.


Det är märkligt att leden funnits där så länge. Man ser inte mycket av mänsklig ”handpåläggning”, men på vissa delar ser man ändå att det underlättats för framfarten. Man har lagt backar på ”skrå” där det annat blivit för brant.

En typisk backe med ”handpåläggning”.

Fint där nere vid lillbäcken. Även där rester av en bro.

Vi vände vid ca 4 km och tar den andra delen i juli från andra hållet. Spännande är att nere nära Långsisdammen är en gammal milstolpe rapporterad som fornlämning. Milstolpe som varit märkt med årtalet 1636 och varit märkning för ridleden. I övrigt uppfattar jag att minst 90 % av den del vi gick kommer att utses som fornlämning och därmed skyddas för framtiden. Förhoppningsvis även stor del av resterande del, där kan vi nog räkna med 80% fornlämning då den s.k. Utskogsvägen är dragen över stigen. Men säg att 6 km av ”vår” del blir fornlämning, det vore kanon för framtiden. Jag återkommer och fyller på med info efter inspektionen i juli.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: